Textul integral al discursului ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, în Duma de Stat

0 643

Discursul reprezentantului oficial al Președintelui Federației Ruse, ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, la sesiunea plenară a Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse cu privire la ratificarea tratatelor dintre Federația Rusă și DNR, LNR, regiunile Zaporojie și Herson și formarea de noi subiecte în cadrul Federației Ruse, Moscova, 3 octombrie 2022.

3 octombrie 2022. Duma de Stat. La tribună, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Stimate Viaceslav Viktorovici,

Stimați deputați ai Dumei de Stat,

Colegi,

Vă prezint spre examinare proiectele de legi privind ratificarea tratatelor dintre Federația Rusă și Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, Regiunea Zaporojie și Regiunea Herson cu privire la admiterea lor în Federația Rusă și formarea de noi subiecte în cadrul Federației Ruse.

Acest proces a devenit o continuare logică a reunificării pământurilor rusești, care a început odată cu revenirea în Rusia a Republicii Crimeea și a orașului Sevastopol, în 2014. Apoi am salvat populația peninsulei de pericolul de moarte pe care l-a prezentat puterea instalată în Ucraina în urma loviturii de stat armate de la Kiev, din februarie 2014. Acești opt ani nu au învățat nimic regimul ucrainean, care, cu conivența și sprijinul direct al curatorilor săi occidentali, a călcat în picioare înțelegerile internaționale, inclusiv Acordurile de la Minsk, aprobate în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU.

Forțele Armate ale Ucrainei și militanții formațiunilor naționaliste au ucis și ucid în continuare, fără să fie pedepsiți, locuitori din Donbass și din regiunile învecinate doar pentru că au refuzat să împărtășească aspirațiile neonaziste ale noii conduceri a țării și au decis să-și apere drepturile garantate prin Constituția Ucrainei, inclusiv dreptul de a folosi în mod liber limba rusa, limba lor maternă. De-a lungul a opt ani lungi, Kievul a distrus intenționat infrastructura civilă a republicilor Donețk și Lugansk. A instituit o blocadă financiară, de transport și energetic împotriva Donbass-ului. A privat locuitorii acestor regiuni de beneficii sociale, de pensii, salarii, servicii bancare, comunicații, educație și de un sistem de sănătate. I-a privat de drepturile civile elementare garantate, inclusiv prin Pactele internaționale din 1966 privind drepturile economice, sociale și culturale, precum și cu privire la drepturile civile și politice.

În primăvara lui 2014, locuitorii Donbass-ului au format republici populare independente pentru a-și păstra propria identitate civilizațională, existența însăși. Având în vedere refuzul regimului de la Kiev de a le acorda un statut special, așa cum prevădeau Acordurile de la Minsk, și în contextul pregătirii Forțelor Armate ale Ucrainei în vedere ocupării acestor teritorii, nu ne-a rămas altă opțiune decât să le recunoaștem, la 21 februarie 2022, independența, în cadrul granițelor stabilite în constituțiile acestor republici. De asemenea, la solicitarea DNR și LNR, a fost anunțată operațiunea militară specială de protejare a populației republicilor, în conformitate cu dreptul la autoapărare, consacrat în Carta ONU.

Naționaliștii radicalii ucraineni continuă să comită fărădelegi împotriva populației ruse și celei vorvitoare de limba rusă din alte regiuni ale Ucrainei. Se intensifică amenințări reale pentru viața și securitatea oamenilor, se înmulțesc încălcările grave și de masă ale drepturilor omului, inclusiv discriminarea și persecuțiile bazate pe criterii de apartenența etnică, limbă, religie și convingeri politice. În toți ultimii ani, regimul de la Kiev desfășoară o ofensivă totală împotriva limbii ruse, efectuând o abolire pe scară largă a culturii ruse, persecutând Biserica Ortodoxă canonică și falsificând istoria comună a Rusiei și Ucrainei. Distruge cărți, distruge monumentele celor care au eliberat Ucraina de sub ocupația germană și au adus glorie Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene în cadrul URSS. În același timp, au fost adoptate legi care încurajează teoria și practica nazismului. Toate acestea au făcut imposibilă existența în cadrul statului ucrainean a regiunilor a căror populație consideră limba rusă drept limba maternă și se identifică cu istoria și cultura rusă.

