Începutul școlii ar trebui să fie preambulul marilor schimbări. Din păcate rămânem la ”ar trebui”!

0 80

 

            Școala începe și zeci de mii de elevi vor merge la ore în clădiri antice; se vor duce la toaletă în curte și se vor spăla pe mâini cu aer ozonat.

          Școala începe și câțiva zeci de penali în frunte cu amanta de serviciu a fostului președinte Băsescu, pregătesc un nou proiect de lege care să-i scape de urmărirea penală. Printre susținătorii legii găsesc o multitudine de deputați liberali alături de zeci de uneperiști. N-am văzut absolut nici o reacție a tinerilor sau seniorilor liberali din listă mea de prieteni, care să condamne acest gest. Ba din contră, se fac ca plouă, se plimbă cu velierele pe banii unor tineri ”politicieni”, șmenari făcuți consilieri locali sau județeni peste noapte datorită banilor părinților dați către șefii județeni de partid. Seniorii compromiși deja, de multă vreme se plimbă pe la fiii satului. Dar nici măcar unul sa aibă o poziție clară, verticală – împotrivă!

          Școala începe și situația gravidelor și proaspetelor mămici rămâne la fel si sub era ”tehno-politică”: vaccinurile se lasă așteptate cu lunile iar analizele obligatorii gratuite (sic!) trebuie plătite din banii proprii fiindcă nu sunt fonduri. Bine, fonduri se mai găsesc, dar pentru pile.

             Școala începe și un fost premier condamnat penal cu executare pentru corupție – fost demnitar care alături de alți mafioți transpartinici stau în spatele devalizării României în ultimul sfert de secol, ne dă lecții de democrație și diplomație la invitația celui mai slab ministru ”tehnocrat”, Bogdan Aurescu, de la Externe, fost asistent al lui Adrian Năstase, acest produs insalubru al politicii carpatine.

         Odată cu începutul școlii va începe și campania preelectorala – partidele clasice (cele mari de pe stânga și dreapta) și falangele lor, alături de presa compromisă, vor începe circul promisiunilor eterne care niciodată nu vor fi onorate după alegeri. Masele votante, ușor docile si manevrabile, plus activul marilor partide se vor prezenta la vot și rezultatul va fi unul previzibil – același establishment la butoane, aceleași personaje compromise se vor regăsi pe listele pentru Parlament, aceiași indivizi corupți, diriguitori ai banilor noștri. Nimic nu se va schimba atât timp cât legea electorală, pe care tot sistemul politic transpartinic complicitar a gândit-o, nu va fi schimbată. Și, după cum bănuim, nici nu se vrea a fi schimbată. Pragul electoral de 5% plus 3% la alianțe nu va da niciodată absolut nici o șansă partidelor mici, locale, de a accede acolo unde într-adevăr se pot produce schimbări. La nivel local și județean partidele emergente și liderii acestora vor avea mici șanse de reușită. Nu este legitim să ajungă în forul legislativ doar parlamentari ai acelorași forțe politice, forțe care până acum n-au făcut decât să ne demonstreze că sunt din aceeași plămădeala stricată. Tipul de politică practicată până azi, după acest tip de alegeri, nu face altceva decât să perpetueze aceeași blestemată corupție transpartinică, pornind (dacă vreți) de la Primăria din Cuca Măcăii până la nivel guvernamental.

           Așadar începe școala și partidele clasice nu vor face nimic pentru a schimba situația. Îi vor promova pe liste pe cei care vor ‘dona’ mai mult către șefii de partid, ii vor promova pe cei obedienți, pe cei care sunt șantajabili, pe cei care sunt abonați la contractele cu statul, totul pentru a se prezerva sistemul deja bine uns timp de peste un sfert de secol. Tinerii care la un moment dat păreau șansa unei schimbări, indiferent dacă erau de sorginte liberala sau social-democrată, au dezamăgit și s-au lăsat compromiși pentru o sinecură ce asigură o stabilitate financiară sau pentru o poziție politică în partid ori în administrație. Cât timp se vor promova doar membrii supuși sau semi-analfabeți pe criterii știute numai de baronii locali, nici un partid actual nu va sluji interesele societății ci doar a lojei politice locale și naționale.

      Pragul electoral în cazul României, mai ales ținând cont de trista istorie a ultimului sfert de secol, impune o proporționalitate gen 0,7% precum cea a Olandei, sau 1,5% precum cea a Israelului.

           Școala începe și nimic nu se va schimba atât timp cât noi nu ne vom schimba, în primul rând implicându-ne și punând presiune pe actuala clasa politică, pentru a se schimba actuala lege electorală nocivă.

Daniel Mihiș

Leave A Reply

Your email address will not be published.