PS Timotei Prahoveanul a sfinţit pictura bisericii parohiei orașului Plopeni

0 629

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfinţit duminică pictura bisericii parohiei Plopeni Oraș din judeţul Prahova, informează Ziarul Lumina.

Din soborul de clerici au făcut parte Părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, şi Părintele Protopop Mihăiță Stroe de la Protopopiatul Ploiești Sud.

PS Timotei a binecuvântat şi lucrările executate în sfântul lăcaș, precum și la Centrul social-pastoral construit în curtea bisericii parohiale.

În cuvântul rostit la Sfânta Liturghie, care a succedat slujba de sfinţire a picturii, Părintele Episcop a subliniat că sfinţii reprezintă un nor de mărturie spre care trebuie să privim.

„Evanghelia Duminicii Tuturor Sfinţilor ne-a vorbit, în primul rând, despre mărturisire. Cuvintele Mântuitorului rostite ucenicilor Săi sunt deosebit de prețioase. În toate perioadele care s-au succedat de când Mântuitorul a spus aceste cuvinte întâlnim foarte mulți mărturisitori, foarte mulți oameni care și-au pus viața, dacă a fost nevoie, pentru mărturisirea Evangheliei, dar și un număr de trădători, de oameni care s-au depărtat de Mântuitorul”.

„Așadar, avem de ales între două căi, una dintre ele fiind aceea a mărturisirii, chiar dacă noi nu mai trăim într-o perioadă de persecuții, așa cum a trăit Biserica la începutul istoriei ei. Cu toate acestea, constatăm că, de multe ori, chiar dacă nu suntem potrivnici credinței, rămânem cel puțin indiferenți, departe de cuvintele Evangheliei. Toți sfinții pomeniți astăzi sunt un nor de mărturie spre care privim și care ne umbrește și pe noi în aceste vremuri”, a spus Preasfinţia Sa.

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a oferit, din partea Patriarhului Daniel, distincţii şi ordine pentru ctitori şi binefăcători.

La rândul său, părintele paroh Marius-Constantin Miu a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija părintească purtată parohiei, precum și pentru distincția acordată, iar Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru prezența în mijlocul comu­nității și săvârșirea rânduielilor sfinte. Totodată, părintele paroh a mulțumit și clericilor împreună-slujitori și tuturor celor care au ajutat biserica pentru finalizarea lucrărilor de pictură și pentru celelalte proiecte ale parohiei.

Distincții și ordine pentru ctitori și ostenitori

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un cuvânt de felicitare și de apreciere pentru ctitorii și ostenitorii care au contribuit la înfrumusețarea sfântului lăcaș, dar și la susținerea activității misionar-pastorale și social-filantropice a parohiei.

Totodată, Prea­sfinția Sa a oferit, din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, o serie de ordine și distincții persoanelor care s-au evidențiat în cadrul acestor demersuri. Astfel, preoții bisericii, părintele paroh Marius-Cristian Miu și părintele co-slujitor Nicolae Stanciu, au primit Diploma Omagială a Anului 2023 cu medalie comemorativă, aceeași distincție fiind oferită și domnului Răzvan Popescu.

Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost oferit primarului orașului Plopeni, Dragoș Niță. Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost oferită epitropului parohiei, Mitel Badea, precum și următoarelor persoane, actuali sau foști consilieri parohiali: Ion Andron, Mihai Stanciu, Gheorghe Cărare, Jan Stanciu, Cristian Berceanu, Gheorghe Bratu și Gheorghe Grecu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.