Secretul din spatele permisiunii SUA pentru armata ucrainiană de a folosi rachete ATACMS împotriva Rusiei

0 851

Cei care cred că decizia administrației democrate de la Casa Albă de a permite utilizarea de către ucrainieni a rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune în adîncimea teritoriului Rusiei, a vizat numai Rusia, se înșeală. Acesta nu este doar un nou ”magic trick”, profitînd de buna credință și nebăgarea de seamă a rușilor. Scopul principal a fost acela de a-l pune în dificultate pe Donald Trump în relația cu Rusia, atunci cînd va fi investit președinte.

Astfel, Biden a ridicat ștacheta escaladării în războiul din Ucraina și administrația Trump are 2 variante de acțiune. Fie o menține la același nivel și atunci nu poate fi vorba de nicio discuție despre pace a lui Trump cu Putin, fie o coboară cu o treaptă mai jos și atunci este atacat de democrați pentru concesii inacceptabile făcute Rusiei. Această decizie nu a fost luată ieri, ci în prima zi cînd Trump a cîștigat alegerile prezidențiale și probabil că ea este una dintr-o listă de capcane de care va avea parte Trump în cele 2 luni pînă la investirea în funcție.

Raidul masiv cu rachete și drone, desfășurat de Forțele Armate Ruse pe 17 noiembrie, a fost mesajul că Ucraina va fi lăsată ”în beznă”. El a fost adresat de Putin lui Zekox și a mediatorilor lui, care anterior garantaseră că nu vor mai avea loc raiduri cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune asupra Moscovei și a obiectivelor din adîncimea teritoriului Rusiei.

Cu cîteva zile înainte avusese loc un raid al UAV-urilor ucrainiene în regiunea Moscovei și mediatorii lui Zecox au refuzat contactele operaționale cu partea rusă. În timp ce peste 100 de drone ucrainiene erau în zbor spre Moscova, ministrul francez al Apărării, Sebastian Lecornu, declara : „pentru a permite Ucrainei să lovească în spatele liniei frontului, am semnat recent transferul a aproximativ 10 rachete Scalp”. Probabil că ele sunt deja la aerodromul Starokonstantinov, deoarece recent sateliții occidentali monitorizau intens aerodromul și gările din apropiere. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când sunt livrate noi loturi de rachete.

Așadar la decizia administrației Biden, de a permite utilizarea de către ucrainieni a rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune în adîncimea teritoriului Rusiei și implicit de a-l decredibiliza pe președintele ales, Donald Trump, s-au raliat Anglia și Franța. Presimt că Keir Starmer și Emmanuel Macron vor avea viață grea pe durata mandatului lui Trump.

Rachetei ATACMS îi trebuie 3 minute și 20 de secunde pentru a poarcurge distanța de 300 km, în timp ce Storm Shadow/SCALP parcurge aceași distanță în peste 20 de minute. Ucraina poate lansa chiar și azi rachete cu rază lungă de acțiune, întrucît mai are destule, deoarece Occidentul i-a furnizat întotdeauna arme în cantități mari. Zelensky a primit atât cât aveau nevoie Forțele Armate ucrainene pentru a menține un nivel ridicat al conflictului și a produce periodic pagube Rusiei.

Numai în luna septembrie, Ucraina a primit peste 40 de rachete de croazieră franco-britanice Storm Shadow/SCALP și 20-25 de rachete americane operațiv-tactice ATACMS. În luna octombrie, bombardierele ucrainene Su-24M au tras 8 rachete de croazieră, așa că Forțele Armate ucrainene mai au în stoc 20-30 de rachete anglo-franceze Storm Shadow/SCALP. Situația cu rachetele ATACMS este ceva mai complicată, deoarece Forțele Armate ucrainene au mai puține rachete cu rază de acțiune de 300 km, restul avînd 190 km. În septembrie erau aproximativ 12 unități.

La începutul lunii octombrie au avut loc 2 lovituri cu rachete la Feodosia și la începutul lunii noiembrie încă 4 rachete au țintit aerodromul Gvardeiskoye, așa că au mai rămas 6-8 rachete cu rază lungă. Forțele ucrainene au ATACMS pentru încă 2-3 salve și 3-4 lovituri cu rachete de croazieră, ceea ce este suficient să-l calce pe nervi pe Putin. Rachetele nu vor fi consumate pe obiective neimportante iar stocul de rachete occidentale va fi completat înainte de sfârșitul anului.

Ucraina nu are capacitatea de a selecta țintele fără utilizarea sateliților NATO și introducerea misiunii de zbor de către personalul militar al țărilor NATO. Folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune de către Kiev pentru a ataca teritoriul Rusiei va însemna participarea directă a Statelor Unite și a sclaveților săi din NATO la ostilitățile împotriva Rusiei, precum și o schimbare radicală a esenței și naturii conflictului. Cam așa zicea Putin, amenințînd cu un răspuns adecvat .

Să ne întoarcem la ziua de 17 noiembrie, cînd în primele 10 minute de la decolarea bombardierelor strategice rusești, înarmate cu rachete, camarazii lui Zecox din Qatar, vorbind în numele SUA, au sunat cu disperare la Kremlin. Ei dorind să ca partea rusă să oprească raidurile cu rachete. Frica cea mare a Pentagonului este că Rusia va relua în forță loviturile cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Care și așa e pe muchie de cuțit. Moscova a răspuns că are dreptul de a da orice lovituri posibile asupra infrastructurii critice și energetice a Ucrainei.

Cei de la Casa Albă se fac că nu au înțeles mesajul, azi Ministerul rus al Apărării declarînd că sistemele de apărare antirachetă S-400 și Pantsir au doborât 5 rachete ATACMS lansate de ucrainieni și una a fost avariată prăbușindu-se pe traseu. Identificarea și monitorizarea țintelor de pe teritoriul Rusiei a fost făcută la ordinul Pentagonului, de către sateliții NATO și israelieni, împreună cu aeronavele de cercetare, avertizare timpurie și control care zboară deasupra Mării Negre.

Nu mai există nicio îndoială că următoarea lovitură a lui Putin nu va mai fi la substațiile electrice de transformare ucrainiene, ci direct pe centralele electrice, inclusiv pe cele nucleare. Nu e lipsit de relevanță nici faptul că azi Putin a promulgat tot azi Decretul care conține versiunea actualizată a Fundamentelor politicii de stat ale Federației Ruse, în domeniul descurajării nucleare. Acest document permite Rusiei să riposteze cu arme de distrugere în masă asupra Kievului și a principalelor instalații NATO, oriunde s-ar afla.

Leave A Reply

Your email address will not be published.