Exclusiv!!! De ce au avut succes HIMARS-urile și obuzierele M777 în Ucraina

0 724

HIMARS-urile și obuzierele M777 au avut pînă acum succes deoarece, de îndată ce artileria rusă a tras asupra pozițiilor ucrainene, radarele de contrabaterie occidentale au trimis automat coordonatele pieselor de artilerie ruse, către obuzierele M777 sau MLRS tip HIMARS. Și acestea le-au lovit cu precizie maximă. Radarele de contrbaterie detectează traiectoria proiectilului inamic și calculează locul de unde acesta a fost tras. Cele mai multe radare de acest tip descoperă poziția obuzierelor pînă la distanța de 25 km, cu o eroare circulară de 0,35%.

Într-un articol anterior am arătat că generalul Serghei Surovikin și-a creat o listă de priorități pentru obiectivele ucrainiene vizate.El este conștient de pericolul artileriei occidentale. Lista lui de priorități include și o vînătoare intensă de piese de artilerie, de producție NATO, în ultimele 2 săptămîni. (https://reseauinternational.net/le-general-serguei…/).

Armata ucrainiană utilizează mai multe tipuri de radare de contrabateie : AN/TPQ-48, AN/TPQ-36, ARTHUR-occidentale dar și NVK Iskra 1L220UK Zoopark-3, produse în Ucraina. Ele sunt în dotarea brigăzii 15 recunoaștere de artilerie, a armatei Ucrainei. Dintre acestea, radarul german Cobra este cel mai performant, putînd descoperi locul de lansare a 40 de piese de artilerie în 2 minute, pînă la distanța de 40 km. Prețul unui sistem Cobra este de 50 milioane de euro, așadar radarele de contrabaterie sunt scumpe și numărul lor este limitat. Ceea ce face imposibilă înlocuirea celor distruse de armata rusă.

Armata rusă a distrus peste 3.000 piese de artilerie și mortiere ucrainiene de la începutul operației speciale. Ucraina a primit în schimb peste 500 de obuziere de mare calibru și mortiere grele, precum și peste 100 lansatoare MLRS care compensează prin precizie absența pieselor de artilerie distruse.

Pe lîngă vînătoarea de piese de artilerie de producție NATO, armata rusă a ajuns la concluzia că în absența radarelor de contrabaterie, precizia și automat eficacitatea artileriei ucrainiene, se reduce foarte mult. Există cîteva dezavantaje ale utilizării radarelor de contrabaterie , pe care armata rusă și-a propus să le exploateze la maximum. Este vorba de emisia de unde electromagnetice care permite localizarea lor și dispunerea lor la mică distanță de linia frontului, care face mai ușoară lovirea lor. Prin urmare, pe 30 decembrie, armata rusă a distrus 6-7 radare de contrabaterie ucrainiene, iar pe 1 ianuarie, alte 2. Anterior, pe parcursul lunii noiembrie au mai fost dezafectat 8 radare de contrabaterie ucrainiene.

https://reseauinternational.net/la-chasse-aux-radars-de…/

Leave A Reply

Your email address will not be published.