ROMÂNIA A LUAT AVIOANELE F-16 DE LA MUZEUL MILITAR DIN OSLO

0 636

Noi ne-am băgat în afacere pentru că în următoarele 20 de zile, Norvegia urmează să dea la fier vechi cele 32 de avioane F 16 A/B MLU.

Platim 454 de milioane de euro, adică 14-15 milioane/bucata, urmând ca operațonalizarea să tripleze prețul unui F-16.

Numai că F-16 luat din Portugalia este un minunat trandafir cu 6-7.000 de ore zburate, față de junghiurile norvegiene.

Asupra stării acestor avioane și-a pus amprenta factorul meteo specific Norvegiei : temperaturi scăzute, coroziunea cu aerul sărat, datorită zborului deasupra mării.

Apoi avionul F-16 are o resursă de 8.000 de ore de zbor, avioanele norvegiene urcă spre 10.000. Extinderea resursei la 12.000 de ore, că să le mai folosești 5-7 ani, este permisă doar prin fabricile Lockheed din SUA care asigură SLEP (Service Life Extension Program). Care costă alți bani și nu intră în pachetul logistic plătit americanilor. Acesta fiind principalul motiv al retragerii lor din serviciu de către norvegieni. În plus, vom avea avioanele în țară cam prin 2025.

Contractul nu prevede ca înarmarea avioanelor și piesele de schimb să fie incluse în acest preț. Așadar alți bani, altă distracție.

Dacă piloții militari ar fi decis și nu politicienii, am fi selectat primii 12 F-16 cel mai puțin uzate, la prețul de 14 milioane și 3-4 pentru piese de schimb, la 7 milioane. Numai că România e o cantitate neglijabilă în NATO, din cele 44 de F-16, guvernul de la Oslo a vîndut cele mai bune 12 aeronave companiei private Draken International din Statele Unite ale Americii.

Draken este principalul beneficiar al contractului de 6,4 miliarde USD de la Pentagon pentru a opera cîteva escadrile Red Air ”agresoare” cu 24 de avioane F-16, 22 Mirage F-1M, MiG-21Bis/MF/UM, L-39, L-159, A-4 Skyhawk și principii de întrebuințare în luptă rusești. Draken în a fost alocată Grupurilor 57 și 64 specializate în tacticile adversarilor SUA, dotate cu F-16 și F-15C/D, de la baza aeriană Nellis din Nevada, baza aeriană Luke din Arizona și Hill din Utah. Avioanele ”agresoare” servesc drept ținte în lupta aeriană pentru instruirea piloților ”USAF Weapons School Instructors”, ”Fighter Weapons School Graduates”, ”TOP GUN Instructors”.

În urma evaluării parcului de avioane de experții Draken, guvernul de la Oslo știa că multe F-16, din cele rămase, erau jafuri care nu mai pot fi reparate și a stabilit ”ca aeronavele rămase care nu pot fi vândute, să fie expuse la un muzeu sau în alte locuri”. N-a mai fost nevoie, le-a luat România toate cele 32, adică și pe cele de la muzeu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.