Expoziție fotografică comemorativă “Vestala de la Ciucea. Peregrin cu broboadă și toiag”

0 491

O cunoscută și apreciată cântăreață de operă, Veturia Goga a avut o educație aleasă, la 14 ani fiind deja o poliglotă fluentă în germană, franceză și maghiară.

            A debutat, în 1903, în Concertul “Reuniunii Române de Muzică și Cântări” de la Sibiu,cu piesa lui Ion Vidu “Răsunetul de la Crișana”, ca solistă a aceleiași formații interpretând lieduri și doine la spectacolele organizate la Arenele Romane din București, pentru “Expoziția generală română” (27 și 29 august 1906).

            După participarea în calitate de solistă a concertului organizat de către “Societatea Studențească Petru Maior” din Budapesta (martie, 1909), concert cu un larg ecou în capitala Ungariei, a devenit cunoscută și în țara vecină. În 1909, l-a cunoscut la Sinaia pe George Enescu care i-a mijlocit accesul în intimitatea reginei Elisabeta (Carmen Sylva), devenind Doamnă de onoare a acesteia, în această calitate cântând inclusiv la Reuniunile sale muzicale.

            După marele concert de la Ateneul Român (28.12.1909)  și evoluarea pe scenele din mai multe capitale europene (Paris, Berlin, Viena, Budapesta, Roma), unde a cântat în germană, franceză, română și maghiară, a fost supranumită “Privighetoarea Ardealului”.

Cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la trecerea în neființă a Veturiei Goga, a fost deschisă  la Muzeul Octavian Goga expoziția fotografică comemorativă “Vestala de la Ciucea. Peregrin cu broboadă și toiag”, expoziție care poate fi admirată în perioada 15.06.2024 – 15.07.2024.

”Veturia Goga a fost o personalitate complexă și influentă în viața culturală și politică a României. Cunoscută pentru cariera sa muzicală și pentru rolul de soție a lui Octavian Goga, ea a avut un impact semnificativ asupra contextului cultural și politic al vremii. Cu toate că moștenirea sa este marcată de controverse, contribuțiile sale la promovarea culturii și sprijinul acordat soțului său rămân aspecte importante ale vieții sale.”, ne-a declarat Dr. Eduard Boboc, manager al Muzeului Memorial “Octavian Goga.

FIȘĂ BIOGRAFICĂ

Veturia Goga (1883–1979) a fost o cântăreață de operă și soția poetului și politicianului român Octavian Goga. Ea a avut un rol semnificativ atât în viața culturală a României, cât și în cea personală a lui Octavian Goga.

Veturia Goga, născută Veturia Mureșan, a venit pe lume în 1883 într-o familie din Transilvania. A manifestat de tânără o înclinație către muzică, studiind canto și devenind o soprană talentată.

Veturia a fost cunoscută pentru vocea sa de soprană și a avut o carieră activă în domeniul muzical. Ea a susținut concerte și a avut un repertoriu divers, cântând atât muzică clasică, cât și opere ale compozitorilor români.

S-a căsătorit cu Octavian Goga, un poet, dramaturg și politician român de renume, în 1921. Căsătoria lor a fost una marcată de afecțiune reciprocă, dar și de implicarea Veturiei în cariera politică și literară a soțului ei.

Veturia Goga a fost o prezență influentă în cercurile culturale și politice ale vremii. Ea a susținut și promovat operele lui Octavian Goga și a fost un sprijin important pentru acesta în cariera sa politică.

În perioada interbelică ea a fost implicată indirect în activitățile politice ale soțului său. Octavian Goga a fost prim-ministru al României pentru o scurtă perioadă în 1937-1938 și a avut o carieră politică activă.

După moartea lui Octavian Goga în 1938, Veturia a continuat să trăiască în România, unde a avut relații complexe cu regimul comunist instaurat după al Doilea Război Mondial. Există speculații și controverse cu privire la colaborarea sa cu regimul comunist.

Casa în care au locuit Octavian și Veturia Goga în localitatea Ciucea, județul Cluj, a fost transformată într-un muzeu memorial, devenind un loc de pelerinaj pentru cei interesați de viața și opera lui Goga.

Veturia Goga a fost o figură controversată în anii de după război. Există discuții legate de implicarea sa cu regimul comunist, iar unele surse sugerează că ar fi avut legături cu poliția secretă a regimului comunist.

Leave A Reply

Your email address will not be published.