Ioan Gyuri Pascu un suflet viu în eternitate

0 136

Ce poți să afirmi despre oamenii care au trăit în conformitate cu sufletul lor?! Că și-au respectat inima și crezul de artist, că au dăruit, mai bine zis, s-au dăruit neîncetat către publicul pe care l-au respectat.

În lumea de astăzi, cinică prin definiție, artiștii sunt exilați în afara cetății, sau mai grav, sunt utilizați, folosiți în diverse scopuri electorale și de divertisment, componenta de circ de la care Ioan Gyuri Pascu s-a recuzat pe sine, refuzând să fie doar un pion într-un joc de care era foarte conștient.

Exponent al grupului Divertis”, Ioan Gyuri Pascu a fost promotorul unui umor rafinat, ironic și autoironic totodată, departe de vulgaritatea cu iz de umor exhibată cu dezinvoltură de alții.  De altfel, constatăm că în ultimul timp în România umorul de calitate a cam dispărut din viața noastră publică și privată, deopotrivă. Există în schimb foarte multă încrâncenare, un individualism feroce, care din nefericire nu duce nicăieri. Doar râzând la unison, împreună cu alții, putem să vedem viața, indiferent prin ceea ce trecem, printr-un filtru roz care ne face existența, chiar și în condiții grele, suportabilă. Umorul a fost, este și va fi mereu o modalitate de exorcizare, o supapă de evacuare a stresului și pentru unii singura soluție pentru infuzarea în ființă a unei doze veritabile de optimism stenic.

Puțini sunt cei care știu afinitățile pe care le-au avut cu spiritualitatea reală. Implicarea sa într-un proiect de teatru care va avea loc în Cluj-Napoca: Festivalul de teatru inițiatic „HEART FESTIVAL ”își propune să aducă în peisajul cultural al Clujului un alt fel de teatru, în care esotericul se împletește cu arta, limitele dintre om și scenă sunt eliminate, iar misticul își face loc pe scena Casei de Cultură a Studenților, timp de două zile, în 12-13 noiembrie 2016. Ioan Gyuri Pascu și  trupa de artiști intitulați Teatrul Spiritual ar fi urmat să fie invitații speciali ai acestui eveniment.

Ioan Gyuri Pascu a fost artistul prin excelență a cărui finețe interioară s-a remarcat în permanență, în contactul cu ceilalți. În tinerețe a cochetat cu handbalul. Ulterior s-a regăsit de multe ori în ipostaza de comentator ocazional al diverselor competiții sportive, de la fotbal la handbal. De altfel, el s-a remarcat, în timpul acelor transmisii sportive, prin aceea că spunea exact ceea ce vedea, printr-un optimism și un pozitivism contagios pentru cei cu care venea în contact.

A fost un fan declarat al  echipei de fotbal Universitatea Cluj-Napoca. Prin verva și bonomia sa, Ioan Gyuri Pascu se plia cel mai bine pe spiritul Universității Cluj, entuziast și efervescent.

Unii artiști asemenea lui Gyuri Pascu ard repede, mult prea repede. Trăirea vieții la cote de intensitate determină topirea prematură a filamentului vieții. Pentru el ar fi a însemnat în primul rând a împărtăși stări cu ceilalți, a trăi împreună cu ceilalți, dăruind tot ce-i mai bun în el.

Asta ar trebui să învățam fiecare din noi, de la el. Să fim în permanență un vehicol al bucuriei de a fi. Să fim un releu permanent al iubirii pe care o dăruim celorlalți. Nu contează cât trăiești, ci mai ales cum trăiești. Suntem în permanență măsura iubirii pe care o dăruim. Ioan Gyuri Pascu a dăruit mult, iubind mult, reușind astfel să  ființeze cu adevărat.

Acolo unde ești acum, fie ca sufletul tău să se bucure permanent de iubire. Noi, toți ceilalți, îți suntem profund recunoscători pentru ceea ce ne-ai dăruit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.