Brexit-ul demonstrează încă odată poziția UE în defavoarea țărilor sud-est europene
Ieșirea din UE a Marii Britanii impune relocarea a două foarte importante agenții europene care trebuie să fie relocate în țările Uniunii după Brexit. Decizia relocării a fost amânată pentru noiembrie.
Aceasta amânare va permite luarea unei decizii după summit-ul din octombrie, astfel încât până la summit liderii UE sa discute relocarea celor două agenții care la acest moment au sediul în Marea Britanie: Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și Agenția Bancară Europeană (EBA).
Decizia finala va fi luata prin vot “in marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie”, potrivit ultimei versiuni a criteriilor de relocare ce a circulat joi printre oficialii de la summit-ul de la Bruxelles, criterii sprijinite de liderii Uniunii. Conform portalului hotnews.ro care citează Politico.eu. toate țările membre UE îți doresc găzduirea celor două agenții, cel mai mult insistând în această direcție țările balcanice și est-europene, printre care și România. Franța și Germania candidează pentru ambele agenții. Principalele condiții de departajare stabilite de șeful Comisiei Europene, Jean Cluade Juncker și cel al Consiliului European, Donald Tusk, sunt ”o infrastructură buna – o clădire potrivita, o agenție naționala a medicamentului care funcționează bine și un aeroport bun.”. Politico consideră că aceste criterii de departajare dezavantajează România precum și Bulgaria, Croația, Cipru si Slovacia, Țări membre UE care nu au nici o agenție UE. Conform deciziilor luate la nivelul UE în mai 2017, nici o tara nu va putea deține sediul ambelor agenții, iar orașele gazdă trebuie să asigure o capacitate hotelieră pentru o medie de 30.000 de vizitatori pe an in cazul MAE și 9.000 de persoane in cazul EBA.
De asemenea orașele gazdă trebuie sa aibă școli internaționale adecvate pentru copiii angajaților străini și spațiu dedicat arhivei agenției medicamentului, care totalizează 34.000 de cutii cu documente. Un alt impediment major privind relocarea în România este faptul că există un principiu stabilit în 2003 care stabilește că noile țări membre UE pot participa la concursul care prevede găzduirea agențiilor noi înființate, nicidecum relocarea celor vechi.
printre cele 20 de state interesante să găzduiască Agenția Europeană a Medicamentelor se află și România. Însuși președintele Klaus Iohannis a declarat în acest context la sfârșitul lunii aprilie după o vizită efectuată la Bruxelles că: „Guvernul trebuie să-și facă temele mai bine și eu evaluez că până la sfârșitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agențiilor. Aștept de la Guvern să-și facă temele, să propună un sediu, să propună condiții financiare, tot ce trebuie pentru a fi o țară atractivă pentru agenție!”.
Faptul că la acest moment România nu are un premier validat de Cotroceni și un Guvern validat de Parlament poate reprezenta o mare problemă, dar principala problemă a României la momentul actual o reprezintă instabilitatea politică, fapt care a atras inclusiv atenția UE. Suferim la nivel economic, trăim și facem bugete pe cheltuieli acoperite prin împrumuturi, iar la capitolul imagine externă suntem în vizorul tuturor agențiilor de rating și evaluare, dar mai ales în vizorul investitorilor care au România pus pe harta extinderii globalizate. Dincolo de aceste impedimente și declarații, important este faptul că prin luarea acestor decizii UE confirmă statutul de țară al României ca statut ”second class”, în ciuda creșterii vizibilității și credibilității obținute la nivel internațional, mai ales după întâlnirile președintelui Iohannis cu președintele SUA, Donald Trump și cancelarul german, Angela Merkel.