Acuzând Rusia de agresiune neprovocată împotriva Ucrainei, Statele Unite declară astăzi în mod ipocrit că noi ne justificăm, chipurile, atacul asupra țării vecine, care, spun ei, a pornit pe calea democrației, cu o amenințare imaginară, Washingtonul nu a ezitat niciodată să folosească forța sub pretexte inventate oriunde în lume, folosind drept justificare referiri la necesitatea de a proteja viețile și bunăstarea cetățenilor americani. Așa s-a întâmplat în Haiti, în 1915, și, o jumătate de secol mai târziu, în Republica Dominicană, când câteva declarații publice despre amenințări abstracte la adresa unor cetățeni americani au fost suficiente pentru o invazie. În ajunul ocupației Panamei, președintele american de atunci, George W. Bush, Sr., a relatat, într-un mesaj adresat națiunii în decembrie 1989, povestea dramatică a unui soldat american împușcat, a altuia arestat și a unui bătut, a cărui soție, ar fi fost, chipurile, interogată cu severitate de panamezi și amenințată cu viol. Aceste lucruri s-au dovedit a fi suficiente pentru a invada aceste țări și pentru a instala acolo guverne convenabile pentru Washington.

Ca să nu mai vorbim de îndelungații ani ai sângerosului război din Vietnam, în care Statele Unite s-au implicat după o provocare aranjată de ei în Golful Tonkin. Ca să nu mai vorbim de atacul asupra Grenadei din 1983, aparent pentru a asigura siguranța studenților americani care studiază acolo.

Rezoluțiile Adunării Generale a ONU, care condamnau aceste și alte acțiuni agresive ale Statelor Unite, au fost ignorate de americani, ei făcându-se că nu aud”. A urmat, apoi, Iugoslavia, pe care SUA și NATO au încercat să-o „democratizeze cu bombe”, Irakul distrus, unde arme de distrugere în masă nu au fost găsite niciodată, Libia, scufundată în haos.

A venit momentul adevărului. Nu reacționăm la amenințările imaginare din țări îndepărtate, ci ne apărăm granițele, Patria noastră, tot poporul nostru de un genocid real, pus la cale de urmașii și adepții acoliților nazișmului (banderoviști – n.r.), care s-au dus să-i servească pe stăpânii lor de peste Ocean. Astăzi, Statele Unite au subordonat aproape întreg „Occidentul colectiv”, mobilizându-l pentru a transforma Ucraina într-un instrument de război cu Rusia. La fel cum, la un moment dat, Hitler a pus sub arme majoritatea țărilor Europei pentru a ataca Uniunea Sovietică. Ca și atunci, planurile actuale ale Occidentului nu sunt menite să devină realitate. Președintele Rusiei Vladimir  Putin a spus acest lucru foarte clar la Kremlin, la 30 septembrie anul curent.

Locuitorii din teritoriile regiunilor Zaporojie și Herson eliberate de opresiunea regimului neonazist de la Kiev și-au determinat în mod independent soarta – să fie împreună cu Rusia. După DNR și LNR, aceste regiuni și-au declarat independența, recunoscută prin decretele prezidențiale din 29 septembrie a acestui an. Ulterior, regiunile Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson au apelat la conducerea Rusieicu o propunere de a le accepta ca parte a statului nostru. Aceste apeluri au avut la bază exprimarea liberă a voinței popoarelor în cadrul referendumurilor desfășurate. Respectăm rezultatele lor, care sunt în concordanță cu dreptul internațional, inclusiv principiul egalității suverane a statelor, al egalității în drepturi și al dreptului popoarelor la autodeterminare, consacrat ca obiectiv al ONU în Carta sa.

În conformitate cu Legea constituțională federală „Cu privire la procedura de admitere în Federația Rusă și formarea unui nou subiect al Federației Ruse în cadrul acesteia”, Președintele Federației Ruse a notificat Consiliul Federației, Duma de Stat și Guvernul Federației Ruse cu privire la propunerile republicilor și regiunilor menționate mai sus și a semnat tratatele corespunzătoare cu acestea.

În conformitate cu procedura stabilită, Curtea Constituțională a Rusiei a verificat tratatele privind conformitatea cu Constituția Federației Ruse și a dat un aviz pozitiv.

Tratatele consfintesc legal aderarea republicilor și regiunilor menționate la Rusia și, de asemenea, prevăd formarea de noi subiecte ale Federației Ruse: Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, Regiunea Zaporojie și Regiunea Herson. Tratatele dau dreptul persoanelor care locuiesc permanent pe aceste teritorii de a obține cetățenia Federației Ruse, cu toate drepturile prevăzute.

În numele Președintelui Federației Ruse, mă adresez Dumei de Stat cu o propunere de adoptare a proiectelor de lege menționate.

Sunt sigur că adoptarea lor va servi în beneficiul întregului popor multinațional al țării noastre, din care cetățenii Republicilor Donețk și Lugansk, regiunilor Zaporojie și Herson din cadrul Federației Ruse vor deveni acum parte de drept.

———–

* Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Viktorovici Volodin.

Leave A Reply

Your email address will not be published.