Guvernul taxează doar câştigurile jucătorilor de pe platformele online; operatorii vor contesta această taxă

0 598

Ultima variantă a proiectului Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor îi afectează doar pe cei care joacă pe platformele online, în timp ce jucătorii de la sloturi, cazinouri tradiţionale sau cluburi de poker sunt scutiţi de orice taxă la retrageri de până la 66.750 de lei, susţine Asociaţia Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND), care adaugă că operatorii vor contesta această taxă.

Conform ultimei variante discutate de autorităţi, se arată într-un comunicat al AOJND remis marţi AGERPRES, câştigurile de până la 10.000 de lei sunt taxate cu 3%, cele de până la 66.750 lei sunt taxate cu 20%, iar cele ce depăşesc această sumă cu 40%. În acelaşi timp, participanţii la jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri sunt scutiţi de taxe până la nivelul de 66.750 lei.

AOJND solicită ca un prag de scutire de taxe să fie aplicat şi la jucătorii platformelor online, până la o valoare de 600 de lei, pentru o abordare echitabilă.

„Vorbim, de fapt, doar de taxarea câştigurilor de la jocurile la distanţă, toţi ceilalţi jucători fiind scutiţi de taxe până la o valoare foarte mare. Prin urmare, îi taxăm pe cei mai corecţi operatori, pe cei care aplică cele mai avansate sisteme de asigurare a jocului responsabil, de protejare a minorilor şi de înregistrare 100% corectă a veniturilor. Este o măsură neconcurenţială, care modifică piaţa în funcţie de tipul de operator, tradiţional sau online, pe acelaşi tip de jocuri, iar operatorii de jocuri de noroc o vor contesta”, a declarat Odeta Nestor, preşedintele AOJND, for care reuneşte principalii operatori de jocuri de noroc online licenţiaţi în România.

AOJND atrage totodată atenţia că mărirea taxelor percepute jucătorilor va duce la reducerea numărului celor care joacă pe platformele online, care vor migra către site-uri nelicenţiate în România. Prin urmare, veniturile la bugetul de stat se vor reduce, în loc să crească. În plus, România rămâne singura ţară din UE care taxează retragerile, nu câştigurile jucătorilor, prin urmare impactul unor taxe substanţial crescute este mult mai mare.

Operatorii de jocuri de noroc online reiterează că aplicarea acestei taxe începând cu 1 august 2022 este imposibilă din punct de vedere tehnic pentru operatorii de jocuri de noroc la distanţă, care trebuie să-şi modifice sistemele tehnice, iar acestea sunt auditate de organisme independente, conform legii.

Asociaţia Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND) a fost înfiinţată în 2017 din dorinţa de a aduce sub acelaşi acoperiş operatorii principali de jocuri de noroc la distanţă, pentru o reprezentativitate clară în industrie. Asociaţia are ca scop principal promovarea şi protejarea drepturilor şi intereselor operatorilor de jocuri de noroc la distanţă, licenţiaţi în România. Membrii AOJND sunt: Betfair, eFortuna, Netbet, PokerStars, SportingBet, Stanleybet, Unibet, Baumbet, Betano, Circus, Maxbet Malta Limited, Efbet, Public Win, WinMaster.

Leave A Reply

Your email address will not be published.