Patru țări arabe pun la colț Qatarul pentru a face pe plac SUA
Potrivit postului de televiziune Al-Jazeera, patru state arabe care au declanșat o serie de sancțiuni pentru Qatar solicită acestei țări, printr-o scrisoare, s- renunțe la orice sprijin pentru grupări teroriste. Scrisoare conține 13 solicitări iaIranul.
Potrivit serviciilor secrete saudite, poziția relaxată față de conducerea Iranului dar și apropierea perculoasă față de grupările Frații Musulmani dar și pentru alte două grupări extremiste islamiste au deranjat puternic conducerile țarile arabe implicate în sancțiunile impuse Qatar.
”Nu putem accepta alături de noi o țară care sprijină terorismul. Pentru a putea relua legăturile diplomatice și economice cu Qatar, acest stat trebuie să demonstreze că ne respectă și implict, respectă și ceea ce am scris noi în acea scrisoare”, a declarat un oficial saudit.
Aceste cereri au menirea de a pune capăt unei crize profunde în zona Golfului care nu este deloc nefavorabila însă Statelor Unite ale Americii. Qatarul, un mare exportator de gaze naturale începuse să se deranjeze companii similare americane, o parte dintre ele având lideri apropiați de Trump. În plus, staționarea pe teritoriul qatarez a unor importante forțe militare turcești l-a înfuriat pe Trump care vrea o răzbunare pentru apropierea lui Erdogan de Putin. Lovitura dată Qatarului prin vizita prelungită în lumea arabă a presedintelui american are ca țintă și Iranul, pe care americanii îl vor tot mai izolat.
”Să nu credeți că țarile arabe iubesc acest conflict. Se dorește în acest moment un climat de pace și stabilitate mai ales dacă diplomați din țările respective privesc pe fereastră la năpăstuitele Iraq și Siria. Cred ca Arabia Saudită are un rol important pentru a se reveni la o situație liniștită iar Qatarul va fi nevoit în cele din urmă să își schimbe direcțiile de politică externă. Cert este că puterile arabe nu își doresc sub nici o formă escaladarea unui conflict în plus în această zonă. Sunt jocuri foarte viclene în care este important să zici ca șeful și să faci ca tine”, susține un reprezentant al serviciilor secrete saudite.
Și ca o dovadă că administrația americană ”și-a băgat coada” în acest diferend iată că lista alcătuită de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein, care au rupt relațiile diplomatice, economice și de călătorie cu Doha la 5 iunie mai cuprinde cererea de închidere a unei baze militare a Turciei în Qatar.
De asemenea, Doha trebuie să anunțe ruperea legăturilor cu organizații teroriste, ideologice și sectare printre care Frații Musulmani, Statul Islamic, Al-Qaida, Hezbollah și Jabhat Fateh al Sham, fosta aripă a Al-Qaida în Irak, și să-i predea pe toți teroriștii de pe teritoriul său, a indicat aceeași sursă, sub rezerva anonimatului.
Șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani nu dorește însă să negocieze pe în poziție de inferioritate având în spate un puternic sprijin din partea Turciei dar și a Iranului. Nici Rusia nu este indiferentă de ceea ce se întâmplă în Golf, diplomația de la Moscova nedorind sub nici o formă ca America s-și consolideze pozițiile militare în zona arabă.
Asta cu atât mai mult cu cât cerea expresă a celor 4 țari arabe prin Qatarul este obligat să ”dea afară” militarii turci de pe teritoriul propriei țări ”miroase” a ordin american mai degrabă. Interesant de urmărit evoluția acestui conflict și cine va cîștiga în cele din urmă o nouă sferă de influență.