România încheie participarea în Liga Naţiunilor cu o victorie, 4-1 cu Cipru
Naţionala României a învins echipa Ciprului cu scorul de 4-1 (2-0), luni seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în ultimul său meci din Grupa C2 din Liga Naţiunilor la fotbal.
Tricolorii au obţinut a cincea lor victorie în grupă şi, cu o mică rezervă, au promovat în Liga B a competiţiei. România mai are de aşteptat decizia UEFA pentru meciul cu Kosovo de la Bucureşti, abandonat la scorul de 0-0, în min. 90+5, după retragerea oaspeţilor de pe teren.
Daniel Bîrligea (2), Răzvan Marin (42, 80) şi Florinel Coman (83) au marcat contra Ciprului, care a punctat prin Ioannis Pittas (52).
Echipa antrenată de Mircea Lucescu a început în forţă şi a deschis scorul după 67 de secunde, prin Daniel Bîrligea, lansat de Valentin Mihăilă.
România a dominat prima repriză şi şi-a creat mai multe ocazii de gol, chiar dacă nu a arătat prea multă luciditate sau inspiraţie la finalizare.
Deşi are puţine minute în acest sezon, Ianis Hagi a fost cel mai activ jucător de pe teren, având o primă situaţie din lovitură liberă de la 22 de metri (17), însă şutul s-a dus pe lângă poartă.
Hagi a tras de la 20 de metri (18), dar mingea a fost deviată involuntar de Bîrligea.
Prima oportunitate a oaspeţilor i-a aparţinut lui Pieros Sotiriou (23), dar Niţă a reţinut şutul din careu al cipriotului.
Raţiu a fost aproape de gol (24), dar şutul său la colţul scurt a fost respins de portar.
Hagi (27) a şutat imprecis cu stângul din careu, după care Sotiriou (29) a trimis un şut-centrare prin faţa porţii lui Niţă.
Demetriou a respins şutul-centrare al lui Hagi (41), care a recuperat mingea, i-a pasat lui Bîrligea (42), Demetriou a respins, însă Răzvan Marin a reluat în poartă.
Niţă a avut o intervenţie bună (43) la şutul din unghi al lui Tzionis, astfel că tricolorii au intrat la pauză cu un avans de două goluri.
România a început ezitant repriza secundă, iar Bancu (48) a salvat golul la şutul lui Loizou. Oaspeţii au reuşit să înscrie prin Pittas (52), care a reluat în plasă după o minge respinsă greşit de Drăguşin.
Tricolorii au avut o singură şansă în primul sfert de oră de la reluare, dar şutul lui Olaru, din careu, a fost blocat (56).
Reprezentativa din Insula Afroditei a avut o mare şansă de a egala (62), pe contraatac, după o eroare a lui Marius Marin, dar portarul Florin Niţă l-a blocat salvator pe Pittas, cu preţul unei accidentări.
România a mai ratat prin Hagi (72), al cărui şut a fost apărat de Demetriou, şi Bîrligea (74), care a reluat cu capul peste poartă din 3 metri, dar a făcut diferenţa în cele din urmă după ce oaspeţii au rămas în inferioritate numerică, Laifis primind al doilea cartonaş galben (77).
România a profitat de faptul că oaspeţii au jucat în zece, iar după ce Demetriou a respins lovitura liberă a lui Mihăilă (79), tricolorii au mai înscris de două ori. Răzvan Marin a şutat din voleu de la circa 20 de metri (80), la cornerul executat de Mihăilă, iar Coman a reluat simplu în plasă la centrarea lui Hagi (83).
În celălalt meci al grupei, Kosovo a trecut de Lituania cu 1-0.
Fără a lua în calcul meciul România – Kosovo, România are 15 puncte, fiind urmată de Kosovo, 12 puncte, Cipru, 6 puncte, Lituania, 0 puncte.
Liga Naţiunilor 2024/25 va avea efect direct şi asupra preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2026. Cele mai bune patru câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor participa la meciurile de baraj pentru CM 2026, alături de toate cele 12 echipe de pe locul secund din preliminariile clasice. Astfel, vor rezulta patru play-off-uri, fiecare cu câte patru echipe, ce se vor disputa în sistem semifinale-finală, urmând a se stabili ultimele patru naţionale europene participante la Cupa Mondială din Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada.
Reacții după meci:
„Noi încercăm să ne facem treaba cât mai bine pe teren. Ultimele trei grupe le-am câştigat pe toate. Acum a fost foarte important să câştigăm grupa, pentru a fi în urna a doua pentru preliminarii. Ne dorim din toată inima să ducem România la Mondial, asta ne dorim cu toţii. Nu am mai fost pe acolo de foarte mult timp şi cred că merităm să fim acolo pentru felul în care arătam în acest moment. Nu ştiu dacă până acum a lipsit încrederea, poate grupul. Acum poate toţi am ajuns la maturitatea necesară de a înţelege jocul mai bine. Poate suntem în cea mai bună formă a carierei noastre şi asta se vedea în evoluţiile noastre”, a declarat căpitanul echipei naționale, Răzvan Marin.
„Am vrut să terminăm acest an într-o notă pozitivă. Am câştigat grupa şi ne bucurăm că pe frigul acesta au venit să ne susţină fanii României şi am reuşit şi să jucăm bine, nu numai să câştigăm meciul. Am reuşit să ne mobilizăm, chiar dacă am primit un gol, am reuşit să punem din nou presiune cât mai sus, să-i ţinem departe de poarta noastră şi apoi au venit şi golurile spectaculoase, mai ales al lui Răzvan Marin. Noi ne doream progres de la o acţiune la alta, pentru că ştiam că să ajungi la un Campionat Mondial înseamnă mai mult decât atât. Îmi doresc să mergem în America, este un vis al nostru în familie de când s-a anunţat că se joacă în America. Mi-am dorit să ajung acolo, să ajung în cea mai bună formă”, a afirmat Ianis Hagi la Prima TV.
