Naționalismul și conceptele lui Dughin

0 502

Recunosc că nu prea mi-au plăcut conceptele lui Dughin. Este vorba de un naționalism mistic, care se adresează unor elite, de la un nivel stratosferic, tipic marilor puteri. Nu are prea multe în comun cu doctrina partidului România Mare, singurul partid naționalist de la noi care și-a structurat o doctrină politică. Cei care și-au pus azi eticheta de naționaliști, au făcut-o că dă bine la fraieri, dar sunt niște adunături de primitivi, dornice de parvenire, fără nicio regulă și principii.

Să revenim la Dughin. Iată câteva dintre declarațiile pe care Dugin le-a exprimat în cărțile și interviurile sale :

👉Rusia trebuie să fie un subiect al istoriei lumii. Rusia trebuie să revină la tradiția sa. Rusia trebuie să-și îndeplinească misiunea, pe care strămoșii noștri au lăsat-o moștenire

👉Bătălia pentru Ucraina este o bătălie pentru poporul nostru, pentru istoria noastră, pentru sufletul nostru.

👉Dacă oamenii nu își apără poporul și credința lor, ei vor pierde contactul cu acest popor, se vor transforma în atomi rătăcitori patetici, iar credința lor își va pierde puterea salvatoare, va deveni o moralitate meschină plată, ineficientă, ipocrită.

👉Într-un fel, Rusia este un imperiu gigantic de partizani care operează în afara legii, dar condus de marea intuiție a Pământului, a continentului, a acel „spațiu mare, foarte mare” care este teritoriul istoric al poporului nostru.Masele sunt într-o stare foarte dezasamblată. 70 de ani de doctrină materialistă rigidă: nu există zeu, nu există suflet, nu există nimic și totul este legat de materie. Toate filmele, toată cultura au ars spiritul ca un fel de himeră burgheză. Încă 30 de ani, liberalii au făcut același lucru, dar din cealaltă parte. Acum sunt bani, materialismul e diferit. Și drept rezultat, jumătate din prejudecățile comuniste. A doua jumătate este plină de mituri capitaliste.

👉Cu cât vorbeau mai mult despre „pacea universală”, cu atât războaiele și conflictele deveneau mai teribile. Cu cât sloganurile s-au dovedit a fi mai „umane”, cu atât realitatea socială a devenit mai inumană. Acesta a fost acest proces pe care Carl Schmitt l-a numit începutul unei „păci militare”, adică un statut care nu este război pe față.

👉Nu doresc războaie. Dar… Rușii le câștigă aproape întotdeauna. Într-un fel sau altul, ei câștigă. Chiar dacă pierdem (aproape) toate bătăliile, reușim să câștigăm (aproape) toate războaiele. Spre deosebire, de exemplu, de germani, pentru care totul este exact invers.

👉Istoria arată că Rusia a rezistat întotdeauna, într-un fel sau altul, proceselor antitradiționale din civilizație, rămânând fidelă pământului, fidelă sursei. Duelul strategic de secole cu Anglia talasocratică a fost înlocuit de o confruntare aerocratică cu Statele Unite.

👉Este categoric imposibil să încerci să impui Rusiei standardele lumii occidentale – toate ideologiile sale sunt totalitare, crude, materialiste și imorale. Niciuna dintre ele nu ne convine categoric.”

Poate că rușii îl înțeleg mai bine, dar pentru mine sunt doar constatări pentru care nu au fost inventate și pîrghii politice de a le pune în practică.

Cei care au pus la cale asasinarea lui Dughin nu cunosc poporul rus. Teroarea a dat roade recent în Orientul mijlociu și în Afganistan. Al 2-lea război mondial a demonstrat că rușii sunt imuni la teroare.

Evenimentul tragic va face ca mulți ruși să se identifice cu doctrina Dughin, deși nu o pot înțelege. Pot spune că Putin e un occidental pur-sânge în gândire, comparat cu ideile de Ginghis-Han ale lui Dughin.

Deși presa Kremlinului încearcă să limiteze informațiile despre atentat, consecințele lui sunt vizibile, societatea rusă îl percepe că pe o lovitură în inima Rusiei, în ceea ce privește valorile, tradițiile, istoria, credința. Societatea rusă se radicalizează și începe să judece după clișeul : cine nu e cu noi e împotriva noastră ! O fi bine, o fi rău ?

Leave A Reply

Your email address will not be published.