Surpriza așteptată de peste mări

0 195

Donald Trump a câștigat detașat și observ foarte mulți surprinși de rezultat, dar de fapt nu ar trebui să ne surprindă atât de mult. America trece în momentul actual printr-o criză socială cu care Europa se confruntă deja; o criză născută din manipulare și frică, ce dă naștere la diviziuni sociale și lasă unele grupuri de oameni influenți să își facă “mendrele” prin mediul economic internațional. Vi-i mai aduceți aminte pe ăia cu criza din 2008? Lehman Brothers și restul “trupei” de bancheri “cocainizați” de pe Wall Street care se jucau cu CDO-urile (Collateralized Debt Obligation) sau pe românește – obligație de debit garantată, o metodă greu de înțeles pentru mintea neantrenată în d-ale economiei, prin care ei se îmbogățeau din vânzarea de vise. Aceștia au putut să își facă de cap datorită unor administrații care le-au permis, iar unele guri spun că totul ar fi început cu Bill Clinton și semnarea actului NAFTA (North American Free Trade Agreement) – pe românește Acordul Nord-American de Comerț Liber.

Donald Trump s-a detașat cu un discurs agresiv, care amestecă societatea precum face vântul cu un câmp de păpădii, o societate care din 2001 aude același discurs al terorismului, al fricii, la care se adaugă și lipsa securității economice și a sănătății. Este cât se poate de normal că ei o să aleagă varianta diferită, care “taie din carne vie” problemele și care promite mai multă atenție situației interne – un discurs populist (pentru că numai așa mai avea șanse) care a atras foarte mult. Americanii sunt obosiți, sărăciți chiar pentru că nivelul lor de trai a fost într-o continuă scădere, adâncirea inegalităților nu a ajutat. Îi aminteam pe cei care au declanșat criza economică din 2008 mai sus, au plătit amenzi și atât. Nu au făcut pușcarie, au fost lăsați să rămână cu banii, iar acest lucru a frustrat, mai ales într-o țară precum SUA unde implicarea civică chiar există. Acești oameni sau măcar o mare parte din ei, “încă fac cărțile” pe Wall Street și multe din practicile economice mai “dubioase” încă mai există.

Donald Trump este un fel de Traian Băsescu mai rafinat, un președinte jucător, un show-man. Odată cu el avem și prima Primă Doamnă care a pozat nud, noi nu aveam opțiunea cu Maria Băsescu sau acum cu Carmen Iohannis… Trist. Este orice altceva, dar nu un politician, nu că Hillary Clinton are mai multă stofă, dar vă invit să privim partea frumoasă și amuzantă: politicienii lor se aliniază alor noștri sau este invers? Sunt român și acest lucru piere greu, când mă uit la capra vecinului (că nouă ne place mult practica) îmi dau seama că nu suntem deloc așa de rău cum credeam, suntem de-a dreptul pierduți în acest moment. O să ne folosească ca și monedă de schimb, până la urmă e doar “business”, dacă se va ține de promisiunea de a slăbi prezența și suportul militar acordat multor state. Cine spune că lucrurile nu o să se schimbe trebuie să se lase de meserie pentru că dacă Trump chiar va urma direcțiile prezentate în campanie, multe se vor schimba. Pentru noi, europenii, este foarte dificil pentru că apropierea de Rusia despre care vorbea viitorul președinte sună foarte ciudat. Ce înseamnă acest lucru? Este oricum prematur în acest moment să speculăm cu precizie ce se va întâmpla la milimetru, dar este foarte clar că dependența noastră față de aparatul NATO este prea mare, iar forța noastră militară (în creștere timidă după ce am luat F-urile la mâna a doua) nu poate să facă față jumătate de an în confruntare directă cu forțele rusești.

Foarte mulți analiști sunt de părere că implementarea sistemului propus de magnat în campanie ar duce treptat la o retrogradare a SUA de la super putere militară (statut menținut și de multele baze militare), la cel de putere regională/continentală, statut deținut de Rusia și China spre exemplu. O eventuală retragere a puterii și influenței SUA din anumite regiuni înseamnă că se va elibera o nișă (suntem din natură până la urmă), iar cum orice nișă trebuie ocupată ca sistemul să meargă, locurile “vacante” vor fi ocupate de Rusia și/sau China. Se va crea un triumvirat al lumii, dar acesta este doar un scenariu.

Îndemn la răbdare și minte limpede politicienii români. Pregătiți-vă și de alte scenarii și părerea mea și a multor români este că trebuie să începeți și să faceți ceva concret pentru viitorul nostru, nu numai al vostru-pentru că vedeți voi și viitorul vostru depinde de al nostru – Educație și Sănătate. Să nu mai avem astfel de derapaje, pentru că la noi se pot observa în toate segmentele societății.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.