Lideri fără busolă
Astăzi se va încheia Forumul Organizaţilor Studenţeşti din România (FOSR), eveniment organizat de către Alianţa Naţională a Organizaţilor Studenţeşti din România. A fost a XI-a ediţie şi s-a desfăşurat în centrul universitar din Galaţi, la activitate luând parte peste 350 de studenţi din 17 centre universitare din ţară. În comunicatul de presă ne este precizat faptul că în cadrul evenimentului se vor dezbate cele mai importante probleme şi interese ale studenţilor din România şi se vor stabili priorităţile federaţiei pentru următorul an. „Pe parcursul evenimentului, cei peste 350 de participanți vor lua parte la diverse ateliere de lucru și dezbateri, în cadrul cărora vor creiona obiectivele ANOSR în domeniul învățământului superior, și care vor fi prezentate inclusiv partidelor politice, în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă. Astfel, miercuri, 10 august 2016, de la ora 20:00, în Sala de Spectacole a Casei de Cultură a Studenților din Galați (str. Științei nr. 115), va avea loc o dezbatere asupra obiectivelor studenților la care au fost invitați toți parlamentarii și președinții de partide parlamentare din județul Galați.”
„ANOSR va aborda 4 domenii distincte ce țin de învățământul superior și viața studențească (academic, profesional, social și etic), precum și unul transversal, ce este în strânsă legătură cu toate cele patru (finanțarea educației). Atelierele de lucru vor aborda subiecte precum căminele studențești, cantinele universitare, taxele aplicate studenților, reducerile de care beneficiază (sau ar trebui să beneficieze) studenții, serviciile de orientare și consiliere în carieră, învățământul centrat pe student, formarea cadrelor didactice, asigurarea calității educației, etica, integritatea și buna guvernanță în instituțiile de învățământ superior, internaționalizarea învățământului superior sau funcționarea caselor de cultură ale studenților. Concluziile dezbaterilor vor sta la baza strategiei pe care ANOSR o va adopta în următorul mandat.”
Motivele pentru care aceştia s-au întâlnit sunt foarte nobile şi, desigur, prezentarea sună foarte bine, dar, în realitate, întâlnirea nu abordează corect toate subiectele mai sus citate. Spre exemplu, ni se spune că se vor dezbate problemele studenţilor din România, un lucru total eronat. Poate că intenţiile sunt bune, dar nu ştiu pe ce se bazează aceste dezbateri având în vedere faptul că foarte puţine organizaţii studenţeşti din cadrul alianţei (degetele unei mâini sunt suficiente, dacă nu prea multe) fac chestionare şi studii serioase legate de problemele reale ale studenţilor. La forum, aceste „dezbateri” sunt, de fapt, despre puţinele şi timidele proiecte ale alianţei şi cine o să şi le asume pentru anul următor, asumarea lor de facto constituindu-se în încă un lucru problematic. Datorită slabei pregătiri şi a lipsei de coerenţă din cadrul entităţii ANOSR, proiectele se rotesc de cele mai multe ori între organizaţiile din centrele universitare mari, un număr de 5-6 organizaţii. Şi aşa, acele organizaţii abia dacă sunt în stare să le pună în aplicare, iar atunci când sunt întrebate o să spună senin „că nu sunt bani”, dar nimeni nu şi-a pus serios problema în alianţă, de unde vine această lipsă de eficienţă în strângerea de fonduri. Este foarte simplu să dai vina pe stat, guvern, politici, mediu şi aşa mai departe, dar este mai greu să te uiţi în oglindă şi să realizezi că de fapt tu nu meriţi banii aceia.
