Încă două atentate, la Berlin și Saint-Etienne-du-Rouvray (Franța). Între timp, CSAT-ul a decis că România nu e în pericol. 

0 164

Saint-Etienne-du-Rouvray. Franța. Doi bărbați înarmați cu cuțite au intrat într-o biserică de rit catolic luând șase ostatici. Unul dintre ei a reușit să fugă și a solicitat intervenția poliției. La momentul acesta, autoritățile franceze anunță că în urma intervenției au rezultat cel puțin doi morți și un rănit grav. Unul dintre atentatori și preotul catolic sunt victimele decedate. Cel de al doilea atacator este grav rănit. Președintele Frncoise Hollande anunță că atacatorii sunt adepți ISIS.

Berlin. Germania. Un bărbat înarmat cu o armă de foc, a intrat în clinica spitalului universitar din Berlin, Acesta a împușcat un medic după care s-a sinucis. La momentul acesta, conform Reuters, doctorul împușcat se află în stare critică. Despre atacator și motivele gestului, încă nu s-au oferit date.

Cotroceni. București. România. Președintele Iohannis face declarații de presă cu privire la concluziile trase de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) vizavi de ultimele evenimente petrecute în Europa. Concluzia CSAT împărtășită public de către președinte: ”În ședința CSAT a fost prezentată o evaluare a stării de securitate a României din perspectiva riscurilor și amenințărilor de natură teroristă. Instituțiile abilitate au dat asigurări că nu există rațiuni care să determine ridicarea nivelului de alertă teroristă peste cel care este în prezent – albastru-precaut”.

Oriunde sau undeva în România. Auzim, citim și vizionăm știri. Ne ascundem fricile, inclusiv pentru că în snobismul general care ne caracterizează, ne rușinăm de groaza care ne cuprinde și coboară în tenebrele ființei. Ne întrebăm în tăcere: ”la noi când se va întâmpla o grozăvie asemănătoare ca în Franța sau Germania?”. Rațiunea ne părăsește și poate din frică și lașitate, prea puțin din smerenie, ne facem sfânta cruce și spunem în gând un ”Doamne ajută!”. Uităm de jaful național al ultimilor 25 de ani și că migranții ajunși accidental în România, au cerut printre lacrimi să fie repatriați. Nu suntem interesanți pentru refugiați. Pentru fundamentaliștii jihadiști suntem prea puțin vinovați de ceea ce li se întâmplă compatrioților sau camarazilor aflați sub stindardele Jihadului. România participă, ca membru NATO, în teatrele de operație, doar cu contingente militare care poartă însemnele geniștiilor sau armelor care țin de logistica militară. Nu facem rău, nu salvăm, nu distrugem dar nici nu construim, nu ucidem dar nici nu salvăm. Dintr-o dată, cei care ne-au jefuit în ultimii 25 de ani pot deveni eroi, pentru că oprind evoluția României, ne-au luat ținta de pe piept. Nu complet, pentru că ne-au mutat-o pe spate. Ne hrănim cu iluzii!…

Leave A Reply

Your email address will not be published.