Și România poate fi ținta unui potențial atentat terorist
Motto: Prevederea este mama înțelepciunii.
Precizez din start că acest articol nu este destinat să stârnească panică. Orice sentiment de teamă și frică îl consider toxic pentru conștiința umană. Articolul se vrea doar un îndemn la luciditate și reflecție individuală.
Afirmațiile pe care le voi face în continuare reprezintă truisme pentru unii iar pentru alții aspecte de care nu este necesar să se țină seama. Însă pe cei lucizi care înțeleg, măcar parțial, timpurile pe care le trăim, îi rog respectuos să reflecteze rece și detașat la ceea ce este expus în continuare.
Orice locație în care se presupune că se vor derula evenimente care vor angrena un număr mare de persoane și care va dispune de o intensă expunere media poate fi considerată o țintă potențială pentru atacuri teroriste. Orice aglomerare umană care dispune de o vizibilitatea media nu este ferită de posibilitatea declanșării unui atentat terorist. Orice eveniment care implică un număr de turiști străini devine un punct de interes pentru potențialii atentatori din perspectiva mediatizări și impactului provocat în țările de origine ale respectivilor turiști.
Dacă până acum nu am fost ținta unor atacuri teroriste, asta nu ne îndreptățește să afirmăm că nu există nici o probabilitate ca acestea să se desfășoare.
Sincer, în condițiile unui normalități care ar implica firescul, mă bucuram de fiecare eveniment care are loc în Cluj-Napoca, eveniment care aduce implicit un plus de notorietate, publicitate și aport financiar urbei în care trăim. Și aș face-o în continuare dacă n-ar exista o strângere de inimă determinată de o evaluare pragmatică a factorilor reali de risc. Suntem parte din Europa în care periodicitatea acestor atacuri teroriste a devenit o normalitate în anumite țări. Franța, spre exemplu și Turcia sunt în centrul atenției, dacă este să discutăm și de extensia europeană spre partea asiatică, respectiv spre Orientul Mijlociu, Turcia neputând fi totuși înglobată în cadrul continentului european. Această normalitate nefirească care a fost instituită, deloc întâmplător, s-ar putea extinde și în alte locații dacă acest lucru s-ar dovedi necesar.
Știu, mi se va replica că în țările Europei de Est nu au avut loc astfel de evenimente. Este parțial adevărat dar precizez că, dacă astfel de evenimente nu s-au desfășurat încă până în momentul de față, o excludere totală a producerii acestora nu poate fi considerată a fi de la sine înțelesă.
Există un risc, chiar și minimal, pe care fiecare din noi este necesar să ni-l asumăm conștient. Fiecare în parte este necesar să judece prin el însuși și, utilizând propriul discernământ, să extragă concluziile care decurg de aici, respectiv participarea sau neparticiparea la astfel de evenimente care presupun aglomerări umane având caracteristicile de natura celor precizate la începutul articolului.
Un lucru, dacă nu liniștitor cel puțin destinat să ne sporească confortul interior, este acela că România dispune în momentul de față de structuri profesioniste capabile să susțină lupta antiteroristă. Există la nivelul serviciilor de informații persoane competente care sunt capabile, în condiții firești, să preîntâmpine desfășurarea unui asemenea potențial eveniment, nedorit de altfel. Am precizat că toate acestea se petrec în condiții firești. Analizând condițiile din Franța și Turcia menționez că acolo nu au existat premisele care să corespundă acelei stări de firesc invocate anterior. Franța trebuia influențată pentru a-și modifica trendurile în materia de politică externe care deviaseră de la mainstream-ul dorit, iar Turcia juca simultan la prea multe capete, expunându-se astfel direct atentatelor atât din partea PKK ( Partidul Muncitorilor din Kurdistan) cât și din partea ISIS (Statul islamic din Irak și Siria).
Devine necesar să ținem seama că orașul Cluj-Napoca, prin prisma evenimentelor de anvergură pe care le organizează, a devenit o țintă potențială. Nu putem (și în consecință am da dovadă de naivitate și prostie crasă) să nu luăm în considerare ipoteza producerii unui astfel de eveniment de natură teroristă în Cluj-Napoca.
Există o întrebare care vizează oportunitatea producerii unui astfel de eveniment pentru cei ce își doresc o astfel de manifestare a terorii pe teritoriul României. Din perspectiva mea, România a dat până acum dovadă de o servitute totală. Nu-mi amintesc ca oficialii români să protesteze prin ceva la tot ceea ce ni s-a impus din afară, fie că erau directive primite de la Bruxelles, fie că proveneau de la FMI și Banca Mondială, fie că veneau din partea SUA, principalul aliat pe direcția NATO a României. Rămâne de văzut dacă această „cumințenie” constituie dintr-o anumită perspectivă premisa nederulării unui astfel de incident în România.
Oamenii este necesar doar să știe, să conștientizeze, că există posibilitatea declanșării unui astfel de incident, indiferent cât de mică este probabilitatea ca acesta să aibă efectiv loc.
Așa cum traversarea străzii în afara locurilor destinate special acestei acțiuni te expune unor riscuri de accidentare, tot așa și prezența în aglomerări urbane care au anumite caracteristici poate, într-o anumită măsură, să implice riscuri pe care ar fi de dorit să le conștientizezi.
Există prin urmare un adevăr care devine necesar a fi rostit. Datorită evenimentelor care au loc în Cluj-Napoca, suntem o țintă potențială, extrem de atractivă în vederea obținerii unui impact mediatic cu magnitudine mare.
Am vorbit în articolele mele anterioare de legătura care există între intenționalitatea implementării unor orientări specifice a politicii statale și atentatele teroriste în „America însângerată”, precum și de legătura dintre servicii secrete și producerea acestora în „De ce nu a avut loc nici un atentat terorist la acest campionat european de fotbal?”.
Știu cu siguranță că atacurile teroriste nu au loc aleator. Locul (unde) și data la care acestea se produc sunt prevăzute cu minuțiozitate dinainte. Citește„Teroristu’ cu tiru la plimbare pe promenadă”.
Știu de asemenea și înțeleg profund că, din perspectiva paradigmei energetic-informaționale există o legătură între probabilitatea declanșării unui astfel de eveniment și condiția psiho-mentală care există la nivelul unui areal dat. Această stare poate fi potențată în rău sau în bine prin anumite metode specifice.
Nu putem eluda incidentele nedorite și să desconsiderăm total riscurile de securitate doar pentru starea de disconfort instaurată la abordarea unui astfel de subiect.
Acest articol nu se dorește panicard și nu implică un „senzațional” ieftin, care dealtfel îmi repugnă profund, are doar valențe constatative și se vrea să se constituie într-un avertisment discret pentru cititorii inteligenți.
Nu voi preciza numele evenimentelor ce urmează să se desfășoare în Cluj-Napoca, pentru a nu crea impresia că am ceva cu organizatorii sau cu evenimentele în sine.
Sunt convins că SRI-ul împreună cu poliția și jandarmeria vor face tot posibilul pentru a asigura condiții maxime de securitate în vederea derulării optime a evenimentelor care urmează să aibă loc în Cluj-Napoca, în viitorul apropiat.
Fiecare, pentru el însuși, este singur în măsură să proceseze informațiile de mai sus și să adopte o conduită în consecință. Orice om care dispune de capacitatea de a discerne precum și de liberul arbitru, poate să-și adecveze comportamentul circumstanțelor date.
Paza bună trece primejdia rea.
Personal nu manifest nici o teamă sau frică dar nici nu frizez inconștiența într-o manieră absurdă, prin care să nu țin seama de ceea ce se petrece în lumea în care trăim.