Qatarul consideră inacceptabile cererile a 4 state în arabe

0 187

Arabia Saudită și aliații săi din criza cu Doha au primit răspunsul Qatarului la cerințele lor, au confirmat miercuri, fără să precizeze conținutul mesajului emiratului care a calificat aceste pretenții ca fiind “nerealiste și de neacceptat”, transmite AFP. Qatarul a formulat răspunsul său după ce în prealabil s-a consultat cu Turcia în privința crizei artificiale create în lumea arabă.

“Adel al-Jubeir a primit de la ministrul de stat kuweitian Sheikh Mohammad Al-Abdullah Al-Sabah răspunsul oficial al Qatarului cu privire la cerințele țărilor care îl boicotează”, a confirmat Ministerul saudit de Externe pe contul său de Twitter.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul au anunțat la 5 iunie întreruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, acuzând emiratul, printre altele, de sprijin acordat terorismului și de relații prea apropiate cu Iranul.

Ulterior, aceste țări au trimis Qatarului o scrisoare oficială cu 13 cerințe concrete, printre care Doha să înceteze sprijinul acordat Fraților Musulmani, să închidă televiziunea de știri Al-Jazeera și să reducă relațiile cu Teheranul.

Duminică seară, ele au prelungit cu 48 de ore primul ultimatum de zece zile acordat autorităților de la Doha pentru ca emiratul să răspundă la aceste cerințe, ca urmare a unei solicitări din partea Kuweitului care joacă rol de mediator în această criză.

“Cele patru țări au primit într-adevăr răspunsul Qatarului, prin intermediul Kuweitului, înainte de data limită stabilită. I se va răspunde la momentul corespunzător”, a scris pe Twitter miercuri dimineață Ministerul saudit de Externe.

Oficialii celor 4 state au fost profund iritați de răspunsul primit de la Qatar aceștia având primes schimburi de opinii telefonic. Șefii diplomațiilor celor patru țări urmează să se întâlnească miercuri la Cairo cu începere de la orele 11.00 GMT pentru a discuta despre evoluția acestei afaceri.

Referindu-se la cerințele Arabiei Saudite și aliaților ei, șeful diplomației Qatarului, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a vorbit marți la Doha despre o “listă nerealistă și de neacceptat”.

Lista “nu vizează terorismul, ea urmărește să se pună capăt libertății de exprimare”, a acuzat ministrul de externe, citat de AFP. Acesta a adăugat că ”este libertatea fiecărei țări să dezvolte relații diplomatice cu alte state”, făcând referire la cererea saudiților ca trupele turce să fie retrase de pe teritoriul Qatarului.

Se vorbește deja despre o primă afacere încheiată cu succes de SUA în sensul în care saudiții vor livra primele sute de milioane de dolari pentru armament american la baza stând un conflict care nu există și care este forțat tocmai pentru ca America să se simtă bine.

”Cineva nu dorește liniște în lumea arabă. Cineva se teme ca în lumea arabă să fie pace”, a precizat un reprezentant al serviciilor secrete qatareze.

Leave A Reply

Your email address will not be published.