Tone de gunoaie au acoperit cel mai frumos lac din Munții Apuseni

0 392

Voluntari de la Romsilva, Clubul Alpin Roman Filiala Cluj și Parcul Natural Apuseni au participat la o acțiune de ecologizare a unuia dintre ele mai frumoase lacuri din zona Apusenilor, Lacul Beliș – Fântânele. În două zile de acțiune au fost colectați peste 3500 de saci plini cu deșeuri (pet-uri, sticle de bere, doze, pungi, deșeuri menajare). Cei 120 de voluntari s-au arătat dezamăgiți de faptul că cei care vizitează aceste locuri nu înțeleg că natura trebuie protejată și că fiecare dintre noi trebuie să fim responsabili de felul în care arată zonele turistice din România. 

”Turiștii, turismul de prost gust și petrecerile pe pontoane ale oamenilor care au venit “la munte”, care se lasă cu abandonarea gunoaielor în lac. Aici am constat deja schimbări în bine odată cu interzicerea motoarelor termice pe lac, sperăm să dispară și pontoanele dizgrațioase meșterite artizanal, încă prezente prin zona Stațiunii Fântânele” spun cei care au participat la acțiune.  

Acțiunea de igienizare a avut loc în zilele de 5 și 6 iunie. Voluntarii au fost împărțiți în echipe de acțiune pe uscat, pe apă și sub apă. Sâmbătă s-au format șapte grupe pe apă, trei pe uscat și scufundătorii iar duminică opt pe apă, patru pe uscat și scufundătorii, cu un număr total de 70 de locuri în caiace, canoe și 2 bărci de 6 locuri, echipele fiind coordonate de membri CAR, rangeri PNA și ghizi de aventură. 

”Stând printre mormanele de deșeuri timp de două zile, în ture efective de lucru de câte 8 ore, pe uscat sau pe apă, pe jos sau din caiace/canoe, ne-am dat seama fiecare că e vorba de mai mult decât o implicare fizică – e implicare emoțională, iar controlul psihic manifestat ne-a demonstrat că cei 120 de voluntari nu au fost doar prezenți, ei au fost cei mai perseverenți, dedicați și au pornit la drum cu un scop bine definit, provenit dintr-un principiu sănătos – acela că NATURA este si CASA LOR!”, spun organizatorii. 

“După ziua intensă de sâmbătă, cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri. O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat pet-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat. În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum…..” a precizat Ovidiu Motioc de la CAR 

Randamentul excelent al acțiunii, cu o medie de 14,5 saci/voluntar/zi și un număr total de circa 3500 de saci colectați demonstrează o bună organizare și faptul că voluntarii nu au făcut deplasarea la Beliș pentru agrement, au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura! 

(FOTO: Parcul Natural Apuseni)

Leave A Reply

Your email address will not be published.