ANALIZĂ MILITARĂ / Este sau nu Rusia îndreptățită să ceară garanții de securitate?

0 532

Pentru a începe planul său de invazie în Europa,Hitler a planificat înarmarea armatei germane cu 6 ani înainte, dezvoltînd și producînd masiv, cu precădere miloace ofensive. Adică blindatele și sistemele artileristice cele mai performante din lume. S-a pregătit Rusia din 2016 pentru o asemenea aventură ?

1.Rusia nu a finanțat achiziția inovațiilor ofensive la trupele de uscat.

Inițial 2.300 de noi tancuri T-14 Armata ar fi trebuit să intre în dotare între 2015 și 2020. Numai că armata rusă a redus comanda la 100 de tancuri și acelea începînd din 2022, după ce militarii vor binevori să încheie ciclul de testare a lor. Același lucu s-a întîmplat și cu noile mașini de luptă T-15 Armata și Kurganets-25 sau cu transportorul amfibiu Bumerang și obuzierul autopropulsat 2S35 Koalitsiya.

Toate aceste blindate sunt, dacă nu mai performante, cel puțin egale, cu cele mai noi arme ale Pentagonului. Ele au fost prezentate în premieră la parada militară de 9 mai 2015 în piața Roșie. Dacă Rusia intenționa să atace NATO sau vreun stat de pe continentul european, ar fi fost achiziționate masiv aceste noi blindate. Ca intențiile Rusiei să fie clare, ea a decis ca tancurile mai vechi să fie modernizate, devenind T-72B3M și T-80BVM, fiind aduse la standardul mai tînărului T-90MS. Cu toate că T-14 Armata este net superior lui T-90MS. https://phototass4.cdnvideo.ru/…/i/20200419/1263259.jpg

În schimb, Rusia s-a axat pe echipamente strict defensive, cu scopul de a crea în jurul Crimeei și a enclavei Kalinigrad zone de interdicție aeriană -A2/AD“bubble”, care împiedică accesul NATO în spațiul său aerian. Pînă acum, împiedicarea unei aeronave ( avion sau dronă-rachetă de croazieră ) de a lovi un obiectiv de la sol se făcea prin detectarea și distrugerea acesteia. Fiind folosite în acest scop avioane de interceptare, rachete și artilerie AA.

Complexitatea dispozitivului de apărare AA al A2/AD rusesc rezultă din stratificarea lui, din densitatea mare de mijloace, toate fiind integrate sistemelor de automatizare a conducerii de tip Polyana D4M1.

Iată cîteva noi categorii de echipamente de asigurare de luptă, pe care NATO nu le poate contracara. Sistemele de bruiaj 1RL257 Krasukha-4 și R-330ZH Zhitel crează un ”scut de invizibilitate” celor mai importante elemente de obiective apărate. Sistemele acționează doar împotriva echipamentelor de detecție și de dirijare a focului, de pe mijloacele aeriene ale inamicului. Ele scot din funcțiune sistemele de ghidare ale rachetelor de croazieră inamice, ale avioanelor de atac și ale munițiilor inteligente, lansate de acestea. De exemplu, sunt bruiate : radarele de bord ale avioanelor de atac și ale rachetelor, liniile de transmitere a datelor de pe avioanele de cercetare, cele ale rachetor de aviație și de croazieră. Sunt bruiate receptoarele de poziționare GPS de pe avioane, de pe rachetele de croazieră și de pe bombele de aviație dirijate GPS. Mai sunt bruiați senzorii în infraRoșu și în frecvențele de dirijare laser ale rachetelor și bombelor de aviație.

https://russiandefpolicy.files.wordpress.com/…/krasukha…

Borisoglebsk-2 și RB-301B au intrat în înzestrarea armatei ruse în 2018. Primul echipament constă dintr-o stație de recepție și analiză automată a frecvențelor. El depistează canalele de dirijare ale dronelor inamice, pe cele de dirijare a aviației, armelor de precizie, etc. Sistemul mai dispune de emițătoare și antene pentru bruiaj, prin care se întrerup canalele de dirijare ale inamicului ( telemetrie și control, linie de transmisie date și video ). Borisoglebsk-2, în tandem cu sistemul R-330Zh, poate să detecteze, urmărească și blocheze sistemul de navigație prin sateliți ( GPS ), folosit ca sistem de referință de drone și avioane de luptă.

