Adrian Enescu cântă cu îngerii

0 196

 

Cel mai mare compozitor român de muzică de film, Adrian Enescu, a părăsit această lume.

În calitate de cinefil român și de organizator a 13 festivaluri de film, aș spune că Adrian Enescu a fost atins de aripa genialității. V-aș propune să revedeți, iar dacă nu, să vedeți, filmul „Pas în doi” a regizorului Dan Pița.  Un film absolut superb pe muzica lui Adrian Enescu. L-am văzut și revăzut acest film de nenumărate ori și tot ce pot să spun este că este remarcabil. Ascultați aici tema filmului „Pas în doi”. Și aici puteți viziona pe youtube filmul lui Dan Pița. Scenariu, regie, performanță actoricească, totul la superlativ. Dacă și culorile și rezoluția ar fi așa cum trebuie atunci ar fi putut excelent de-a dreptul.

Vă atrag totuși atenția că este vorba de muzică electronică creată cu mijloace tehnice de dinainte de 1989. Și deși filmul a fost realizat pe timpul lui Nicolae Ceaușescu nu erau peisajele decadente și sinistre prezente în filmele premiate ale lui Cristian Mungiu de după 1989. Aveam o cinematografie remarcabilă înainte de 1989. Cu filme accesibile marele public și nu ca acum cu filme destinate aproape în exclusivitate festivalelor.

Un  film românesc produs înainte de 1989 despre sport, mai precis despre lotul de pentatlon modern al României, „Rezerva la start”, în care din  muzica lui Adrian Enescu are un impact deosebit în filmul pe care îl ilustrează. Oricum, încă un film care merită să fie văzut.

„Ringul” este filmul în care muzica lui Adrian Enescu este personajul principal în detrimentul lui Sergiu Nicolaescu, regizor și actor principal.

Dacă Adrian Enescu trăia în Statele Unite probabil ar fi beneficiat de acordarea unui premiu Oscar pentru coloana sonoră la cel puțin unul din filmele pentru care a realizat muzica.

Vă invit să faceți o probă. Dați o căutare pe youtube și audiați o parte din muzica sa. Vă asigur că nu o să regretați. În final vă invit la o piesă a grupului Stereo Ce frumoasă-i dragostea pe muzica aceluiași regretat compozitor Adrian Enescu.

Cred ar trebui să ne onorăm talentele, dacă se poate când ele sunt aici, și să le onorăm întotdeauna prezența chiar și după ce au părăsit această lume. Acolo unde ești acum îți mulțumim pentru ce ne-ai dăruit Adrian Enescu. Dumnezeu să te odihnească în pace!

Leave A Reply

Your email address will not be published.