Expoziție Ady Endre la Muzeul ”Octavian Goga”: ”Imi asculți inima bolnavă”!

0 708

Cu ocazia împlinirii a 105 ani de la trecerea în neființă a marelui poet Ady Endre, Muzeul Octavian Goga de la Ciucea a organizat  expoziția comemorativă de fotografie și carte, „Îmi asculți inima bolnava”. Expoziția poate fi vizitată în perioada 27.01.2024 – 28.02.2024.

Ady Endre (născut Ady András, 22 noiembrie 1877 – 27 ianuarie 1919) a fost unul dintre cei mai influenți și remarcabili poeți maghiari din perioada modernă. Este cunoscut pentru stilul său distinctiv și pentru contribuțiile sale semnificative la literatura europeană.

Endre s-a născut într-o familie modestă din provincia Transilvania, care la acea vreme era parte a Austro-Ungariei acum în România. Copilăria lui a fost marcată de dificultăți și pierderi, tatăl său murind când Endre avea doar șapte ani. A studiat la Universitatea din Debrecen și a devenit cunoscut în cercul literar maghiar la începutul secolului al XX-lea.

Opera lui Ady Endre reflectă tensiunile sociale, politice și culturale ale vremii sale. A fost profund implicat în mișcările politice și culturale ale perioadei, luptând pentru modernizarea și democratizarea Ungariei. Stilul său poetic a fost revoluționar pentru epoca sa, fiind caracterizat prin expresie pasională, metafore puternice și o explorare profundă a condiției umane.

În timpul vieții sale, Endre a fost controversat și adesea criticat pentru opiniile sale politice radicale și pentru angajamentul său în mișcările de stânga. Cu toate acestea, este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți poeți maghiari din toate timpurile.

Endre a murit la vârsta de doar 41 de ani, dar moștenirea sa literară a continuat să inspire și să influențeze generații de scriitori maghiari și internaționali. Este adesea considerat un simbol al luptei pentru libertate și dreptate socială în literatura maghiară.

”Opera literară a poetului maghiar Ady Endre este vastă și profund influentă în literatura maghiară și europeană. Este cunoscut pentru poezia sa vibrantă, plină de pasiune și imagistică puternică. Poeziile sale sunt caracterizate de o exprimare pasională și puternică, precum și de o conștientizare profundă a lumii și a condiției umane. Endre a fost un poet vizionar și unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai modernismului în literatura maghiară”,  ne-a declarat Dr. Eduard Boboc, manager al Muzeului Memorial “Octavian Goga.

Principalele  lucrări ale poetului Ady Endre includ:

„Versek” („Poezii”) – Este una dintre primele colecții de poezii ale lui Ady Endre, publicată în 1906. Această lucrare a marcat debutul său ca poet și conține poezii care reflectă pasiunea, neliniștea și dorința sa de schimbare și reformă socială.

„Uj versek” („Poezii noi”) – O altă colecție importantă de poezii publicată în 1909. Această lucrare continuă explorarea temelor sociale și politice, dar și a aspectelor personale ale vieții și iubirii.

„Még egyszer” („Încă o dată”) – O colecție de poezii publicată în 1910, care reflectă mai multe aspecte ale experienței umane, inclusiv dragostea, suferința și revolta.

„Az utolsó hajó” („Ultimul vas”) – Publicată în 1912, această colecție de poezii explorează teme precum moartea, efemeritatea și speranța.

„Margita élni akar” („Margita vrea să trăiască”) – Una dintre cele mai cunoscute și influente lucrări ale lui Ady Endre, publicată în 1912. Această colecție de poezii este dedicată soției sale, Margita, și reflectă dragostea și suferința în fața bolii ei terminale.

„Költői vallomás” („Confesiunea unui poet”) – Publicată în 1918, această colecție de poezii este o meditație profundă asupra vieții, creativității și condiției umane.

Leave A Reply

Your email address will not be published.