„FOLK happening on the beach!” 2016

0 226

Folk la gura focului

„Serile de vară clujene”, care sunt organizate sub egida și cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, vă propun în fiecare week-end manifestări culturale la care suntem cu toții invitați să participăm.

După un „Untold” polemic care a deranjat pe unii și a încântat pe alții, proporția fiind copleșitor de mare în favoarea ultimilor, avem posibilitatea de a participa la un eveniment care este dedicat iubitorilor de folk.

Folk-ul este în esență o muzică soft și nu naște polemici de  gen ritualuri hard-core satanice de sorginte masonică, cum s-a mai vehiculat prin presă relativ la recent terminatul festival „Untold”. Folkul  dispune de capacitatea de a ne trezi  sufletul conferindu-ne o intimitate pe care o putem împărtăși unii cu alții. Publicul poate să fie de la 4 ani la 90 ani. Prin urmare un eveniment care poate să ne ofere destindere, relaxare, bună dispoziție și o muzică agreabilă. Practic, o micro-vacanță folk pe malurile Someșului.

Dacă vremea ține cu iubitorii de muzică îi invităm la CLUJ-NAPOCA: „FOLK happening on the beach!” 2016

Evenimentul este organizat de Primăria Cluj-Napoca în colaborare cu Asociaţia Culturală „CITADELA ARTELOR” în cadrul „Serile de vară clujene”  având în calitate de președinte pe  Livia Tataru care ne oferă în continuare detalii despre acest eveniment:

Pe plaja din cartierul Grigorescu pe malul râului Someș în 12 și 14 august 2016 se anunţă un week-end „fierbinte”, cu muzică folk şi entertainment la foc de tabără în 12 şi 14 august, în cadrul „Serilor de vară clujene”.

Plaja Grigorescu, de pe malul Someşului va găzdui în 12 şi 14 august un regal clujean al muzicii folk la ceas de seară (cu începere de la ora 20), când soarele se-mblânzeşte şi sufletele – celor ce nu au parte taman atunci de concedii – tânjesc după relaxare, muzică faină şi happening!

Pe scena amenajată pe plajă vor urca atât tineri folkişti cât şi nume consacrate ale genului.

În 12 august începând cu ora 20 micuţele de la „Duo Mignon”, Camelia Hodiş, Sorana Stan, Raluca Marinescu, Adriana Andreica & Florin Grec, trupele „Picuri de folk” şi „Boemis”.

În 14 august de la ora 20: Alexandra Sidor, Oana Dragomir, Dudu Isabel, trupele „Art Band” din Bistriţa şi „PUNCT ROM”. Prezentatoare: actriţa Diana Roşca.

Ei bine, organizatorii pregătesc tuturor 2 zile de happening pe cinste la „Serile de vară clujene”, iar dacă vremea ține cu noi, în încheiere (în 14 august) vom cânta împreună – până târziu în noapte –  în jurul unui straşnic foc de tabără!

Dacă anul trecut muzicii folk i s-a alocat doar o seară, de această dată vor fi două zile doldora de muzică şi voie bună. Cine nu a participat atunci merită să ştie că la focul de tabără s-ar fi cântat până în zori, de s-ar fi putut, dincolo de oboseală. Publicul s-a alăturat artiştilor la început stângaci, apoi din ce în ce mai încrezător într-o deschidere de prietenie şi gând frumos. În întunericul nopţii, cu obrajii luminaţi doar de flăcările zglobii ale focului de tabără, pe rând se alăturau cântecelor de munte şi folk voci din public, acorduri de vioară şi de chitări, tobe improvizate şi clinchet de clopoţei, ca-ntr-o sărbătoare a sufletului, a verii şi a bucuriei.

Ca şi anul trecut, accesul la evenimentele „Serilor de vară clujene” este gratuit, nisipul plajei fin iar atmosfera veselă şi prietenoasă.”

Acest mini festival folk se găsește la cea de-a treia ediție și își propune, ne spune, doamna Livia Tataru, să reînvie și să susțină muzica folk în aer liber, gen muzical care era mai mult cântat prin cârciumi și ceainării, unde copii nu prea pot să aibă acces. Astfel, într-o astfel de ambianță deschisă, cum este cea creată pe malul Someșului bunicii pot să vină  însoțiți de nepoți, cum dealtfel s-a petrecut și la edițiile anterioare și astfel se poate crea o nouă generație de fani folk. Sau, cel puțin copiilor, li se va oferi posibilitatea de a degusta muzica folk, opțiunea de a o audia în continuare revenindu-le în totalitate. Printre invitați se vor regăsi deasemenea copii, respectiv  „Duo Mignon” precum și Sorana Stan . Astfel tradiția merge mai departe, folk-ul fiind genul muzical care are afinități profunde cu sufletul poporului român. Acestă manifestare este, în fapt, un demers de susținere a unei identități autentice românești de care, se pare că, nimănui  nu-i mai pasă  în ultima vreme.

Prin urmare, încă o dată, vă invităm cu drag  în zilele de 12 și 14 august începând cu ora 20 pe malurile Someșului, pe plaja amenajată în cartierul Grigorescu la două seri de muzică folk autentică.

Leave A Reply

Your email address will not be published.