„Eu sunt nemulţumit de joc. Foarte mulţumit de prima repriză, dar foarte supărat pentru primele 20 de minute ale reprizei a doua. Am comis nişte greşeli exact ca la meciul cu Kosovo. Ne-a salvat Niţă ca de fiecare dată. Mie nu-mi place asta. Eu nu suport ca echipa mea să ajungă în situaţia să fie salvată de portar. Portarul trebuie doar să intervină din când în când. Eu am fost în vestiar şi le-am spus că au potenţial, pot face multe lucruri împreună, dar am nevoie de mintea lor.
Ei trebuie să mă ajute. Azi am marcat două goluri prin combinaţiile făcute de noi (n.r. – la antrenamente), mă refer la cel al lui Coman şi al lui Marin. Deci se pot învăţa lucrurile astea, dar trebuie să fie receptivi şi atenţi. Pentru că au fost nişte greşeli care ne puteau costa meciul. Aceste greşeli trebuie să le pună la punct. Trebuie să înveţe nişte mecanisme de joc în defensivă fără de care nu se poate face performanţă. Nimeni nu joacă la întâmplare la nivel înalt.
I-am certat pentru momentele alea de slăbiciune, de relaxare, de nesiguranţă care puteau să ducă la pierderea meciului. Niţă a fost extraordinar. Sunt şi lucruri pozitive, dar şi contraatacuri senzaţionale pe care le-am interpretat greşit. Şi nu se poate, pentru că e matematică, 3 contra 2, 4 contra 3 şi aşa mai departe. Avem un potenţial extraordinar care nu e valorificat şi trebuie să fie
Rezultatul sigur că este important, pentru că am terminat din poziţia de învingători ai grupei. I-am felicitat pentru că ei au dus echipa în grupa a treia a Ligii Naţiunilor, dar tot ei au adus-o acum în grupa a doua. Este meritul lor că au mulţumit publicul, au fost 45.000 de oameni care au venit pe frigul ăsta, cu copii mulţi. Şi asta mă bucură extraordinar, că aceşti copii au intrat cu tot entuziasmul lor în lumea fotbalului. Ei sunt suporterii de viitor, ei vor duce mai departe entuziasmul pentru naţională. Când îi văd încep să cred că fotbalul românesc poate să renască şi să revină la nivelul de dinainte”, a declarat selecționerul Mircea Lucescu.
România – Cipru 4-1 (2-0)
Au marcat: Daniel Bîrligea (2), Răzvan Marin (42, 80), Florinel Coman (83), respectiv Ioannis Pittas (52).
Bucureşti, Arena Naţională: 45.318 spectatori
Liga Naţiunilor – Liga C – Grupa a 2-a
Statistică: Posesie 65% – 35%; Șuturi pe poartă 9-4; Șuturi pe lângă poartă 7-1; Cornere 5-2; Intervenții portar 3-5; Ocazii de gol 19-8; Cartonașe galbene 0-4; Cartonașe roșii 0-1
Au evoluat echipele:
România: 1. Florin Niţă (16. Ştefan Târnovanu, 67) – 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin (15. Andrei Burcă, 68), 5. Alexandru Paşcanu, 11. Nicuşor Bancu – 18. Răzvan Marin (căpitan), 6. Marius Marin (17. Florinel Coman, 67), 21. Darius Olaru (8. Adrian Şut, 66) – 10. Ianis Hagi, 9. Daniel Bîrligea, 13. Valentin Mihăilă (22. Alexandru Mitriţă, 84). Selecţioner: Mircea Lucescu.
Rezerve neutilizate: 12. Răzvan Sava – 4. Cristian Manea, 7. Denis Alibec, 14. David Miculescu, 19. Denis Drăguş, 20. Matei Ilie, 23. Deian Sorescu.
Cipru: 13. Demetris Demetriou – 2. Antreas Karo (7. Minas Antoniou, 46), 16. Stelios Andreou, 19. Konstantinos Laifis, 8. Anderson Correia – 17. Loizos Loizou, 6. Danilo Spoljaric (5. Charalampos Charalampous, 46), 18. Kostakis Artymatas (căpitan), 11. Andronikos Kakoulli (9. Ioannis Pittas, 46) – 21. Marinos Tzionis (23. Antreas Makris, 74), 10. Pieros Sotiriou (3. Nikolaos Panagiotou, 79). Selecţioner: Sofronis Avgousti.
Rezerve neutilizate: 1. Joel Mall, 22. Neofytos Michael – 4. Christos Shelis, 12. Giannis Satsias, 15. Ruel Sotiriou.
Arbitru: Luca Pairetto; arbitri asistenţi: Davide Imperiale, Alessio Berti; al patrulea oficial: Rosario Abisso (toţi din Italia)
Arbitru video: Paolo Mazzoleni; arbitru asistent video: Valerio Marini (ambii din Italia)
Observator UEFA pentru arbitri: Clayton Pisani (Malta); Delegat UEFA: Renata Tomasova (Slovacia)
Cartonaşe galbene: Karo (16), Antoniou (53), Laifis (74, 77).
Cartonaş roşu: Laifis (77).