Generalul Serghei Surovikin preia inițiativa în Ucraina

0 742

Contraofensiva ucrainiană din regiunea Harkov a trecut inițiativa de partea Ucrainei, în lunile septembrie-octombrie, fapt ce a condus la cucerirea unor zone destul de mari. Acesta a fost favorizată și de erorile generalilor ruși care au ignorat normele tactice ale fîșiilor de apărare, ale grupurilor tactice de batalion, mărindu-le de 7-8 ori, fără a avea o mobilitate prea ridicată. Totodată, unitățile rusești din regiunea Harkov aveau foarte puține mijloace de cercetare și de sprijin cu foc.

 Planul armatei ucrainiene a fost extrem se simplu și l-au realizat în mare măsură. Manevră de forțe cu viteză foarte mare, ocolind elementele de dispozitiv ale armatei ruse, apoi forțarea rîului Oskil și tăierea în adîncime, în 2 părți aramata rusă. După care mutarea direcției principale de ofensivă a armatei Ucrainei pe Izyum-Liman, cu scopul recuceririi aglomerării urbane Severodonețk-Lisichansk. Odată cu cucerirea orașului Severodonețk, armata ucrainiană ar fi ocupat toată fîșia greu abordabilă a rîului Donețk și ajungea în flancul și în spatele grupării de forțe ruse care lupta în zona Siversk-Soledar-Bahmut.

Primul eșec, care a încetinit ritmul de ofensivă ucrainian, s-a datorat rezistenței îndelungate ( 3 săptămîni ) a batalioanelor rusești de voluntari și a brigăzii 11 artilerie din Donbas care au apărat împreună Limanul. Ca urmare a acestui fapt, în acest timp, armata rusă a reușit să stabilizeze linia de contact de-a lungul șoselei Sviatove- Kremina, împiedicînd pătrunderea avangardei blindate a armatei ucrainiene. Totodată, toamna și-a intrat în drepturi, lizierele de păduri și-au pierdut frunzele și nu mai puteau oferi ucrainienilor mascarea și condiții de apropiere în ascuns.

Noroaiele au împiedicat orice formă de manevră, întrucît majoritatea mijloacelor de luptă ucrainiene sunt pe roți ( BTR, MLRS, MRAP, camioane pentru tractarea obuzierelor, obuziere autopropulsate Caesar, Humvee, etc ). Acum, Ucraina a pierdut capacitatea ofensivă, pe care a demonstrat-o odată cu preluarea inițiativei.

 A doua mutare imprevizibilă pentru armata ucrainiană, a fost retragerea rapidă și fără pierderi a rușilor din Herson. Astfel s-a evitat încercuirea dispozitivului de luptă rusesc de către o forță ucrainiană de 5 ori mai numeroasă. Și s-a fixat apărarea rusească de la Herson la Energodar, pe fluviul Nipru, un obstacol greu de trecut de armata ucrainiană.

 Din acel moment dispozitivul de apărare al armatei ruse a fost STABILIZAT. Și acest lucru a permis generalului Serghei Surovikin să preia el inițiativa și să recurgă la „abordarea indirectă”, a teoreticianul militar britanic Liddell Harth, prin privarea forțelor ucrainiene de resursele necesare pentru a continua războiul. Începând din 10 noiembrie, Serghei Surovikin s-a concentrat pe o campanie masivă de distrugere a infrastructurii critice a regimului de la Kiev. Sistemul de transport și distribuție a electricității al Ucrainei a fost adus în stadiul în care cedează singur.

Rămas fără curent, transportul garniturilor de tren cu arme, muniții și trupe trimise spre zona frontului este lovit ca o țintă fixă de rachetele rusești. Ultimul episod, petrecîndu-se gara Moisiivka din regiunea Dnipropetrovsk, unde blindatele Brigăzii 17 tancuri a Ucrainei au fost distruse, în acest mod. Deși NATO intenționează să mărească livrările de arme către Ucraina, se prognozează că în condițiile de INTERDICȚIE AERIANĂ, impusă de armata rusă, ca urmare a distrugerii infarstructurii critice, doar 20 % din acestea vor ajunge apte de luptă, pe front.

Și populația Ucrainei va suferi de pe urma neasigurării celor mai elementare nevoi ( apă, lumină, curent, încălzire, etc ). Scăderea moralului populației se va repercuta negativ asupra încrederii în conducerea politică și militară de la Kiev. Prin contagiune, aceste probleme apăsătoare ale familiilor militarilor aflați pe front, vor scădea la minimum dorința militarilor ucrainieni de a lupta. Și pot avea loc dezertări în masă.

Începînd din luna decembrie, situația armatei Ucrainei va fi mult mai grea, întrucît vor ajunge pe front militarii ruși mobilizați. Frigul va îngheța noroaiele, permițînd armatei ruse să reia ofensiva terestră, simultan, pe mai multe fronturi .

Leave A Reply

Your email address will not be published.