Moaște, bere și manele

0 190

Scene desprinse dintr-o exorcizare a Evului Mediu s-au petrecut zilele trecute la Iași cu ocazia pelerinajului la moaștele Sfintei Paraschiva. Mai mulți oameni au asistat la cum o doamnă cu posibile probleme psihice sau în versiunea religioasă – posedată de diavol, a fost aproape târâtă de către reprezentanți ai Jandarmeriei și ai SMURD-ului către moaștele sfintei. La scena dramatică, iar în același timp patetică, adăugăm și urletele doamnei venite din rărunchii stomacului, urlete care îngrozeau, iar pe alocuri păreau și reprezentarea ieftină a unui actor de mâna a doua. Odată ajunsă la racla cu moaștele, a început să se calmeze ținută strâns de către jandarmi. Scenele circulă și au circulat pe internet neobosite, iar penibilul mai că nu te face să râzi. Acest lucru se întâmplă într-o țară în care Președintele Senatului a făcut apel la stoparea anchetelor îndreptate către Parlament și Senat, iar de această dată, Tăriceanu are dreptate într-o oarecare măsură.

Revenind la tentativa de exorcizare, imaginile cu reprezentanți ai Jandarmeriei Române și cei ai SMURD-ului târând o femeie urlând pe străzi, mi se face rușine față de prietenii mei din Europa. Cum putem schimba imaginea țării când în cotidianul nostru, scene de un asemenea ridicol sunt aproape la ordinea zilei, iar cel mai rău fapt este că sunt atât din partea autorităților, dar și din partea oamenilor de rând? Ce spune manualul, legea, într-o situație în care ai o descreierată care urlă și tulbură liniștea publică? Cu siguranță nu precizează faptul că trebuie să o duci la moaște, iar acest lucru se aplică și în cazul reprezentantului SMURD unde cu siguranță un calmant era mult mai eficient, cred eu, decât să o târăști la un artefact religios. Vrea BOR împreună cu Jandarmeria și SMURD-ul să ne trimită vreun mesaj subliminal? Ar trebui începând de mâine să îi ducem pe Dragnea, Blaga, Băsescu and company la raclă în loc de tribunal. Să meargă acolo și să urle în loc de “nu vreau să ies”, “nu fur”?! O să îi dăm cu mir și cu crucea-n cap și după aceea să vezi politici publice în România, nu?!

Acum vreo săptămână am avut incompetența autorităților în cazul cu ursul, iar acum acest caz în care autoritățile nu numai că își dovedesc incompetența, își dovedesc și prostia, prostia și nepăsarea zilnică în care se adâncește poporul acesta, dormind precum în imn. După această gafă a organelor de securitate ale țării într-o altă locație decât Sibiu (Iași), ne mai arată faptul că pătura de incompetență și prostia sunt uniform împărțite în toate zonele țării. Spun acest lucru pentru că a devenit o temă comună pentru discuțiile politice informale în care se spune că electoratul din sud și est este mai “slab pregătit” (adaptare finuță a altor termene) decât cel din București, centru și vest. Această temă este foarte periculoasă pentru coeziunea noastră națională, pentru unitate; aplicată pe termen lung poate da naștere unor monștri cu care nu am vrea să dăm piept vreodată. Nu! Țara este scufundată într-o stare latentă, ținută dependentă, astfel fiind mai ușor de manipulat, că dacă sunt proști sunt ușor de condus, iar “razele” care răzbat din centrele universitare (și acelea într-o cădere liberă datorită instabilității sistemului educațional) sunt repede acoperite de moaște, bere și manele care aduc voturi. Și uite așa am spus-o: suntem o nație de idioți! Îmi cer scuze dacă ofensez, dar vă rog, priviți ce se întâmplă, iar apoi poate îmi înțelegeți disperarea.

