Ce înseamnă noua strategie nucleară a Rusiei
Întâlnirea planificată a Consiliului de Securitate al Federației ruse care se ține de 2 ori pe an și se numește Conferința Permanentă privind Descurajarea Nucleară. Ultima a avut pe ordinea de zi actualizarea ”Principiilor de Bază ale Politicii de Stat privind Descurajarea Nucleară”. Strategia Nucleară a Rusiei stabilește că folosirea forțelor nucleare reprezintă ultimă măsură pentru a proteja suveranitatea țării.
Vladimir Putin a anunțat cum s-a ajuns la aceste modificări, atrăgînd atenția asupra unor aspecte cheie. ”Pe parcursul anului trecut, specialiștii din Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Biroul Consiliului de Securitate și din alte agenții au făcut o analiză aprofundată și cuprinzătoare și au evaluat necesitatea ajustării abordărilor noastre către o posibilă utilizare a forțelor nucleare. Conform rezultatelor acestei analize au fost propuse un număr de actualizări în ceea ce privește definirea condițiilor de utilizare a armelor nucleare. Astfel, ”Principiile de Bază” extinde categoria de state și alianțe militare cu privire la care exercităm descurajarea nucleară și extindem lista amenințărilor militare care trebuie să fie neutralizate prin măsuri de descurajare nucleară.”
Pe scurt : o amenințare critică la adresa suveranității Rusiei și a armelor sale convenționale generează un răspuns nuclear al Rusiei. Informații fiabile despre lansarea armelor de atac aerospațiale către Rusia vor presupune acest răspuns nuclear. Este considerat ca atac comun asupra Rusiei, agresiunea oricărui stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul altui stat nuclear.
Armata rusă a primit ordin de la președintele Vladimir Putin să selecteze aeronavele, navele și lansatoarele de la sol, precum și vectorii pe care se vor monta focoase nucleare tactice. Aceste elemente vor da răspunsul nuclear tactic al Rusiei. Ca rază de acțiune, tipurile de rachetă selectate acoperă întreg continentul european.
Rachete lansate din aer
Poate fi vorba de racheta de croazieră Kh-69 care poate fi transportată în compartimentele de arme interne ale lui Sukhoi Su-57 ( video 1 ).
Aceasta este similară lui Storm Shadow și Taurus, are o viteză de 1.000 km/h și o rază de acțiune de 400 km. Întrucît Su-57 este invizibil pe radar, el se poate apropia de țintă nedescoperit, lansînd Kh -69 la 400 km de orice țintă din Europa.
O altă posibilă rachetă avută în vedere este Kh-32, cu o rază de acțiune de 1.000 km, plafon 40.000 m și viteză maximă Mach 4,6 ( 5.640 km/h ). Poate fi lansată de Su-34, Su-24, Tu-22 și altele ( video 2 ).
Avantajul ei este că poate fi lansată din afara razei maxime de acțiune a F/A-18, îmbarcate pe portavioanele americane care au o rază maximă de luptă de aproximativ 885 km.
Altă rachetă de croazieră poate fi Kh-102 ( varianta nucleară a lui Kh-101, folosită masiv în Ucraina ) care deja a fost livrată cu focos termonuclear, de 250 kt ( video 3 ).
Racheta are o rază de acțiune de 2.500 km și poate fi lansată de Tu-160, Tu-95, Tu-22.
Primul pe listă este hipersonicul Kh -47M2 Pumnal care are raza de acțiune de 2.000 km și o viteză maximă de Mach 10 ( 12.000 km/h ). Ea nu poate fi doborîtă cu nicio rachetă existentă în dotarea NATO. Pumnalul este montat pe avionul supersonic MiG-31 dar se poate acroșa și pe pilonii din aripi ai bombardierului supersonic Tu-22.
