Expoziție “Giuvaierele Veturiei Goga”

0 544

Reprezentând obiecte de podoabă, confecționate din metale sau materiale prețioase cu scopul înfrumusețării sau al etalării bunăstării purtătorului, bijuteriile la gât (șiraguri alcătuite din dinți de animale, cochilii de melci, veretebre de pește, oase, perle, chihlimbar) au fost folosite cel puțin cu 25 000 de ani în urmă, în epoca de piatră.

În Epoca Bronzului, cele mai avansate tehnologii de prelucrare a metalelor erau tehnicile de extragere a cuprului și staniului (cositor) din minereul disponibil, și apoi crearea unui aliaj din aceste metale pentru a turna bronzul.

Odată cu începutul prelucrării metalelor, apar obiecte de podoabă de diferite forme (inițial – din metal, iar mai târziu – din sticlă), și abia în sec. XX apar obiecte de podoabă  din material plastic, acestea fiind purtate pentru înfrumusețare, pentru etalarea bunăstării sau completarea în mod plăcut şi atractiv a ţinutei sau a vestimentaţiei.

Continuându-ne misiunea de colecționare, cercetare, conservare și restaurare, comunicare și expunere a mărturiilor materiale și spirituale despre viața și activitatea poetului Octavian Goga, în scopul cunoașterii, educării și recreerii publicului vizitator, a fost inaugurata expoziţia de podoabe realizate din metal nobil și pietre prețioase “Giuvaierele Veturiei Goga”.

”Veturia Goga a fost o cântăreață de operă și soția poetului și politicianului român Octavian Goga. Născută Veturia Mureșan la 8 mai 1883, a avut o carieră muzicală remarcabilă, fiind cunoscută pentru interpretările sale de lieduri și arii de operă. După căsătoria cu Octavian Goga, a devenit o figură importantă în viața culturală și socială a României din prima jumătate a secolului XX. A avut un rol activ în promovarea operei și muzicii clasice în țară.”, ne-a declarat Dr. Eduard Boboc, manager al Muzeului Memorial “Octavian Goga”.

Piesele expuse în Sala de expoziții temporare a Instituţiei pot fi admirate pe întreg parcursul lunii iulie, de marți până duminică, între orele 09.00 – 17.00 .

Leave A Reply

Your email address will not be published.