Joaca de-a DNA cu agitație se ține!

0 197

Este simplu! Se iau două ”vedete” locale și se plimbă câțiva mascați între două instituții (publice de preferat), dintre care una este sediul teritorial al DNA, iar restul vine de la sine. Presa primește pontul și începe sevrajul. Presă în fața instituției, presă pe coridoarele instituției, presă pe traseul dintre cele două instituții și nu în ultimul rând, presă în fața DNA. Rețetă garantată pentru agitarea opiniei publice! Rețetă garantată pentru satisfacerea setei de senzațional! Publicul așteaptă verdictul provizoriu măcinat de dilema hamletiană: ”va fi sau nu va fi?!”; categoric vorbim de arestare. Măcar pentru cât am stat de agățat de siteurile locale, să ne alegem cu o reținere de 24 de ore.

Dușmanii ”vedetelor” vizate de procurorii DNA fac spume la gură sufocați de ura viscerală izvorâtă din ratările lor profesionale, un fapt despre care nu ar pomeni niciodată, nici ei, nici presa care acum vânează senzaționalul. Colegii de birou, etaj și coridoare stau panicați în spatele birourilor de unde cu numai cinci minute înainte de sosirea mascaților (care flancau procurorii), lătrau psihedelic la cetățenii îndrituiți să-și rezolve problemele cu instituția în cauză. Rumoarea naște scenarii bizare, în care orice este posibil, de la arest la domiciliu până la condamnarea cu executare la ani grei de temniță. Se răscolește trecutul ”vedetelor” și se ”află” cu cine, cu ce și unde, răspunsul la întrebarea ”de ce?” fiind lăsat la cheremul imaginației muritorilor de rând. Averea personală devine subiect de scandal între devoratorii de senzațional, chiar dacă înainte de inițierea subiectului cu pricina devoratorii împărțeau aceeași cafea. Șacalii de presă au suficientă experiență încât să nu se hazardeze în verdicte sau diagnostice prezumtive și ca atare temperează doar visceralitatea tinerilor slugi, numite simbolic ”ucenici de presă”.

”Inteligenția” curge în valuri și fiecare are ceva de spus sau știe ceva ce până acum nu a putut spune. Acum este momentul ca serviciile să recruteze din rândul celor cu imaginație bogată, însă din păcate pentru cârcotași, serviciile chiar au ceva mai important de făcut decât să stimuleze imaginația bârfitorilor. În schimb, ”descurcăreții” care au tocmit vreodată un ”deal” (înțelegere) cu vedetele vizitate de DNA se sună plini de spaimă între ei (dacă se cunosc). Apoi, aceeași spaimă le ia mințile și își fac programări la psihiatri sau medici care tratează boli incurabile, pregătindu-și pentru orice eventualitate terenul minat pe care vor umbla. Idioții uită că deja serviciile au înregistrări cu ei și că procurorii i-au pus deja pe convocatorul de servici, indiferent de calitatea pe care o vor avea. Așa că, apa curge în continuare la robinetele din buda arestului, la fel ca informația în pâlnia care stă deasupra oalelor nesparte încă de procurori (căci, deh!… și ei ”este” oameni și ca atare pot greși). Singurii lucizi sunt avocații. Daaa! Ăștia sunt cu toții reptilieni (mai ales specialiștii în cauze penale) și au sângele rece. Tolăniți în fotoliile lor, cu voce clară și puternică, asortată cu un ton distant, își convoacă mușterii la birourile lor sau în locuri unde serviciile și DNA-ul au interzis la fel ca soarele de pe cer.

Toate acestea se întâmplă în timp ce voi vă agitați, în timp ce voi așteptați cu sufletul la gură o informație care să conțină echivalentul contemporan al biciuirii, coroanei de spini sau chiar al rugului. Spun voi pentru că eu nu am nici un fel de așteptare de la DNA, decât aceea să-și facă treaba. Sunt convins că și fără să le cer eu socoteală, procurorii DNA vor spune ceva, nu foarte multe, dar suficient cât să-mi fac o idee. Și după ce DNA-ul va ieși public cu ”ceva”, prezumția de nevinovăție tot acolo se află, în conștiința publică și codul penal și cel de procedură penală.

Poate că m-ați înțeles greșit! Poate credeți acum, după ce m-ați lecturat, că eu țin partea cuiva. Chiar nu! Nu țin partea nimănui! Doar că nu mă interesează numele celor vizați de procurorii DNA, indiferent că au fost președinți de țară, Consiliul Județean, că sunt primari, viceprimari sau directori de birou sau direcție din cadrul unor instituții publice. Dacă au greșit atunci să plătească. Nu doar să plătească cu privarea de libertate, să plătească și financiar dacă au creat vreun prejudiciu, sau dacă și-au însușit niscavai sume frumușele atunci procurorii să le recupereze completând găurile de la bugetul statului.

Repet! Nu mă interesează numele celor vizați și nici numele procurorilor. Nu acum! După ce trece furtuna, inclusiv cea mediatică, vreau detalii ca să le pot asocia numelor, ca să pot pricepe dacă ”vedetele” devin sau nu niște proscriși!…

Leave A Reply

Your email address will not be published.