La aplicația militară ”Vest-2017” Rusia a utilizat, experimental, noul echipament RB-109A Bylina. Sistemul de automatizare a conducerii Bylina este destinat brigăzii de război radio-electronic din armata rusă. RB-109A Bylina analizează automat, întreg cîmpul electromagnetic, detectează și identifică emițătoarele-țintă ale inamicului, alege mijloacele optime de contracarare a lor. Bruiajul sincronizat în timp și spațiu, nu afectează propriile mijloace de comunicații, de descoperire și dirijare a focului. Datorită inteligenței artificiale bazată pe servere chinezești Huawei, Bylina este singurul sistem din lume care rezolvă această problemă, la nivelul unui întreg teatru de acțiuni militare.

2. Marina militară rusă nu a dezvoltat nicio nouă clasă de nave sau submarine.

Nu e nicio noutate că distrugătoarele, crucișetoarele și submarinele nucleare rusești sunt mai vechi și mai puține decît cele americane. Invadarea Ucrainei sau a unor țări din flancul de est al NATO se face obligatoriu atît de pe uscat cît și de pe mare ( marea Baltică sau marea Neagră ). Numai că pentru o asemenea operație de desant trebuie să constitui o grupare expediționară, compusă din distrugătoare, fregate, submarine și nave de desant ale infanteriei marine.

Cele mai moderne nave de desant rusești sunt cele 2 din clasa Ivan Gren, cu un deplasament de 6.600 t. Fiecare navă poate lua la bord 13 tancuri sau 36 transportoare amfibii sau pînă la 300 de pușcași marini. Majoritatea navelor de desant sunt vechi din era sovietică și au un deplasament de 4.000 t.

https://www.thedrive.com/…/Russian-Amphibious-Landing…

Pentru comparație, nava amfibie de asalt spaniolă Juan Carlos Juan are un deplasament de 26.000 t, ia la bord 900 de infanteriști marini, 46 de tancuri și 25 de avioane cu decolare și aterizare verticală AV-8B sau F-35B. Navele amfibii de asalt americane din clasa Wasp au un deplasament de 45.000 t, iau la bord 1.600 de infanteriști marini, 12 avioane de transport MV-22B Osprey, 6 F-35B, 4 elicoptere grele de transport CH-53K, 7 elicoptere de atac AH-1Z și 2 elicoptere multirol MH-60S.

https://external-preview.redd.it/H6uxxjS3IRNtl5BpVHLnP6KV…

Singura modernizare operată la navele marinei ruse o reprezintă generalizarea celulor de lansare verticale universale, unele mai vechi dar și din cele foarte moderne. Pentru submarine clasice, submarinele de atac cu propulsie nucleară din clasa Yasen, corvete, fregate și chiar nave de patrulare, s-a recus la sistemul 3S14 care folosește simultan rachete subsonice navă-navă sau navă-litoral Kalibr ( rază de acțiune 1.400 km) sau Kh-101, rachete supersonice navă-navă Oniks ( rază de acțiune ( 600 km ) și rachete hipersonice navă-navă Zirkon ( rază de acțiune 1.000 km ). Pentru început doar fregatele din clasa Admiral Grigorovich au fost dotate cu lansatoare verticale Poliment-Redut care folosește rachete antiaeriene S-350 ( rază de acțiune maximă 120 km ). Modernizarea navelor rusești are ca scop, în principal, sporirea probabilității de supraviețuire la atacul navelor și aeronavelor NATO care și așa este incredibil de mică. Prin urmare capacitatea Rusiei de a crea o grupare navală expediționară a rămas la fel de slabă ca și în urmă cu 2-3 decenii.

Aceste lucruri sunt cît se poate de evidente în ultimii 6 ani, Rusia a făcut și face manevre militare doar în limitele granițelor sale. În tot acest timp NATO a tot avansat spre granițele Rusiei, a tot adus trupe și tehnică de luptă în statele NATO de la granițele Rusiei iar avioanele sale de cercetare cu sau fără pilot evoluează 24 din 24 de ore la limita apelor teritoriale ale Rusiei, din marea Neagră și marea Baltică și desupra teritoriului Ucrainei, la granița cu Rusia. Cine și cu ce scop a indus această isterie cu ”Rusia agresivă” care invadează Ucraina și statele NATO ? Este sau nu Rusia îndreptățită să ceară Washingtonului garanții de securitate ?

Leave A Reply

Your email address will not be published.