„Bravo ZULU!”, fregata „Regina Maria” la „#Breeze21”

0 428

În perioada 11-19 iulie, fregata „Regina Maria” a participat la exercițiul „Breeze 21”, ca parte a grupării navale permanente NATO SNMG-2, alături de alte 13 țări participante la exercițiul organizat de Forțele Navale ale Bulgariei.

Exercițiul multinațional, desfășurat în sud-vestul Mării Negre, a implicat 30 de nave, trei avioane, opt elicoptere, aproximativ 2.100 de militari din 14 țări și două grupări navale permanente NATO, SNMG-2 și SNMCMG-2. „Breeze 21” a avut ca scop antrenarea echipajelor pentru diferite situații, prin desfășurarea numeroaselor seriale ce s-au succedat fără încetare, din prima până în ultima zi a exercițiului. Navele militare din gruparea navală SNMG-2 au executat acțiuni specifice de asigurare a protecției forței în cele trei medii de acțiune (aerian, naval și submarin), timp în care gruparea navală de luptă contra minelor SNMCMG-2 a asigurat libertatea de navigație și conducerea în siguranță a grupului de nave printr-un canal dragat.

Pe întreaga perioadă de desfășurare a exercițiului „Breeze 2021”, navele, împărțite în două tabere, au preluat, rând pe rând, comanda serialelor ce au avut ca scop întărirea măsurilor de descurajare a provocărilor la adresa securității în Marea Neagră.

Fregata „Regina Maria” a condus exercițiul de luptă la suprafață, al cărui scenariu implica protecția unei nave desemnate HVU (High Value Unit). Partenerii din gruparea SNMG-2 au acționat, pe timpul serialului de antrenament, în sprijinul intereselor maritime reciproce din Marea Neagră, nava militară românească coordonând navele pentru crearea mediului de apărare necesar protecției HVU, concomitent cu identificarea țintelor de suprafață ostile.

Operatorii ambarcați la bordul F-222 au identificat și clasificat țintele, observatorii au localizat poziția acestora, iar conducătorul serialului, locotenent Alexandru Dobre – ofițer cu lupta la suprafață, a decis momentul și modul de neutralizare a țintelor de către navele aflate în subordinea fregatei „Regina Maria”. Un moment deosebit, datorită realismului său, a fost reprezentat de serialele de luptă antisubmarin (ASW), care au creat oportunitatea operatorilor antisubmarin ai navei de a se antrena în condiții cât mai apropiate de realitate, testând și verificând tehnica din dotare și, totodată, abilitățile și calitățile necesare. Conduse de către ofițerul cu lupta antisubmarin, locotenent Cosmin Anghel, serialele ASW au evoluat de la simplu la complex și au reprezentat un test pentru duetul navă-aeronavă, cu misiuni din ce în ce mai diverse și cu rezultate pe măsură.

Misiunile primite în cadrul exercițiului „Breeze 2021” au fost complexe, s-au succedat cu rapiditate și au avut adesea o durată mare de desfășurare. Interdicția maritimă, lupta antiaeriană și operațiile antisubmarin au făcut parte din misiunile ce au evaluat realizarea interoperabilităţii cu aliaţii din NATO și partenerii acestora. Debutul exercițiului a fost reprezentat de scenariul executat de fregata „Regina Maria”, în vederea respingerii unei ambarcațiuni de mici dimensiuni care nu a răspuns la somațiile lansate de către navă. Astfel, s-a executat tragere cu instalația de 12,7 milimetri într-o țintă de dimensiunile standard unei ambarcațiuni vizate. Pe scurt, la bordul „Reginei Maria”, Exercițiul „Breeze 21” a însemnat o stare de alarmă de luptă în cea mai mare parte a timpului.

„Bravo ZULU!” a fost mesajul primit de fregata „Regina Maria” de la comandantul grupării SNMG-2, contraamiralul de flotilă Stefano RUSSO, precum și de la contraamiralul de flotilă Velko Velkov, comandantul forțelor bulgare, aflat la bordul fregatei BGS Gordi la finalul serialului de salut al navelor (SAIL PASS). Cu frontul la tribord, aliniați în uniforma albă, marinarii militari români au salutat nava BGS DOBREV, care a avut la bord oficialități de rang înalt ale Bulgariei, marcând încă o dată importanța deosebită a exercițiului „Breeze 21” pentru participanții NATO. SAIL PASS este una din cele mai vechi tradiții marinărești care marchează închiderea pe mare a exercițiilor, iar fregata „Regina Maria” a onorat această tradiție, arborând cu mândrie pavilionul României alături de cel al NATO la cel mai înalt catarg.

Prin participarea fregatei „Regina Maria” la misiuni și exerciții sub comanda unei grupări navale NATO în zona Mării Negre, Forțele Navale Române contribuie la implementarea măsurilor de securitate pe flancul estic al Alianței, precum și la consolidarea deprinderilor marinarilor români de a executa o gamă largă de misiuni în cadrul operațiilor militare aliate.

(Corespondență transmisă de lt. cdor. Nicoleta Burlacu, ofițerul de relații publice de la bordul fregatei „Regina Maria”)

Leave A Reply

Your email address will not be published.