Politicieni sau sfinți

0 203

Unii vorbesc despre politicieni încercând să-i bage pe toți în aceeași oală. Nu este normal. Chiar același politician, obedient și slugarnic, în comportamentul său obișnuit, este capabil, în anumite momente, de acte de curaj. Dar, acum, asta se vrea, să blamăm în bloc întreaga clasă politică. Ceea ce se constituie într-o imensă imbecilitate. Ăștia sunt, ăștia suntem. Cu ei defilăm. Dacă vrem să le pretindem ceva, acel ceva pe care li-l pretindem, ar fi normal să-l pretindem mai întâi de la noi înșine. Cinste, corectitudine, lucru bine făcut. Să vedem, mai întâi de toate, dacă noi putem să ne transformăm, comportându-se ca atare. Mai întâi să ne scoatem bârnele din proprii ochi și apoi putem să scoatem globii oculari cu totul din orbitele celuilalt, să-i curățăm bine și apoi să-i punem la loc.

Chestia asta cu transformarea interioară implică un efort profund din partea noastră. O spun din propria experiență. Prin urmare, lucru valabil la unii dintre noi, în loc să punem niște standarde de moralitate extremă, așa cum ipocrizia noastră ne-ar îndrepta să o facem, mai curând am vedea dacă candidații în cauză au reușit să facă ceva în existența lor. Ceva care ne-ar îndreptăți să-i votăm. Și aici mă refer strict la capacitatea de a performa într-un domeniu dat. Dacă vrem să avem sfinți pe post de persoane publice, ne cam înșelăm. Sfinții, în ziua de azi, s-ar putea să nu-i găsim nici în mănăstiri. Așadar la fișa tehnică a unui individ se poate atașa realizările lui efective, nu lipsa păcatelor, ca să folosim un limbaj adecvat majorității creștine declarate în România de azi. Cu alte cuvinte mă interesează mai puțin cine cu cine și de câte ori ci mai curând realizările concrete dintr-o sferă de activitate specifică.

Este cazul lui Marius Nicoară, care a fost prins vizionând filme porno pe laptop-ul personal. Eu leg numele lui de parcurile Tetarom, realizare concretă, și mă interesează prea puțin preferințele cinefile ale persoanei în cauză. Și exemplele pot continua.

Iar, ulterior, dacă candidatul politic este ales și repartizat într-o comisie, în conformitate cu statutul său profesional, mă interesează dacă, în acea funcție el este eficient, în sensul de a avea proiecte legislative și interpelări care vizează interesul meu ca alegător. Acest fapt mă face să votez omul, nu lista, cum din nefericire se petrece în momentul de față. Eu nu pot trage la răspundere o listă, responsabilitatea nu poate fi disipată, ci ea este și va fi individuală. În actuala campanie electorală ar fi de dorit să se vină cu programe coerente care să vizeze proiecte concrete, apte să se materializeze. Slogane, strategii de implementat reprezintă cuvinte golite de conținut care nu ne duc nicăieri.

Concluzia care se poate trage este următoarea. Dacă cei care vor să fie aleși au realizări care îi recomandă pentru statutul de parlamentar, atunci să vină în față și să se prezinte concret intenționalitățile pe care le au, respectiv proiecte propuse precum și sursele lor de finanțare  .

Iar ascunșii pe listele de partid, cei care și-au plătit locul cu zeci sau sute de mii de euro, în speranța recuperării lor ulterioare, să stea pe aproape. Să se pregătească și ei, poate îi prinde vreun jurnalist la înghesuială și atunci, ca să nu dea din colț în colț, ar fi bine să aibă pregătit un discurs cât de cât coerent. Dacă realizări concrete ioc, măcar un pic de gargară politicianistă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.