Au rușii cu ce să depisteze și să neutralizeze tancurile NATO livrate Ucrainei ?

0 754

Media laudă tancurile occidentale care vor fi livrate Ucrainei de parcă ar fi crucișetoare galactice, în timp ce rușii ar lupta împotriva lor cu sulițe și arcuri cu săgeți. Reamintesc că vor fi trimise în Ucraina 31 Abrams, 14 Leopard2 A6 din Germania, 14 Leopard2 A din Polonia și 14 Challenger 2 din Marea Britanie. Un număr mult prea mic ca să poată constitui grupări de loviere. În plus, ucrainienii nefiind prea familiarizați cu aceste tancuri, pentru început, vor evita lupta directă cu tancurile rusești. Ele vor fi folosite mai mult ca platforme individuale de tragere asupra liniilor de apărare rusești.

În această ipostază, rușii vor vîna tancurile NATO la fel ca și HIMARS, problema cea mai dificilă fiind depistarea lor, datorită mobilității ridicate. Armata rusă are deja un mijloc unic în lume și foarte eficient, pentru depistarea tancurilor Challenger, Leopard și Abrams. Este vorba de sistemul 1B75 Penicilina. Spre deosebire de sistemele occidentale de contrabaterie, bazate pe radar, Penicilina este un sistem pasiv. El dispune de 12 canale de recepție prin televiziune și imagini termice de înaltă rezoluție și de un set de senzori acustici.

Penicilina poate stabili în regim automat, în decurs de maxim 5 secunde, coordonatele tancului care a tras, pînă la o distanță maximă de 25 km. Pe canalele secretizate, este transmisă către sistemele de comandă și control, o hartă digitală cu coordonatele GPS ale țintei.

Datorită vitezei de reacție mari, elicopterele de atac Ka-52, înarmate cu rachete antitanc Vikhr-M sunt cele mai eficiente împotriva acestor tancuri ale NATO. Copilotul elicopterului utilizează echipamentul I-251 Shkval-M pentru a detecta și încadra ținta, de la distanța de 10-12 km . Copilotul suprapune pe tancul inamic fascicolul laser de dirijare și racheta Vikhr-M se ghidează automat pe acesta.

Este imposibilă detectarea și suprimarea electronică a echipamentului Penicilina, întrucît nu emite semnale, ci doar le colectează. Raza de acțiune de 25 km a Penicilinei este suficientă, întrucît tunul Rheinmetall calibrul 120 mm L/44, de pe Leopard 2A4 și Abrams și varianta L/55 de pe Leopard 2A7 are o distanță de tragere eficace asupra blindatelor de 4 km și una maximă de 8 km. Și dacă armata ucrainiană va cere de la aceste mașini să facă minuni, mă tem că într-o lună nu le vor mai vedea decît în poze.

Leave A Reply

Your email address will not be published.