Exclusiv!!! Consecințele ofensivei ruse de la Bahmut și cucerirea orașului Soledar, abia de-acum încep să se contureze

0 656

Pierderile în rândul personalului Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Sviatove au crescut brusc din 12 ianuarie, a relatat Russia Today. Creșterea numărului de morți și răniți este asociată cu decizia comandamentului ucrainean de a transfera de urgență luptătorii brigăzilor 103, 27, 92 și 40 pentru a întări zona Soledar – Bakhmut. Adevărata cauză o constituie succesul contra-atacurilor rusești care au profitat de această vulnerabilitate ( vezi Harta 1 ).

Străpungerea liniei de apărare din regiunea Harkov, chiar la mijlocul ei, arată că partea cea mai dificilă a fost realizată. De aceea, în următoarele zile, breșa realizată de ruși la Sviatove se va lărgi, pentru că lipsesc rezervele blindate și de artilerie ucrainiene care să permită contra-atacuri ( vezi Harta 2 ).

Dacă armata ucrainiană nu găsește forțele potrivite să stabilizeze situația, în 2 săptămîni, armata rusă este capabilă să refacă vechea linie a frontului din septembrie, anulînd succesul obținut de contralovitura ucrainiană în regiunea Harkov ( vezi Harta 3 ).

Consecința cea mai neplăcută pentru armata ucrainiană a fost pierderea inițiativei în zona sudică a frontului din regiunea Harkov, la Kremina. Și dispozitivul ofensiv de la Kremina, a fost micșorat, o parte din trupe fiind trimise la Bahmut. La sud, Kremina este protejată natural de o pădure deasă care nu permite utilizarea blindatelor ucrainiene. Artileria rusă a creat breșe spre vest de Kremina, prin care infanteriștii ruși avansează spre Liman. La 10 km est de Seversk, rușii înaintează din direcția Zolotarivka, iar la 10 km sud, rușii atacă din Soledar. Garnizoana Seversk și rețeaua sa de fortificații este ”tocată” cu răbdare de artileria rusă ( vezi Harta 4 ).

Și acum revin la Soledar și Bahmut. Situația la Bahmut devine pe zi ce trece tot mai critică pentru ucrainieni. Chiar dacă cade și Bahmutul, nu înseamnă că armata rusă și-a atins obiectivul ofensivei de iarnă, adică eliberarea întregii regiuni Donețk, care a fost declarată parte a Rusiei. Și aici e vorba în special de orașele Kramatorsk și Sloviansk. Dacă rușii continuă ofensiva de la Soledar și Bahmut către Kramatorsk și Sloviansk, ucrainienii mai pot rezista pe acest front pînă în luna aprilie, datorită numeroaselor localități care se interpun pe parcurs și care au fost anterior fortificate.

Și aici revenim la breșa realizată de ruși la Sviatove care pînă la sfîrșitul lunii ianuarie se poate concretiza în revenirea la vechea linie a frontului din vară. Odată ce trupele ruse vor reocupa Izium și Barvinove, frontul din Donbas va fi în colaps. Pentru că Sloviansk și Kramatorsk vor fi prinse de ruși ca în clește, dinspre Bahmut și Barvinove ( vezi Harta 5 ).

Leave A Reply

Your email address will not be published.