Recep Tayyip Erdogan lansează acuzații dure asupra SUA și Israel

0 351

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat vineri SUA şi Israelul de imixtiune în afacerile interne ale Iranului, în timp ce ţara zdruncinată de o amplă mişcare de protest în ultimele zile, relatează France Presse.

După cinci zile de proteste importante din 28 decembrie până la 1 ianuarie, ţara şi-a regăsit în general calmul cu preţul desfăşurării unor importante forţe de securitate. În total, 21 de persoane au fost ucise şi sute arestate în cursul acestor manifestaţii.

”Este imposibil pentru noi să considerăm corect ca anumite ţări, mai ales SUA şi Israel, să se amestece în afacerile interne ale Iranului şi Pakistanului”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă televizate la Istanbul, înainte de plecarea sa într-o vizită în Franţa.

”Aceasta ridică oamenii unii împotriva altora în aceste ţări. Ce ruşine să vezi că aceasta se practică în multe ţări din întreaga lume”, a adăugat el.

Preşedintele turc nu a detaliat la ce se referă în Pakistan, dar aceste declaraţii intervin la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că taie ajutorul furnizat pentru această ţară, acuzată că nu depune eforturi suficiente împotriva terorismului.

După ce a evocat Irak, Siria, Egipt, Libia, Palestina, Tunisia, Sudan şi Ciad, preşedintele Erdogan a afirmat că un ”joc este în curs” de desfăşurare într-un număr de ţări, ”toate musulmane”.

”Ei iau măsuri pentru a-şi însuşi bogăţiile din subsolul tuturor acestor ţări”, a spus el.

Erdogan a avut o discuţie telefonică la începutul acestei săptămâni cu omologul său iranian Hassan Rohani, despre care a spus că doreşte să menţină ”pacea şi stabilitatea” în Iran.

”SUA desfăşoară în prezent o serie de comploturi grave. Nu doar pe teren judiciar, ci de asemenea pe teren economic”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul. Preşedintele turc urmează ca în cursul zilei de vineri să se deplaseze la Paris, unde se va întâlni cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

Mehmet Hakan Atilla, fost director general adjunct al băncii publice din Turcia, Halkbank, a fost condamnat miercuri la New York pentru fraudă bancară şi conspiraţie într-un caz care implică miliarde de dolari.

‘”Dacă aceasta este viziunea americană asupra justiţiei, atunci lumea este condamnată”’, a adăugat Erdogan, referindu-se la acest proces, ce suscită temeri că sancţiunile economice împotriva Halkbank se vor repercuta asupra economiei turce.

Omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab, aflat în centrul acestui proces exploziv, a depus mărturie împotriva lui Atilla, implicându-i pe preşedintele Erdogan şi pe miniştri ai guvernului turc.

Ankara a respins constant acuzaţiile aduse în cadrul procesului, pe care l-a catalogat drept un ”complot” pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, pe care autorităţile turce îl consideră că ar fi în spatele puciului eşuat din 15 iulie 2016, acuzaţie respinsă categoric de Gulen.

Acest proces reprezintă o ‘”dovadă tangibilă a cooperării dintre FETO (acronimul utilizat de Ankara pentru a desemna reţeaua condusă de Gulen), justiţia americană, FBI şi CIA’”, a afirmat joi vicepremierul turc Bekir Bozdag, citat de AFP.

Leave A Reply

Your email address will not be published.