Discuție telefonică între Vladimir Putin și emirul Qatarului

0 170

Președintele rus, Vladimir Putin, a avut o convorbire telefonică cu emirul Qatarului, sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, despre criza politică dintre micul stat și vecinii săi de la Golful Persic, a anunțat sâmbătă Kremlinul, scrie AFP.

Cei doi șefi de stat “au discutat îndelung despre criza dintre Qatar și statele vecine”, iar președintele rus “a subliniat importanța eforturilor diplomatice în vederea depășirii diferendelor și normalizării situației”, a informat Kremlinul într-un comunicat.

Discuția dintre cei doi lideri de state încurajează o rezolvare diplomatică a diferendelor apărute pe fondul unei ”zgândăriri” a situației din Golf de către șeful american, Donald Trump în timpul vizitei din Arabia Saudită.

”A fost doar o vizită pur comercială. Trump mai vinde niște arme de câteva miliarde de dolari fluturând din nou ideea unei false amenințări pentru pacea globală. În fine, arabii vorbesc și trebuie să vorbească aceiași limbă”, spun surse din serviciile de securitate qatareze.

Mai devreme în cursul zilei, Kremlinul anunțase că Vladimir Putin a discutat telefonic cu regele Bahrainului, Hamad bin Isa al Khalifa, printre altele despre criza din Golf.

În cursul convorbirii, președintele rus a lansat un apel “la dialog direct între toate guvernele implicate în acest conflict” care “exercită o influență negativă asupra Orientului Mijlociu”, potrivit Kremlinului.

Regiunea Golfului se confruntă cu o gravă criză diplomatică de la începutul lunii iunie, când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahrainul, precum și alte țări arabe, au întrerupt relațiile diplomatice cu Doha, acuzată că “sprijină organizații extremiste” care “caută să destabilizeze regiunea” și că se apropie de Iranul șiit, rival regional al regatului saudit.

Qatarul a respins cu fermitate aceste acuzații.

Între timp, Rusia s-a pronunțat pentru reluarea dialogului dintre Qatar și vecinii săi și a oferit ajutorul său pentru rezolvarea crizei diplomatice.

Leave A Reply

Your email address will not be published.