În susținerea afirmație mele revin la declarațiile lui Călin Popescu-Tăriceanu, care după cum spuneam mai sus, a făcut un apel  la adresa deputaților și senatorilor, pentru blocarea cererilor DNA de urmărire a politicienilor. În primul rând, domnule Tăriceanu, poate erați mai credibil dacă făceați această cerere înainte să fiți și dumneavoastră urmărit sau poate că era mai bine să tăceți de tot și tot veneau mai multe voturi în campanie. După această cascadorie declarativă gașca lui (ALDE), pentru că nu o să le mai spun partide, o să le spun găști, grupuri infracționale organizate, o să cadă în cap în sondaje, dar există speranță (vezi mai sus: moaște, bere și manele). Singurul lucru la care acesta a avut dreptate este faptul că nu poți urmări penal un politician pentru o decizie politică, foarte corect. Dar în cazul nostru nu mai putem să le considerăm simple decizii politice, pentru că nu a fost una, au fost multe și nu a fost un singur om, a fost o întreagă încrengătură de politicieni, deci un grup infracțional organizat.

Cum obiectivitatea trebuie să constituie o caracteristică a presei (deși o găsim rar), trebuie să precizez că și DNA-ul face aceste acțiuni intense tocmai înaintea campaniilor electorale. Este drept că au fost rețineri și înainte, dar apogeul reținerilor și acuzaților mai mereu se nimerește înaintea campaniilor electorale. Ca să vezi, ce coincidență! Nu credeți că vă dăunează credibilității această modalitate de a lucra?! Încă un lucru care ar trebui spus, deși mulți ar spune că ar afecta mersul anchetei, este cum sunt aceste structuri, cine e sub, cum este încrengătura, care sunt legăturile transpartidice care duc la corupție? Suntem într-o ceață totală, anchete pe la PNL, PSD, ALDE și așa mai departe, iar cumva, ei nu reușesc să găsească legăturile între aceste grupuri. Păi aveți răspunsul în fața voastră: în declarațiile lui Tăriceanu; atunci când situația devine critică, strâng rândurile. Aflați cine îi determină să strângă rândurile când sunt anchetați și aflați cine se teme cel mai tare, puneți o țintă pe el și îl urmăriți și la toaletă dacă se poate. Astfel, poate vă aflați și cârtițele din interiorul sistemului vostru judiciar, pentru că sunt destule, iar dându-le de o parte, o să vă puteți face treaba în liniște. Până nu văd acest lucru, trebuie să îi dau această parte de dreptate lui Tăriceanu: acțiunile DNA au un iz politic puternic și completez spunând că nu datorită țintelor, ci datorită modalității de a acționa.

În urma evenimentelor de la Sibiu și Iași, sunt de părere că șefii celor două instituții (Jandarmerie și Poliție) ar trebui să își dea demisia sau să își ceară public scuze pentru imaginile care ne stânjenesc și ne frustrează datorită incompetenței. Cu un asemenea sistem și cu situația mondială diplomatică într-o continuă creștere a tensiunilor, o să fim rupți, divizați și schilodiți în cazul unui conflict. Cine o să ne apere? Bișnițarii și baronii din Parlamentul României? Din rândurile lor o să fie primii care dau bir cu fugiții în cazul unui conflict pe care cel mai probabil o să îl pierdem în primă fază. Spun acest lucru pentru ca dacă îți este frică de justiție, care nu te împușcă, înseamnă că atunci când stai față în față cu rușii sau racheta nucleară o să uzi patul. Ei o să ne protejeze? Care nu sunt în stare să facă o țară să meargă pe timp de pace, darămite pe timp de război?! Dar e bine, românilor – moaște, bere și manele, pentru că alte griji nu avem, nu?! Sper să vă fie rușine, pentru că la vot, care chiar ne ajută în mod direct, unde chiar putem interveni cu mâna noastră, fără să așteptăm salvarea divină, nu văd cozi precum am văzut la Sfânta Paraschiva.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.