Muzeul ”Octavian Goga”: Expoziție de artă plastică “Cromatici autumnale”

0 319

O însușire a luminii determinată de compoziția sa spectrală, culoarea permite ochiului perceperea în mod diferit a radiațiilor vizibile incidente pe retină.

Aparţinând societăţii şi culturii franceze, teoria cromatică a sec. al XIX-lea utilizează multiple denumiri având ca etimologie vocabularul francez, atât pentru stadiile culorilor, cât și pentru procedeele de amestecare, juxtapunere, asociere.

Teoria cromatică a împărţit culorile în mai multe categorii:

 Culoarea  locală (proprie fiecărui obiect ce trebuie scos din banal pentru a deveni parte integrantă a unei opere de artă, utilizată atât în pictură, cât și în fotografiile artistice);

Culoarea impresiei (prin intermediul căreia cromatica este receptată modificat, din cauza distanţelor dintre ochi şi obiect, a efectelor atmosferice, în special din cauza luminii);

Culori fundamentale (care nu sunt obţinute din niciun amestec pigmentar, cele definite de spectrul cromatic ca primare: roşu, galben şi albastru);

Culori binare (obţinute din amestecul, în cantităţi egale, a două culori  fundamentale);

Culori termo-dinamice (sau calde şi reci, tente care influenţează, prin observarea lor, gradul de confort psihic și chiar pulsul unei persoane);

Culori complementare (diametral opuse pe cercul cromatic, utilizate pentru a spori contrastul lucrărilor).

Pe lângă cele specificate, în pictură se utilizează și următoarele noțiuni de culori: pure (sau crude), rupte (contrastul complementar), semnificante (care, tradițional, au asimilat anumite sensuri afective, reprezentative).

Între timp, culorile au căpătat anumite simboluri și semnificaţii: privite prin prisma creştinismului medieval, roşul reprezenta caritatea, galbenul pal – puterea şi gloria, albastrul sugera pacea şi sentimentele de iubire, violetul – pocăinţa.

Reprezentând ansamblul culorilor într-o pictură, cromatica poate fi definită și ca o artă a preparări și folosirii culorilor.

”Expoziția “Cromatici autumnale” este un eveniment artistic care celebrează frumusețea și atmosfera specifică acestui anotimp prin intermediul picturii. Aceasta poate include lucrări care folosesc paleta bogată a toamnei pentru a explora diverse teme, de la peisaje și natură statică, la portrete și abstracțiuni inspirate de culorile și luminile sezoniere. Expoziția “Cromatici autumnale” este o sărbătoare vizuală a acestui anotimp fermecător, oferind o platformă pentru artiști de a-și exprima creativitatea și pentru public de a se conecta cu frumusețea și complexitatea toamnei. Este un eveniment care aduce comunitatea împreună printr-o apreciere comună pentru artă și natură.”, ne-a declarat Dr. Eduard Boboc, manager al Muzeului Memorial “Octavian Goga”.

Expoziția poate fi admirată la Muzeul ”Octavian Goga” – Ciucea în perioada 01-30 septembrie 2024.

Leave A Reply

Your email address will not be published.