Miza Guvernului Cîțu este distrugerea capacității de producție a cel puțin 20% din energia României

0 331

Minerii din Valea Jiului sunt victimele trădărilor naționale care au ca obiectiv distrugerea sectorului energetic românesc și condamnarea României la subdezvoltare, iar a românilor la sărăcie și emigrare.

Propagandiști de serviciu, ONG-uri plătite de guverne străine și politicieni trădători de țară îi acuză pe mineri că cerințele lor sunt nerealiste, încercând să întoarcă opinia publică contra lor pe motiv că vor bani. Minerii nu cer decât să li se plătească salariile restante. Nu cer privilegii ci doar ceea ce li se cuvine pe baza contractuală.

Pentru mineri refuzul statului de a le plăti salariile este o chestiune personală. Pentru noi, toți ceilalți, ce se întâmplă în prezent cu minerii din Valea Jiului trebuie să fie o chestiune de interes național, dacă ținem la România.

Miza falimentării sectorului minerit este de a pune România într-o situație de dependența energetică în raport cu vecinii, ceea ce va condamna România la subdezvoltare și pierderea suveranității.

În acest moment, 21.02.2021, ora 13:34:11, situația energetică a României stă în felul următor:

– 20.00% din energia produsă în România este pe cărbune . Azi noapte procentul de energie produsă pe cărbune a fost de aproape 30%.

– România nu produce curent cât consumă, astfel că importă în acest moment 566 MW/oră. Azi noapte importa mai mult.

[aici se poate vedea live situatia: https://www.transelectrica.ro/…/sistemul-energetic… ]

Acest 20.00% de energie produsă pe cărbune reprezintă în cifre efective 1274MW/oră.

În Romania sunt două mari centre energetice care produc curent pe cărbune: CE Oltenia, cu capacitate de producție de 3500 MW/oră, și CE Hunedoara, cu capacitate de 1350MW/oră.

Dacă aceste două complexe energetice ar funcționa la capacitate maximă ar produce în total 4850MW/oră, ceea ce ar face România nu doar să-și acopere consumul intern de curent, dar ar avea și de dat la alții cca 4300 MW/oră.

Termocentralele din CE Oltenia funcționează cu lignit, care se găsește în Gorj, iar cele din CE Hunedoara cu huilă, care se găsește în zona Văii Jiului (minele din Petroșani, Lupeni, etc).

Falimentarea minelor de lignit din Gorj va conduce la blocarea CE Oltenia. Falimentarea minelor de huilă din zona Văii Jiului va conduce la blocarea CE Hunedoara.

Evident, pentru ca aceste complexe energetice să mai poata funcționa vor trebui să importe cărbune, altfel se vor închide. În anii trecuți s-a pus în discuție importul de cărbune din Indonezia, iar mai recent s-a important cprbune chiar și din Noua Zeelandă. Asta în contextul în care minele românești, aflate la doi pași, sunt ajutate sa falimenteze.

Pentru a înțelege absurdul situatiei, și de ce problema acestor mineri ne privește pe toți românii, voi explica punctual:

1.Minerii sunt în subteran pentru că nu și-au primit salariile restante. În plus, ei spun că vor să muncească și că e nevoie de cărbunele lor pe piață.

2.Unii politicienii români (vedeti, de exemplu, declarația recenta a lui Băsescu) spun însa că mineritul din România nu este rentabil (în contextul în care nu au făcut nimic să-l modernizeze).

3.Termocentrala Mintia, care face parte din CE Hunedoara, a fost oprită (adică nu mai produce curent) pe motiv ca nu mai are cărbune, huilă, în contextul în care cărbunele e la doi pași, în minele unde minerii sunt ținuți neplătiți.

4.Termocentrala Mintia, însă, dă și agentul termic în Deva. Pentru că termocentrala a fost oprită, peste 4500 de apartamente din municipiul Deva sunt în frig. Școlile s-au închis, pentru că sălile de clasă sunt neîncălzite, copiii fiind trimiși acasă să înghețe de frig în propriile apartamente.

5.Atât minele respective, cât și CE Hunedoara sunt ale statului român, sau statul e acționar majoritar. Acest stat e condus în prezent de Guvernul României, susținut de coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR.

6.Acest Guvern importa energie pentru ca unitățile sale de producție energetică nu produc energie cât consuma România.

7.Deși unitățile sale ar putea produce energie nu doar pentru consum propriu, ci și pentru a vinde la alții, Guvernul sabotează sectorul minerit, care produce conbistibilul pentru respectivele unități.

8.Dacă în prezent România importa 0.8% energie, ca să acopere consumul total, prin sabotarea sistemului termoenergetic România va trebui să importe cel puțin peste 20%.

În acest context întreb: cât de iresponsabil să fie Guvernul Cîțu să saboteze un sector care produce peste 20% din energia României?

În acest moment, când e zi afară (noaptea fotovoltaicele nu produc curent), din energia consumată de România 0.89% este din import.

Gândiți-vă, însă, ce va însemna pentru România să-și compromită sectorul care îi produce peste 20% din energie. Cam la ce preț credeți că ne vor vinde străinii curentul, când peste 20% din ce vom consuma va fi de la ei?

Ce face acest Guvern nu este din prostie sau incompetență, pentru că lucrurile sunt prea bine făcute în rău ca să fie întâmplătoare.

Ceea ce face Guvernul Cîțu este pur și simplu trădare națională. Sabotarea sectorului termoenergetic, și implicit a mineritului, este sabotarea dezvoltării României!

Deciziile Guvernului Cîțu de a falimenta mineritul au efect dezastruos asupra României și viitorului ei, de aceea e obligația fiecăruia dintre noi să ne opunem acestui act de trădare națională și vânzare a intereselor României.

La adresa de mai jos găsiți la 10 minute situația energetica a Romaniei. Uitați-vă la ultima coloană din tabel pentru a vedea dacă importăm sau nu energie. Pentru a înțelege miza sabotării sectorului mineritor, luați cifrele din coloana de energie produsă pe cărbune și le mutați pe ultima coloană, cu energia din import. Aceia vor fi bani pe care îi vom plăti străinilor și-i vom îmbogăți pe alții.  http://www.sistemulenergetic.ro/

(Europarlamentar – Cristian Terheș)

Leave A Reply

Your email address will not be published.