Jandarmii și suporterii, conflict permanent sau reconciliere?

0 205

Am participat în anul 2004 la un protest în fața actualei prefecturi, la care erau prezenți în mare majoritate tineri care protestau împotriva abuzurilor regimului Adrian Năstase.  Eu am obținut aprobarea de la poliție pentru acea manifestare. Eram maxim 120 de oameni. Având în vedere că ne cunoșteam bine între noi, nu era posibil să se strecoare nici un intrus. Am observat totuși un individ care a încercat să se infiltreze în grupul nostru urmărind să creeze tensiune, individ pe care l-am izolat, filmându-l ostentativ cu două camere. Până la urmă acesta s-a refugiat în clădirea CEC-ului. La acel protest erau prezenți și jandarmii, de fapt trupe de intervenție, echipate ca atare, cu căști, scuturi și bastoane. Jandarmii au venit cu un camion blindat parcat în apropiere. De ce era necesară o astfel de desfășurare de forțe împotriva unor tineri care protestau pașnic? Am înțeles asta abia ulterior. După demonstrație, am dus poza individului care dorea să genereze scandal, împreună cu filmulețele în care apărea, la cei de la poliție, care mi-au eliberat autorizația. Adjunctul de la Inspectoratul de poliție, mi-a spus că acel individ lucrase la ei, ulterior se transferase la crimă organizată și în momentul acela primea ordine direct de la București. Care era scenariul dorit? Individul se strecura în mijlocul nostru, făcea scandal și agresa, oferind pretextul pentru ca trupele de jandarmi să intervină. Și acelea ne-ar fi bătut de ne suna apa în cap. Decât că faptele nu s-a petrecut așa cum își doreau unii.

Jandarmeria, ca instituție militarizată de forță a statului român, aflată în subordinea Ministerului de Interne ar trebui să fie un factor garant al stabilității și securității din societatea românească. Din nefericire, prin acțiunile pe care le-a întreprins în ultima vreme, acesta a demonstrat contrariu. Știu că Jandarmeria este o instituție alcătuită din personal care operează într-un cadru ierarhic dat.  Orice acțiune  întreprinsă de către această instituție se supune strict unor ordine primite pe linia unei ierarhii clar desemnate. Dat fiind existența acestui cadru militarizat, nu putem vorbi de acțiuni spontane, aleatoare și supuse hazardului, ci de o linie de comandă, cu alte cuvinte de ordine clare, limpezi și precise date de persoane identificabile.

Prezența câinilor la stadion în conformitate cu ceea ce mi-a relatat telefonic căpitanul Ardelean, purtătorul de cuvânt al jandarmeriei mobile, se constituie, conform spuselor proprii,  într-un factor de intimidare. Dânsul m-a întrebat dacă am ceva cu câinii pentru că aceștia sunt animale drăguțe.

Iar eu, pe această cale o să-i răspund că, de fapt, prezența câinilor în interiorul stadionului  constituie un act de provocare, o agresiune de natură psihică la adresa suporterilor, care sunt incitați să reacționeze, printr-o revoltă justificată.

Dacă se dorește prezența unor animale drăguțe pot să vină cu pisici siameze sau cu hamsteri. Sau, de ce nu, cu pui de găină, care sunt dulci de-a dreptul.

Acestă atitudine beligerantă din partea Jandarmeriei nu se justifică în nici un fel, mai ales în momentul de față. Este cel mai prost moment în actualul context geostrategic și geopolitic, pentru ca suporterii și jandarmii deopotrivă să-și arate mușchii și eventual să facă uz de ei. E ca și cum ai arunca gaz pe un foc pe care l-ai aprins singur. Mai ales că nu este frig pentru a te încălzi la el.

Suntem în orașul Cluj-Napoca, inima Transilvaniei, inima României. Asta ar trebui să spună totul unor oameni care au niscaiva glagorie în cap.

Ambasadorii Statelor Unite ale Americii și Marii Britaniei în România s-au fotografiat cu steagul secuiesc. Dacă există cineva atât de naiv încât să-și imagineze că gestul unui ambasador nu are nici semnificație se înșală amarnic. Toate acțiunile unui diplomat au o semnificație precisă și exactă în actualul context. ambasador-605x

descarcare-2
Postul Sky News a realizat un reportaj fals despre vânzarea unor așa zise arme pe teritoriul Transilvaniei, incriminând, în subtext, autoritățile române de incapacitatea de stopare a unui presupus trafic de arme.61825674

Iar ultima mutare a fost aceea a UDMR cu un afiș electoral care propovăduiește desprinderea de București.descarcare-3

descarcare-4

Dacă îl adăugăm aici și pe sorosistul Gherman, cu declarațiile sale perverse, avem astfel puzze-lul complet a ceea ce se urmărește cu România în momentul de față.

În contextul actual,  în care există o multitudine de pescuitori în ape tulburi, exponenți ai unor interese obscure, ar fi de dorit ca cei care conduc această instituție, Jandarmeria, să conștientizeze necesitatea menținerii unui climat destins. Prin urmare, ar fi de evitat orice acțiune de incitare, de așa zisă intimidare, de provocare a unui grup social, oricare ar fi el.  Agenți provocatori infiltrați de o parte sau alta, pot să profite de atmosfera creată, văzând în ea oportunități de generare a unor conflicte și violențe care vizează alte scopuri și deservesc alte interese. A se vedea operațiunea „Maidanul” din Ucraina care a condus la război civil și la pierderi teritoriale. Personal cred că nici o persoană cu scaun la cap nu își dorește un astfel de scenariu.

