Diplomația mondială salută pasul spre pace făcut de cele doua Coree

0 381

AFP, anunță că liderii și guvernele lumii au salutat vineri summitul istoric dintre liderii nordului și Coreei de Sud afirmând parcă în cor că este un pas uriaș spre pace, dar au transmis și semnale de prudență cu privire la provocările viitoare.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele sud-coreean, Moon Jae-In, s-au aflat la prima întâlnire importantă după 11 ani de răceală diplomatică, au convenit să pună bazele pentru o pace permanentă și o denuclearizare completă a peninsulei divizate.

 „După un început de an furios cu lansări repetate a rachetelor și teste nucleare, are loc o întâlnire istorică între Coreea de Nord și Coreea de Sud”, a declarat președintele american Donald Trump. „Lucrurile bune se întâmplă, dar numai timpul va spune dacă este așa sau nu!” a adăugat Trump, care este programat să se întâlnească cu Kim în câteva săptămâni.

Într-un al doilea tweet, Trump a scris: „Războiul din Coreea trebuie sa fie istorie. Sunt mândru de ceea ce se petrece acum în Coreea!” 

„Aplaudăm pasul istoric al liderilor coreeni și apreciem deciziile lor politice și curajul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de externe, Hua Chunying, într-un briefing de presă. „Sperăm și așteptăm cu nerăbdare ca șefii celor două state să folosească această ocazie pentru a deschide în continuare o nouă călătorie de stabilitate pe termen lung pe peninsulă”. A citat, de asemenea, o poezie care spune: „Rămânem frați după toate vicisitudinile, să renunțăm la vechile noastre păreri, zâmbind că ne întâlnim din nou”.

 „Astăzi, președintele Moon Jae-in și președintele Kim Jong Un au purtat discuții serioase despre denuclearizarea Coreei de Nord. Vreau să salut acest lucru ca pe o acțiune pozitivă către soluționarea completă a diferitelor probleme legate de Coreea de Nord”, a declarat prim-ministrul japonez Shinzo Abe. „Sperăm cu tărie că Coreea de Nord va lua măsuri concrete prin această întâlnire dar și după summit-ul dintre SUA și Coreea de Nord. „Vom continua să urmărim viitoarele mișcări ale Coreei de Nord. „În general, doresc să continuu o strânsă coordonare între Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud în vederea soluționării cuprinzătoare a problemelor nucleare”.

„Aceasta este o veste foarte pozitivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin reporterilor. „Astăzi vedem că acest dialog direct a avut loc (și) are anumite perspective”, a spus el. „Voința de a căuta un acord poate fi văzută pe ambele părți, inclusiv cel mai important lucru – voința de a începe și de a continua dialogul. Acesta este un fapt pozitiv”, a spus Dmitri Peskov.

 „Este un prim pas, este încurajator, dar trebuie să ne dăm seama că mai este destul de muncă până la o stabilitate completă”, a spus șeful NATO, Jens Stoltenberg, la o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO de la Bruxelles. –

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a salutat într-o declarație „summitul cu adevărat istoric”. Guterres „salută curajul care a dus la angajamentele importante și acțiunile convenite” și speră ca cele două părți să „implementeze rapid toate acțiunile convenite”, a declarat oficialul ONU.

Șeful diplomatic al UE, Federica Mogherini, a declarat că întâlnirea dintre cei doi șefi de state”arată că există o cale către pace este posibilă, împotriva tuturor barierelor”. Ea a spus că blocul european este gata să-și acorde „sprijinul deplin pentru denuclearizarea Peninsulei”. „Uniunea Europeană, astăzi ca întotdeauna, se află pe un ascendent pașnic și pentru un viitor prosper pentru toți coreenii”, a spus ea într-o declarație.

„Sunt foarte încurajat de ceea ce sa întâmplat. Nu cred că cineva care se uită la istoria planurilor Coreei de Nord de a dezvolta o armă nucleară va fi prea optimist, dar este clar că vestea bună este că cei doi se întâlnesc”, a declarat secretarul britanic de externe Boris Johnson a declarat la Bruxelles. „Acest summit istoric nu este sfârșitul în sine. Încă mai există multe întrebări care trebuie să își găsească răspuns”, a adăugat el într-o declarație.

Leave A Reply

Your email address will not be published.