Exclusiv !!! Bahmut, punctul de a începere a ofensivei de iarnă și al încheierii războiului din Ucraina

0 860

De sîmbătă temperaturile în estul și sudul Ucrainei se vor situa între -8° și -13°. Ceea ce înseamnă că pămîntul va îngheța și zona liniei frontulului va permite mișcarea la scară mare a blindatelor, obuzierelor autopropulsate și infanteriei moto. Aceasta este fereastra optimă pentru declanșarea unei noi operații ofensive. Specialiștii militari din întreaga lume se așteaptă la reluarea acțiunilor ofensive de mare anvergură în Ucraina.

(FOTO 1)

La solicitarea consilierilor NATO, pe frontul din Bahmut, armata ucrainiană a făcut 2 rotații ale brigăzilor mecanizate și de infanterie, în ultima lună. Cu scopul de a completa pierderile de 15-20 % în personal și tehnică de luptă. Completările în personal s-au făcut cu rezerviști recent mobilizați, cu o pregătire redusă de luptă. Însă raportul de forțe, este net superior de partea ucrainienilor, ca număr de trupe de infanterie (vezi foto 1 ). Generalul Valeri Zalujnîi este extrem de inteligent și dacă se mișcă repede, poate oferi surprize nebănuite. Așadar toată lumea se întreabă : dacă poate și pînă unde este capabilă să înainteze armata ucrainiană, într-o viitoare ofensivă, pe acest front ?

(FOTO 2)

Pînă acum, terenul impracticabil a favorizat trupele aflate în apărare. Nu trebuie să uităm că grupările de artilerie ucrainiene au suferit pierderi importante în obuziere, radare de contrabaterie și drone pentru corectarea focului. Și absența sprijinului cu foc, va micșora ritmul și forța de izbire a unei eventuale ofensive ucrainiene. Totuși, în spatele liniei frontului, între Soledar și Bahmut sunt peste 5 mine de sare, în care ucrainienii au amenajat depozite subterane de arme și muniții, spitale de campanie, locuri de odihnă pentru militari. Au fost săpate numeroase tuneluri care comunică cu liniile de apărare de la suprafață ( vezi foto 2 ).

(FOTO 3)

De aceea, cel mai probabil, unitățile ucrainiene vor prefera să rămînă în rețeaua imensă de tranșee și fortificații, de unde vor porni nenumărate contra-atacuri fulger și infiltrări în adîncimea dispozitivului rusesc ( vezi foto 3 ). Dacă vor avea noroc, ucrainienii vor înregistra rapid victorii. Dacă nu, cu fiecare zi ce trece brigăzile terestre ucrainiene își pierd forța combativă, sub loviturile armatei ruse.

Prin urmare, în acest sector al frontului există o probabilitate de peste 50 %, ca tot Rusia să aibă inițiativa. Datorită înghețului, rușii pot renunța la atacul frontal, folosit pînă acum. Executînd în schimb manevre pe spații mari, cu sprijinul de foc și sub acoperirea aviației și elicopterelor de luptă. Raportul de forțe în tancuri și aviație, îi avantajează pe ruși. Teoretic, rușii pot mări de 2 ori ritmul actual de înaintare, ca să ocolească fortificațiile ucrainiene pe flancuri.

Dacă Ucraina va cîștiga bătălia pentru Bahmut, va reuși prelungească durata războiului, pentru că Occidentul va avea un motiv întemeiat să-i livreze tot mai multe arme moderne. Pentru Rusia, bătălia de la Bahmut înseamnă, în primul rînd, forțarea Ucrainei să aducă pe acest front majoritatea trupelor regulate și a armelor de care dispune. Rușii urmărind să le neutralizeze. Interesant este că pentru generalul Serghei Surovikin, la nivel strategic, Bahmut este doar o ”momeală”.

(FOTO 4)

Scopul viitoarei ofensive a lui Serghei Surovikin poate fi mai amplu, anume blocarea armatei regulate ucrainiene de pe frontul din estul Ucrainei, ca un sanvich, între forțele ruse. Tăind astfel orice cale de aprovizionare cu restul Ucrainei și prin urmare, accesul la armele trimise de NATO și completarea cu rezerviști a pierderilor ( vezi foto 4 ).

(FOTO 5)

Această manevră va asigura armatei ruse libertate deplină de de acțiune în zonele de vest, nord-vest și nord ale Ucrainei. Deoarece acolo nu mai există decît trupe teritoriale, formate din rezerviști, cu o capacitate combativă aproape de zero și înarmate mai mult teoretic ( vezi foto 5 ).

Leave A Reply

Your email address will not be published.