O să fac o analogie foarte simplă ca să fie şi pe înţelesul lor: Biserica Ortodoxă Română a strâns trei milioane de semnături pentru a se împotrivi căsătoriei persoanelor de acelaşi sex, dar, în realitate, acele semnături au venit pe un cu totul alt fond şi au avut o cu totul altă direcţie. Anul acesta lor li s-a „tăiat macaroana” financiară de la bugetul de stat, iar, imediat după acestea BOR-ul a venit cu acestă demonstrație de forţă, arătând astfel politicului puterea lor(PSD-ul profitând din plin). Dacă ANOSR chiar reprezintă interesele studenţilor de rând precum pretinde (măcar să le ştie), ar putea organiza o astfel de acţiune, în care să îşi arate presupusa forţă. Nu proteste, că oricum nu sunt în stare să scoată mai mult de două, trei sute de studenţi (şi aceia constituiți din prieteni ai voluntarilor), dar o acţiune elegantă, decentă şi cu un impact mult mai mare cum ar fi strânsul câtorva milioane de semnături, le-ar aduce mai multe beneficii. Pentru a organiza o asemenea acţiune, chiar trebuie să ştii cu ce se confruntă semenii tăi, care sunt dorinţele lor şi cum ar trebui conturat mai bine un proiect pe termen lung. Organizaţiile din cadrul alianţei promovează în rândul voluntarilor ideea că dacă te implici, eşti mai bun decât restul studenţilor; acest lucru era subliniat şi în cadrul organizaţiilor în care am activat eu între 2008 și 2011. Aceasta este o idee complet eronată şi a dus cu timpul la o ruptură între lideri şi mase, primii ne mai identificându-se cu masele. Cu ce sunt mai buni studenţii din organizaţii? Cu absolut nimic! Atâta vreme cât avem preşedinţi cu restanţe, care îşi pică anul universitar, ce fel de exemplu şi credibilitate mai vrei tu să dai oamenilor pe care îi reprezinţi?! Da, sunt de acord că poţi avea o activitate foarte bună în cadrul organizaţiei, dar cu rezultate proaste la învăţătură dar nu înseamnă că acest lucru este normal – până la urmă, scopul tău în respectivul mediu universitar , este să înveţi!
De asemenea, afilierea sau apropierea de politic a mai multor organizaţii din alianţă de-alungul vremii a mai adus un aport la distrugerea credibilităţii formațiunilor şi distanţarea acestora faţă de publicul ţintă. Avem astfel de exemple clare de-a lungul timpului, exemple provenite din multe centre universitare puternice. Chiar eu am participat în anul I (când eram tânăr şi necopt) la campania domnului Nicolae Robu pentru Senatul României (fost Rector la Politehnica din Timişoara şi actualul primar al urbei ). În acel an eram membru în Organizaţia Studenţilor de la UVT (Universitatea de Vest din Timişoara), organizaţie de unde provine actualul Preşedinte al ANOSR, Vlad Cherecheş, iar la respectiva campanie a participat şi o parte din viitorul birou de conducere al organizaţiei studenţeşti de la UVT. Am făcut-o pentru bani la vremea respectivă, o zi de campanie era egalul a 40 de lei dacă îmi aduc bine aminte sau oricum, în jurul acestei sume, iar propunerea a fost făcută, ca să vezi, în sediul OSUT, de către un fost membru al ONG-ului, la vremea respectivă membru PNL. După aceea avem impresionanta listă de foşti preşedinţi de la ligile din Politehnica Timişoara, care aveau legături strânse cu PNL-ul şi ulterior au devenit membri ai partidului. Sunt de acord că odată cu ieşirea din ONG poţi face ce vrei tu, dar atunci când sunt intervenţii politice în cadrul organizaţiei, nu mai este un lucru bun.
Alt lucru care nu trece de cuvintele frumos ambalate sunt luptele de putere din cadrul alianţei, sau „meciurile”, după cum sunt denumite în circuitul lor intern. Este foarte normal ca într-o asemenea entitate să fie lupte pentru putere, dar acestea trebuie reglementate serios şi coerent. Nu este normal ca tabăra câştigătoare să îşi impună oameni nepregătiţi pe anumite funcţii cheie. Nu s-a discutat serios despre o listă de criterii pe care un membru în biroul de conducere trebuie să le îndeplinească. Nu, în ANOSR situaţia stă diferit: de exemplu anul acesta Timişoara cu Galaţi îşi unesc voturile şi au majoritatea, ca mai apoi să îşi impună oamenii, indiferent de nivelul competenţei acestora, anul următor raporturile se pot schimba şi aşa mai departe. Practica bolnavă se propagă şi am ajuns după ani de asemenea practici la birouri de conducere cu performanţe tot mai slabe, un număr mare dintre ei dându-și demisia în timpul mandatului şi trebuind să fie înlocuiţi ad-hoc, altfel funcţia rămânând vacantă. Va puteţi da seama în aceste condiţii cât de „bine” funcţionează ANOSR-ul din punct de vedere administrativ.
