Lobotomia, poate fi salvarea vetrei satului și înțelepciunii românești!

0 407

”Un ardelean de calitate rară printre politicieni: Emil Boc.

Multă și nemeritată batjocură s-a revărsat asupra sa în mizerul București. Dar clujenii știu să-l aprecieze: tocmai l-au ales primar pentru a patra oară, cu aproape 70%.

Am convenit că vom merge la coasă împreună. Sper ca în vara asta să și reușim: o zi la Brădiceni (Gorj) și una la Răchițele (Cluj).

Emil Boc este tipul de om cu care ai bea din același urcior și ai mânca din aceeași strachină, la umbra unui stejar, înainte de a bate coasa…”   – Grigore Cartianu, pe pagina lui de facebook, la câteva ore după confirmarea realegerii lui Emil Boc, în ”fruncea” capitalei Ardealului!

Aceasta este România oameni frumoși și buni! Acesta este tărâmul unde putem afla cum arată și care sunt aromele roadelor pământului, a iubirii dintre părinții și străbunii noștri! Aparținem spațiului unde nevroza este cea mai permisivă boală seculară, alături de depresie, locul unde oricine (inclusiv un neica nimeni ca subsemnatul) poate să-și exprime liber și nealterat orice gând care-i rezultatul unor sinapse reflexive, care pot avea ca și cauze inclusiv inactivitatea cerebrală, adică plictisul cumplit, cel care ne oprește uneori să evoluăm. Sincer, nu știu ce l-a mânat pe Cartianu să elibereze un gând atât de pur și curat și am realizat că este extrem de dificil a înțelege căile rațiunii omului. Foarte probabil a avut cu fostul premier, Emil Boc, în perioada dâmbovițeană a acestuia, o relație bună, constructivă.

Cu prima propoziție sunt întru totul de acord. Apăi și cu a doua! Dară cu prima frază, care este a treia cuvântare (cică construcție lingvistică îi spuie la oraș) am o mare problemă, pentru că lecturând-o de la un căpătâi la ălălalt și invers, ceva (ce sper să descopăr pe parcursul scrierii acestui text) nu s-o legat în mintiuca ostenită de atâta prostie revărsată în spațiul public. Când spun prostie, nu fac referire la afirmația de mai sus a omului de presă Cartianu, ci a mass-mediei autohtone care în râvna-i potrivnică adevărului continuă să îndobitocească dobitoacele neamului românesc. Domnul ăsta Cartianu, care pare să fie ca și primarul nost un om stârnit din plămada lutului frământat de boii și gâștele rânduielilor rurale, s-o școlit unde-o trăbuit ș-o ajuns mare om la sfat, unde altundeva decât în marele burg unde și-o-nțărcat Scaraoțchi copchii ajunși politicieni și de ăia care scriu pe la gazetă. Păi dacă așa le-o fost norocul să se cunoască mai bine și să pitrocească câteva măreții menite să împace eternitatea cu natura omului și cu Ăl de Sus, făcătorul lumii și al celor aparținând ei, nu te poci pune de-a-ndărătul gândului bun și curat pe care omul ăista îl nutrește pentru primarul nost. Io îl bănui pe Cartianu de-o sinceritate cerească, demnă de albăstrul văzduhului și iarba raiului. Mai ales că l-o invitat în astă vară la coasă, pe tărâmul lui strămoșesc și pe al ăluilalt, al primariului. Unul de te cheamă să bei apă sfințită de mâlul strămoșesc nu te ține decât de frate. Pentru unul ca el nu exiști decât tu și codrul! Io sper să nu-i cuprindă toropeala și să cadă lați și umezi la rădăcina stejarului și dacă s-o-ntâmpla asta, atuncia să fie la umbra ăluia din Borzești, că de nu i-o trăzni Șefănică cu o melasă de-a lui, di aia răzășască de 37 de grade ca șî febra. Mi-s (Moldova, Iulia protevista sau Mihaela Țiganu-Rădulescu, să-i viziteze în visele lor) convins că de la Ștefănică pot învăța ce-i bărbăția, dar tare mi-e teamă să nu s-apuce de s-or juca cu ea, până la bătrânețe. Pentru primarul nost a mai așezat Domnu’ o speranță, dacă i-o dat Clujul ca pe-un Lego, să-l pitrocească cum o vrea, dar pentru nefericitul ăla, nu prea întrevăd vr’o bucurie! Și după cum vă spuneam, io sper să nu-i răzbească căldura la poalele stejarului că se poate întâmpla nefericirea să cază cu fruncea-n coasă și să se pricopsească cu o drăguță de lobotomie, de-i dășteaptă de tot și nu îi mai înțelegem neam!

Ce-am debitat acilia îi un gând, nu o poveste, așa că nu poci călări șaua. Dar pe pamflet mă poci sui!…

Leave A Reply

Your email address will not be published.