”Tarlaua” portocalie și administrația fără soluții

2 147

 

            Îmi place să cred că sunt un părinte responsabil. Știind că astăzi începe școala și apreciind că la fel ca în anii anteriori prima zi de școală nu înseamnă decât festivitate și cam atât, mi-am luat marja de timp pentru a respecta programul pentru prima zi de școală, program trimis de către învățătoarea fiicei mele, prin mail. Deschiderea însemna ora 10:30, dar pe la ora 10:00 intrau în clasă, așa că am pornit de acasă pe la ora 9:00, tocmai pentru a avea timpul necesar să parchez în parcarea de la Primărie, sau în cazul în care nu găseam locuri acolo, să pot găsi o altă soluție de parcare, pe una din străzile din centrul lărgit al Clujului. Aiurea! Planul de acasă coincide arareori cu cel făcut în târg. Nu doar că am stat de două ori la coada de la intrarea în parcarea Primăriei degeaba, însă am mai dat și ture aiurea prin oraș pe ruta: P-ța Unirii, Memorandumului, Vasile Alecsandri, Cardinal Iuliu Hossu, Emil Isac, Virgil Fulicea, Paul Chinezu, Emil Isac, Napoca, P-ța Unirii, Regele Ferdinand, Tipografiei, P-ța Mihai Viteazu, Regele Ferdinand, Octavian Petrovici, Emil Isac, George Barițiu, pe ultima stradă nominalizată reușind să mă parchez după mai bine de o oră de condus. Nu contează că am întârziat la deschidere, pentru că nu este mare scofală pentru mine (deși mi-ar fi plăcut să-i fiu alături fiicei mele) și ea oricum a ajuns din timp însoțită de soția mea; m-a enervat cumplit acest deja-vu interminabil și de nerezolvat.

            De când m-am mutat în Cluj mă lovesc de aceeași problemă, cea a parcărilor. În fapt, corectă ar fi exprimarea ”ne lovim de aceeași problemă”. Din 2004 s-a instalat la Primărie o administrație de dreapta, o administrație care se presupune că ar trebui să fie capabilă să gândească și să ofere capitalism și democrație pe pâine. O să mă întrebați ce are capitalismul și democrația în comun cu lipsa locurilor de parcare? Este foarte simplu! Dacă prin democrație se înțelege a putea să înjuri administrația pentru haosul din trafic, fără să fi amendat dar nici să ți se ofere vreo soluție, atunci este democrație. Sau, dacă ne putem înjura între noi în trafic, noi – conducătorii auto, și să ne parcăm unde apucăm scrâșnind din dinți și proliferând amenințări printre scrâșnituri, plătind amenzile la bugetul local pentru parcările în locurile nepotrivite – pentru că așa este normal, să-ți asumi greșelile – atunci este democrație îmbinată la fix cu capitalismul. În schimb, dacă sunt ”tras de urechi”, adică admonestat de organele local-comunitare ale legii, pentru că am oprit preț de jumătate de minut în fața școlii pentru debarasarea ”bagajului progenitural” și în urma unei atitudini nepotrivite, adică iritate, să fii invitat la sediul instituției comunitar-locale să suporți consecințele atitudinii tale, mi se pare pur capitalist. Adevărul este că oamenii în uniformă nu sunt vinovați, ei chiar aplică legea și uneori (oricât de înjurați ar fi) chiar dau dovadă de o răbdare și înțelegere dincolo de limite. Însă, însă, însă!,… eu nu aș putea lucra niciodată pentru o administrație incompetentă, lipsită de respectul cuvenit adresat cetățeanului. Nu doresc să insinuez că administrației Boc nu-i pasă de cetățean, chiar spun că i se FÂLFÂIE, BĂLĂNGĂNE și în final i se RUPE, de același cetățean, cel care în sublima lui idiocrație nu știe decât să se așeze la coada unde se plătesc impozitele înainte de termen, pentru a beneficia de acea reducere.

            Din 2004, portocalii și dreptacii Boc, Apostu, Moisin, și în final același dreptaci, însă înalbăstrit și sfințit precum Voronețul, Emil Boc, nu sunt capabili să găsească soluții legate de lipsa parcărilor și aglomerația din trafic. Să nu fiu ipocrit, recunosc că s-au ”întâmplat” vreo patru parcări din care doar două funcționale sau ocupabile (foarte probabil și din vina comodității cetățeanului) însă ceea ce s-a întâmplat nu este altceva decât puțin mai mult decât nimicul dinainte. L-am sunat pe viceprimarul Dan Tarcea, să-mi ofere un răspuns la nemulțumirea ”alergăturii” mele mecanizate (l-aș fi sunat pe Boc, însă nu fac parte din categoria ”electrocasnicii primăriei”, ca atare poate dacă devin președintele Afganistanului sau al arhipelagului Insulele Galapagos ne puteam conversa, între două coniace sorbite din pahare-grenadă sau pahare carcasă de țestoasă mignonă). Dan Tarcea îmi spune că în conturile Primăriei sunt bani pentru cel puțin cinci parcări supra sau subterane, însă problema este aceeași, respectiv lipsa terenurilor unde pot fi realizate parkinguri. Dan Tarcea este vice din iunie 2016, iar înainte a fost consilier local în mandatul 2012-2016; ca atare mă gândesc că știe ce spune. Însă îi întreb pe cei din administrativ (funcționarii Primăriei), nu pe cei din legislativ (Consiliul Local) care sunt mandatați doar să creeze și să voteze legi locale (deși majoritatea lor sunt habarniștii politici de serviciu însărcinați cu lipirea afișelor în campanie): de ce te duci tu, măi funcționărașule, la muncă, la Primărie, dacă tot nu-ți place nici munca și ești remunerat în bătaie de joc? De ce nu-ți iei tu viața în serios, pentru că ți-e teamă că mi-ai face mie și comunității un bine? Îi mai întreb și pe concetățenii mei, contemporanii mei locali: distinși conlocuitori, ce mama naibii ați votat din 1990 încoace? Ați votat un hăbăuc care confunda curcubeul cu tricolorul și mașinăria care a dat laptelui și mierii, nuanța portocalie a dezamăgirii! De gust, nici nu vreau să mai spun, că poate pentru următorii trei ani și jumătate vă stric pofta de mâncare!…

 

2 Comments
  1. Impotriva Taranoilor says

    solutii intotdeauna recomandabile pentru mers in oras (exclus masina proprie): CTP, taxi, bicicleta, pas; la 230.000 de masini cate sunt in Cluj am avea nevoie de peste 6.000 ha de parcari; mai rau e ca, pe masura ce se inmultesc si imbunatatesc soselele&parcarile, creste numarul de masini! ca atare, solutia nu este sosele+ parcari in plus, ci masini in minus.

    1. Florin Otrocol says

      De acord cu tine, Dan Horea, însă numai când este vorba de mine. Nu pot să-i cer fiică-mii să meargă pe jos la școală (aproximativ 3,5 km) la șase ani și nici cu CTP-ul. Cred că realizezi aberația. Pentru mine personal nu este o problemă mersul pe jos și nici parcatul la Sala Polivalentă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.