Cehia: o noua piesă de teatru îl prezintă pe Iisus violând o femeie musulmană

0 142

Migranții invadează Europa. Și încă un milion sunt așteptați. Continuând cu tendința islamică din Vest: în Norvegia, toate violurile din ultimii 5 ani au fost comise de musulmani – o victimă a violului în vârstă de 12 ani a spus despre violatorul ei musulman „el avea dreptul să facă tot ce dorea unei femei.” „De ce?” „Pentru că așa este în religia lui. Femeile nu au drepturi sau opinii, el era stăpânul”.

„Hijrahul – migrația,  catapultează Europa înapoi cu secole. În Republica Cehă, o nouă piesă de teatru fierbinte descrie o inversiune totală a realității: o femeie musulmană violată nu doar de un creștin, ci de  figura centrală și cea mai venerată a creștinismului, Iisus însuși. Aceasta este ceea ce autorii doresc să vadă cehii: musulmanii ca victime într-o fantezie în care, ca locuitori ai unei națiuni cu moștenire creștină, poartă toată vina.

Realitatea se va ciocni de ei curând. Când se va întâmpla, unii ar putea dori să fi produs o piesă care să descrie mai fidel realitățile actuale. Dar pentru a face asta ar fi fost etichetat „islamofob”.

„Episcopii critică piesa din festival în care Iisus violează o musulmană”, a declarat reprezentantul episcopilor. Episcopii cehi s-au distanțat de spectacolul „Violența noastră și violența ta”, în care Iisus violează o femeie musulmană, spectacol inclus în programul festivalului de teatru de la Brno din luna mai, spun într-o scrisoare trimisă primarului de la Brno, Petr Vokral.

Spectacolul controversat, regizat de croatul Oliver Frljic, este organizat în comun cu Teatrul Național croat din Rijeka și de teatrul sloven Mladinsko din Ljubljana.

Cardinalul Dominik Duka, primatul Bisericii Cehe, a numit piesa „vânzarea creștinismului și a idealurilor sale”. El a mai spus că acest concept a ofensat nu numai creștinii, ci și musulmanii, și pe toți cehii.

Episcopii eparhiilor romano-catolice au discutat despre spectacolul de teatru în sesiunea plenară a Conferinței episcopale cehe din Nitra, vestul Slovaciei.

Zilele trecute, organizatorul festivalului, Teatrul Național din Brno, a refuzat să  retragă spectacolul din program, așa cum au cerut în adunarea municipală creștin-democratți (KDU-CSL) și comuniștii (KSCM).

Directorul festivalului Martin Glaser – foto – a subliniat ca tema festivalului de anul acesta a fost libertatea. Deși spectacolul lui Frljic este o expresie de artă extremă, aceasta este o parte legitimă a teatrului, a spus el …

Acesta adreseaza o serie de întrebări neplăcute despre religie, poziția Europei cu privire la situația din Orientul Mijlociu și diferitele abordări ale atacurilor teroriste din Europa, Bagdad și Kabul, într-un mod provocator, spun managerii programului de festival.

De menționat că toate cele 200 de bilete la spectacolul programat pentru 26 mai au fost vandute….

Recent, preotul ortodox Libor Halik, care adesea protestează împotriva avortului, a protestat cu o cruce mare de lemn în afara teatrului Husa na Provazku, unde se va prezenta piesa controversată.

Pe de altă parte, colegii de la alte teatre au susținut organizatorii festivalului de la Brno.

(Karen Smith)

Leave A Reply

Your email address will not be published.