Dacă, în ciuda tuturor acestor avertizări explicite, conținute în articolul de față, se va continua pe aceeași linie de până acum, toate persoanele din cadrul jandarmeriei, atât cei care dau ordinele cât și cei care le execută, împreună cu membrii ai galeriei care reacționează la astfel de provocări, se fac vinovate de inconștiență crasă, contribuind la tensionare atmosferei și implicit de agravarea unei situații date.

Afirm clar. Nu se justifică încadrarea meciurilor de fotbal al Universității Cluj-Napoca la gradul de risc mediu. Nu are cum. Deci, jandarmeria ar trebui să-și ajusteze gradul de risc a partidelor și simultan să-și reducă numărul de persoane participante la dispozitivele destinate asigurării securității meciurilor.  Și, mai ales, este necesar să elimine câinii din peisaj. Câini aduși să intimideze, așa cum am menționat anterior. În decursul timpului s-au acumulat nenumărate tensiuni între jandarmerie și suporterii Universității. Nu are rost să răscolim acum rahatul, pentru a dezgropa evenimente trecute soldate cu sechele pe viață și condamnări la pușcărie. Este exact ce și-ar dori unii. Numai dobitocii, cretinii, imbecilii, proștii, maleficii, demoniacii, satanicii și dacă mă forțez mai mult, mai pot să găsesc astfel de categorii umane, au un comportament revanșard și își plătesc polițe. Cei ce dispun de o raționalitate minimală se vor sustrage de la aceste tendințe distructive și vor acționa în consecință. Tradiția populară românească ne spune că răzbunarea este arma prostului. Prin urmare să fim băieți inteligenți și nu marionete într-un spectacol regizat și a cărui scenariu este scris de alții.

Nu sunt naiv și știu faptul că galeria „Universității Cluj” nu este alcătuită din îngerași, ingenui și fără prihană. Să fim serioși! Dar atitudine provocatoare, incitarea la violență care este perceptibilă acum, este dată de comportamentului nejustificat al angajaților Jandarmeriei, care nu face altceva decât să potențeze, să activeze și să declanșeze comportamente violente din partea acelor membrii ai galeriei care au predispoziție spre acest tip de manifestare.

E rău să fi prost și manipulabil. De oricare parte a baricadei te-ai afla. Pentru că prin atitudinea, comportamentul și acțiunile tale deservești interesele altora, crezând că faci bine. Realitatea este că nu există baricade. Acestea există doar în mintea ta.

În momentul de față tind să cred că există persoane în cadrul Jandarmeriei, care sunt inserate în lanțul de comandă și care acționează ținând seama de interese contrare dezideratului de liniște și pace dorit de toți. Cine sunt aceste persoane interesate deliberat în crearea unei atmosfere impregnate de agresivitate latentă și căror structuri aparțin nu este greu de intuit.

Dacă, deopotrivă, Jandarmeria și suporterii, nu vor înțelege că cel mai mare rău, în momentul de față, este să se escaladeze tensiuni artificial create, totul poate degenera în acțiuni violente de o parte și de altă.

Prin toate acțiunile pe cale le întreprinde de aici în colo, Jandarmeria ar trebui să urmărească detensionarea situației și menținerea unui climat psiho-social stabil.

Jandarmeria, firma de protecție și pază care se ocupă de securitate pe durata meciurilor, conducerea clubului „Universitatea Cluj”, împreună cu suporterii au menirea de a oferi, meci de meci, un spectacol agreabil atât în stadion cât și în tribună, într-un climat sigur, așa cum dealtfel, au făcut-o și până acum.

Toate măsurile luate, la toate nivelurile de comandă ale Jandarmeriei române, trebuie să vizeze, în primul rând, dezamorsarea tuturor tensiuni latente existente acum, precum și prevenirea acumulării altelor noi pe viitor.

Sarcina Jandarmeriei ar fi aceea de a preveni și nu de a se constitui în factor declanșator al unor evenimente cu încărcătură agresivă. Asta, în contextul în care, în București, la 20 de metri de dispozitivul constituit din jandarmi, în piața Victoria, s-a intervenit de către aceștia pentru crearea unui circ mediatic în care protagonistul principal a fost George Simion, individ susținut de același omnifinanțist Soros.

Sursa care mi-a relatat de la fața locului și a participat la mai multe proteste, mi-a spus că, de regulă, nu se intervine la o distanță atât de mare de un dispozitiv dat. Evident că toate acestea nu sunt întâmplări aleatoare ci se integrează într-un scenariu premeditat având un scop bine determinat.

Fiecare dintre noi ar trebui să sesizăm că suntem supuși unui amplu proces de manipulare care vizează crearea unor stări tensionate ce pot fi ulterior speculate în conformitate cu anumite interese. Astfel, adeseori, putem fi marionete care servim scopuri contrare intereselor noastre legitime.

Sâmbătă voi fi prezent la stadion și voi monitoriza, în calitate de simplu jurnalist, cu maximă atenție comportamentul celor aflați în dispozitivul de securitate constituit din agenții firmei de pază și din jandarmi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.