De azi începe nebunia

0 200

 

A început campania electorală. Știu că nu spun o noutate. Așteptările candidaților sunt mari, dar infinit mai mari sunt, încă, speranțele noastre. Ultimul sondaj de opinie, realizat de cei de la Avangarde, pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, arată astfel:

PSD – 38%

PNL – 26%

USR – 12%

ALDE – 7%

PMP – 5%

UDMR – 5%

De remarcat este faptul că partidul mutant, PRU, al lui Sebastian Ghiță sau al clujenilor Mircia Giurgiu și Alexandru Cordoș, nu atinge pragul electoral de cinci (5) procente, ceea ce înseamnă (la acest moment) că Ghiță nu poate ajuta partidul care l-a propulsat în politica mare, respectiv PSD, pentru a forma majoritatea parlamentară în alianță cu ALDE, astfel încât să-i forțeze mâna lui Iohannis cu privire la instalarea la palatul Victoria a unui viitor premier PSD. Cele două alianțe cunoscute PSD+ALDE și PNL+USR adună 45, respectiv 38 de procente, ceea ce înseamnă că deocamdată putem doar specula. În cazul redistribuirii celor șapte (7) procente rămase, alianța PSD+ALDE ar aduna 47-48% ceea ce înseamnă că cooptarea celor de la UDMR sau PMP ar fi suficientă. Pe palierul dreptei lucrurile sunt mai puțin clare, aș putea spune chiar compromise, căci pentru obținerea majorității parlamentare, PNL și USR au nevoie atât de UDMR cât și de PMP-ul lui Traian Băsescu. Fostul președinte nu este iubit de niciuna dintre formațiunile politice cu care a putea face alianță, dar conform proverbului, politicul autohton nu are nici un soi de problemă în a se face ”frate cu dracul până trece puntea”.

Știu că saturația vizavi de politicul autohton și de cutumele aferente acestuia (gen corupție, nepotism, amantalâc și incompetență) ne bântuie rațiunea și trăirile, însă tocmai de aceea trebuie să ne păstrăm vigilența aproape. Ca de obicei, sau ca în rutina ultimilor 27 de ani, suntem obligați să alegem din două rele – stânga și dreapta politicii, răul cel mai mic, dar tocmai această saturație ar trebui să ne inspire în a face cea mai bună alegere cu putință. În această campanie electorală, Public News va încerca să vă aducă în atenție partidele și candidații acestora, cu bune și cu rele, cele bune în cazul în care au fost înfăptuite, caci despre cele rele mai știm câte ceva. Vom fi aproape de cititorii noștri, de voi, doar pentru simplul fapt că meritați mai mult decât manipularea ordinară care se poartă în trusturile media, pe portalurile naționale de știri sau blogurile obscure care circulă în mediile online și prin care postacii își mai fac un ban de-o ciorbă sau de-o bere cu două-trei etichete. Avem de parcurs împreună un drum anevoios în care obligatoriu va fi prioritară onestitatea și omenia noastră și a voastră, deopotrivă. Cât despre candidați și partide?! Numai de bine, numai de rău sau ambele, după caracterul lor, după prestațiile lor!…

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.