150 de ani de la inaugurarea gărilor CFR Teiuș și Războieni si a liniei Alba Iulia – Târgu Mureș

0 657

Una din cele mai frumoase gări din țară și mândria domeniului feroviar din județul Alba, împlinește astăzi 150 de ani de la inaugurare. Gara CFR Teiuș este monument istoric reprezentativ pentru stilul romantic din Belle Époque.

Teiușul, un mic orășel din județul Alba cu sub 7000 de locuitori are statutul de nod feroviar, astfel încât a beneficiat din primele momente de o gară impunătoare, de calibru asemenea marilor orașe ca Oradea, Cluj, Arad, Timișoara. Gara CFR Teiuș este constituită din 3 corpuri principale legate de ele prin elemente mai scunde, formulă de construcție care se regăsește și în cazul gării din Arad.

De-a lungul vremii, gara Teiuș a fost martoră a unor evenimente istorice majore. Printre acestea vizita arhiducelui Austriei Carol din octombrie 1916, arhiduce care avea să devină împărat. Tot lângă Teiuș a avut loc una din cele mai mari catastrofe feroviare din România, accidentul de la Bucerdea despre care am vorbit pe larg aici în 7 octombrie. Procesul în urma catastrofei, finalizat cu condamnarea celor vinovați, s-a desfășurat în sala de așteptare a gării Teiuș.

Tot în 20 noiembrie a fost inaugurată și gara CFR Războieni, aflată tot în județul Alba. O gară mică, cochetă constituită dintr-un singur corp. Aflată pe magistrala 300 de cale ferată, beneficiază de un trafic destul de mare atât de călători cât și de marfă.

Timp de un secol, începând cu 1871, pe linia Alba Iulia – Teiuş – Războieni au circulat locomotive cu abur

Sursa foto: Gara CFR Teiuș, octombrie 2018, CFR- Istorie și cotidian

Leave A Reply

Your email address will not be published.