Nu va lipsi racheta 3M22 Zircon care se poate lansa de pe fregate sau submarine. Racheta are o viteză de Mach 9 ( 11.000 km/h ) o altitudine de croazieră de 28 km și o rază de acțiune de peste 1.000 km. A fost folosită prima dată asupra Ucrainei, în atacul din 7 februarie 2024. Pe 25 martie 2024, Rusia a folosit 2 rachete hipersonice Zircon pentru a lovi centrele de decizie din centrul Kievului. Lansările au avut loc din Crimeea, de pe un lansator K-300P Bastion-P, de la o distanță de 720 km, ceea ce demonstrează că rușii au creat o versiune pentru trupele de uscat sau apăratea de coastă.
Cum funcționează răspunsul nuclear al Rusiei ? Să presupunem că un avion F-16 ucrainian înarmat cu rachete de croazieră Scalp/Storm Shadow, le lansează asupra unor obiective strategice din Rusia. Adică aerodromuri ale aviației cu rază lungă de acțiune, podul Crimeii, instalații radar antibalistice din rețeaua de alarmare îndepărtată și altele. Imediat Rusia va lovi nuclear Ucraina, cu o probabilitate de 100 %. Putin nu e prea hotărît să folosească arma nucleară dar omul este perceput ca unul care se ține de cuvînt. Odată intrată în mintea rușilor lovitura nucleară, cea mai mică dovadă de slăbiciune din partea lui Putin va duce la înlocuirea lui cu un dement ahtiat după lovituri nucleare. Care vor fi țintele, cu ce tip de rachete și alte detalii, sunt deja stabilite de militarii ruși.
Contrar presupunerilor catastrofale anterioare, specialiștii susțin că o lovitură nucleară de 250 kt, ar avea ca rezultat un număr mare de supraviețuitori. Aceștia vor fi grav afectați de radiații, traume și arsuri termice.
Prin urmare, într-o aproximare a exploziei termonucleare de 250 kt într-un oraș, ar exista 260.000 de morți și tot atîția oameni grav afectați de arsuri termice, traume, radiații și combinații ale acestora. Care nu vor primi aproape nicio îngrijire medicală și nici o pastilă petru ameliorarea durerii. Părerea mea e că rușii vor evita aglomerările urbane din Ucraina pentru că-și doresc ca războiul să se termine ca-n 1945, în Japonia, cu capitularea lui Zelensky.
Aici apare problema spinoasă a avioanelor F-16 donate de Danemarca, Olanda și Belgia, folosite de Ucraina ca platforme de lansare a rachetelor de croazieră. Dar și cea a rachetelor de croazieră în sine, furnizate de Anglia, Franța și Italia. Va pedepsi nuclear Putin și aceste state ? Oricum ar fi, rușii au capacitatea de a lovi nuclear, simultan, toate aceste state, fără să se teamă de o ripostă serioasă din partea lor. Posibil ca loviturile nucleare tactice ale Rusiei asupra Ucrainei să tempereze demența NATO așa cum la fel de probabil ar fi să nu. Dacă NATO nu se temperează, lui Putin îi va părea rău că a iertat Danemarca, Olanda, Belgia, Anglia, Franța și Italia pentru că trupele și armele lor, oricum vor invada Rusia.
SUA crede că Rusia nu e capabilă să le lovească teritoriul și populația, așa cum s-a întîmplat în toate războaiele mondiale anterioare și cred că va alege calea escaladării, trecînd la o confruntare nucleară strategică. Yu-74 Avangard este în serviciul de luptă pregătit să acționeze, la fel ca și ICBM-urile rusești în frunte cu RS -28 Sarmat ( foto 5 ).
Rusia a declarat cu mult timp în urmă că indiferent unde încep ostilitățile, prima lovitură nuclear-strategică va fi asupra SUA, pentru asigurarea superiorității strategice absolute. Acest fapt presupune că cele 14 submarine din clasa Ohio americane, sunt permanent sub supraveghere pentru a fi scufundate înainte să apuce să lanseze rachetele Trident. ICBM americane LGM-30 Minuteman III nu sunt mobile ca cele rusești, ci sunt lansate din aproximativ 480 de silozuri a căror locație este cuoscută de ruși. În timp ce lumea e pe marginea prăpastiei, proștii de la A3 cnn rămîn fixați în ”rușii fură mașini de spălat…”