Un preot din județul Dâmbovița se numără printre cei mai buni artiști fierari din lume

0 438

Părintele Sorin Bute de la Parohia Săcuieni, județul Dâmbovița, a fost inclus într-o listă scurtă de șapte artiști fierari pentru ediția din 2022 a anuarului editat de cea mai prestigioasă revistă de design în metal.

„După 15 ani de bătut fierul din pasiune, dar și din necesitate, s-au adunat suficiente lucrări pentru a fi publicate în cea mai prestigioasă revistă în domeniu, Metall Design”, a scris preotul Sorin Bute. „Este o recunoaștere internațională neașteptată, care mă bucură. Mulțumesc revistei Hephaistos, care publică anuarul!”

Părintele Sorin Bute s-a născut la Târgoviște în 1977, a absolvit Secția Metal a Universității de Artă din București și a studiat Teologia la Universitatea Laterană din Roma.

În prezent, Părintele Sorin Bute este lector la Facultatea de Teologie a Universității „Valahia” din Târgoviște și lucrează la o disertație despre utilizarea fierului forjat în arta sacră. Va fi lucrarea de absolvire a nivelului de Master la Universitatea de Artă din București.

Candelabrele bisericii Parohiei Sf. Nicolae Andronești din Târgoviște sunt realizate de părinte, care este artist fierar. El este și autorul Monumentului eroilor din curtea bisericii Garnizoanei Târgoviște.

 

Întrebat de jurnaliștii locali dacă vocația de preot este compatibilă cu cea de artist, preotul, care este și tatăl a trei copii, a raspuns:

„Vocația de preot este compatibilă cu orice lucru care este frumos.”

Al șaptelea artist în MetalDesign internațional 2022 este Sorin Bute (România).

Sorin Bute are o evoluție profesională neobișnuită. Teologul studiat are o diplomă la Universitatea Laterană din Roma și în prezent este preot ortodox și lector la Universitatea Valahia din Târgoviște. Acum peste zece ani, a proiectat fierul de fier cu Roberto Giordani în Italia și cu Walfried Huber în Austria. Și-a terminat recent masteratul la Universitatea de Arte din București și acum lucrează la disertația sa despre fier forjat în arta sacră. Repertoriul său este foarte larg, de la balustrade peste garduri până la felinare radical moderne pentru bisericile ortodoxe. În plus, Bute este considerat specialist în restaurarea bunurilor culturale din fier.

(Ștefana Totorcea)

Leave A Reply

Your email address will not be published.