Croația a inaugurat ferma eoliană „de referință”, construită de chinezi

0 586

O fermă eoliană construită de o companie chineză în Croația a fost inaugurată oficial in această săptămână, cu felicitări din partea ambilor șefi de guverne.

Ferma, construită de firma chineză Norinco International cu o capacitate instalată totală de 156 MW pe o suprafață de 42,8 km pătrați, se așteaptă să producă aproximativ 530 de milioane de kilowati pe oră (kWh) de energie electrică ecologică în fiecare an și să reducă emisiile de dioxid de carbon ale țării cu aproximativ 460.000 de tone pe an.

Ferma de la Senj, un oraș de pe coasta Adriatică din vestul Croației, este esențială pentru sectorul energiei curate și regenerabile în oraș și în Croația, în general, a spus prim-ministrul croat Andrej Plenkovic la ceremonia de lansare.

Norinco a devenit unul dintre cei mai mari investitori în economia ecologică a Croației și prin această investiție țara va putea crește cantitatea de energie regenerabilă pe care o generează, a spus Plenkovic.

Prim-ministrul a aplaudat, de asemenea, bunele relații dintre cele două țări și volumul tot mai mare al comerțului bilateral din acest an, care se așteaptă să depășească cele 1,4 miliarde de dolari americani înregistrate anul trecut. Șeful guvernului croat a apreciat totodată livrarea Chinei de echipamente medicale către Croația în timpul pandemiei COVID-19.

Luând cuvântul la ceremonie, ambasadorul chinez Qi Qianjin a spus că proiectul Senj a fost o etapă semnificativă în „cooperarea ecologică China-Croația și China-Europa”, și că a jucat un rol important în creșterea producției și consumului de energie curată în țară.

Parteneriatul de cooperare cuprinzătoare chino-croată a consolidat și mai mult încrederea reciprocă, a subliniat Qi, adăugând că cele două ţări vor sărbători cea de-a 30-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice anul viitor.

„Sper sincer ca și mai multe proiecte de cooperare China-Croația, China-Croația-Europa să prindă rădăcini în Croația, să obțină beneficii mutuale și rezultate de tip câștig-câștig, să aducă contribuții mai mari economiei și societății locale, să sporească prietenia dintre cele două popoare, să consolideze și să actualizeze parteneriatul de cooperare cuprinzătoare chino-croată”, a spus Qi.

Într-un apel video, Ning Jizhe, director adjunct al Comisiei Nationale pentru Reforma si Dezvoltare din China, a citit scrisoarea de felicitare a premierului chinez Li Keqiang pentru acest proiect. Jiao Kaihe, președintele Grupului Industrial China de Nord și Dario Mihelin, ambasadorul croat în China, au luat cuvântul, de asemenea, în timpul ceremoniei prin intermediul video.

În noiembrie 2017, Norinco International a semnat un acord cu Energija Projekt din Croația – o companie înființată special pentru a opera ferma eoliană – la achiziționarea unui pachet de 76 de procente din proiect și a obținut dreptul de a o construi și de a o opera ferma timp de 25 de ani.

Leave A Reply

Your email address will not be published.