Şi, după aceea se miră de ce nu primesc fonduri, de ce nu performează, de ce studenţii nu răspund la apel. Stimaţilor, voi vreţi să negociaţi cu statul/guvernul/universitatea de pe o poziţie de egalitate, dar nu vă puneţi în locul lor puţin?! Ce entitate ar lua în serios o organizaţie instabilă administrativ, cu o lipsă de coerenţă şi stabilitate în planurile de viitor, compusă din oameni care nu mai reprezintă în adevăratul sens al cuvântului masele din care provin şi, mai presus de toate, lipsită de o coeziune minimă între membri, principalul lor scop la aceste forumuri fiind cum să îşi destrame adversarul şi nu cum să construiască împreună cu adversarul. De aici performanţele slabe şi fără esenţă. Câţi studenţi ştiu cu ce se ocupă ligiile voastre? La câţi studenţi ajung direct ideile şi proiectele voastre? Câţi studenţi ştiu unde să ceară ajutorul? Vă spun eu, prea puţini! În aceste condiţii nu vă mai miraţi de faptul că nu sunteţi băgaţi în seamă de către Guvern şi, mai rău, de către masele pe care susțineți că le reprezentaţi.
„Participarea celor mai importanți actori din sfera domeniului educațional și de tineret la Forumul Organizaților Studențești din România confirmă din nou rolul foarte important pe care ANOSR îl are în reprezentarea drepturilor și intereselor studenților din România. Sperăm să avem o săptămână cât mai productivă la Galați și ca mesajul și concluziile noastre să fie receptate cum se cuvine de guvern, dar și de partidele politice din România. Ne pregătim pentru un eveniment foarte important pentru societatea românească, alegerile parlamentare, și sperăm ca viitorul parlament să fie unul care să acorde o importanță mult mai mare educației, nu ca până în prezent, astfel că vom transmite toate obiectivele noastre și către toate partidele politice active și îi vom invita să și le asume în programele politice” – Vlad Cherecheş.
Domnule Preşedinte ANOSR, îmi pare rău să vă spun, dar aţi fost folosit şi manipulat fără să vă daţi seama. Au venit Iohannis şi mai câţiva, foarte bine, dar motivul real pentru care au venit este prezent chiar în declaraţia dumneavoastră: alegerile Parlamentare. Au venit la voi pentru un plus de imagine în vederea viitoarelor alegeri, că până acum ceva timp când premierul a dat ceva bani în plus la educaţie, nimeni nu v-a băgat în seamă. După alegeri, când PSD-ul o să câştige, plusul vostru o să meargă la BOR şi nu o să aveţi nici cel mai mic cuvânt în acest sens. De ce nu se implică ANOSR-ul şi în angrenarea politică şi civică a studenţiilor, să îi facă să conştientizeze importanţa votului? Nu ştiu de vreun proiect de mare anvergură în acest sens al lor, iar dacă există, înseamnă că promovarea a fost precară. Dacă nu puteţi să negociaţi cu ei (Guvernul) în modul actual, aţi putea prin presiunea maselor, dar nici acest lucru nu îl puteţi face pentru că nu mai ştiţi ce înseamnă masele, sunteţi prea buni pentru ei. După cum spuneam mai sus, vine PSD-ul la guvernare şi vă dă plusul de care dispuneți acum BOR-ului şi UNSR-ului (Uniunea Naţională a Studenţiilor din România), motivul pentru care voi sunteţi cea mai mare alianţă studenţească – este neputinţa lor ( a UNSR-ului) iar ei, dovada vie că se poate şi mai rău.
Aşadar, dragi studenţi reprezentanţi în ANOSR, dacă vreţi bani şi să fiţi băgaţi în seamă, precum și să aduceţi un aport real, trebuie să vă regândiţi strategia şi cutumele organizaţionale. Mergeţi acasă, dezvoltaţi departamentele Social şi Educaţional (pe unde mai există) şi începeţi să vă apropiaţi de colegii voştri. O să fie greu, dar, în cele din urmă, sunt sigur că se poate găsi o cale de a îi atrage în a participa la proiectele voastre (dacă mai aveţi proiecte care să angreneze masele, că proiecte interne aveţi destule şi abia le duceţi la bun sfârşit). În încheiere vreau să le urez succes, mai ales noului Birou de Conducere, cu speranţa că voi putea scrie în jumătate de an despre un proiect naţional studenţesc, cu mai multe dimensiuni, care să pună în mişcare studenţii şi să îi aducă acolo unde le este locul: în spaţiul public şi la masa deciziilor, unde se aflau acum 15-20 de ani.