Prima discuție serioasă Putin – Trump a avut loc la Hamburg

0 196

”O discuție serioasă și constructivă. Dacă părțile s-au înțeles cu adevărat atunci putem spune că America și Rusia deschid o nouă eră în diplomația celor două state. O chestiune de timp până vom vedea rezultate”, spun surse diplomatice.

A fost un “schimb de păreri foarte lung și foarte serios” asupra acestui subiect, în marja summitului G20 de la Hamburg, a declarat presei Rex Tillerson, subliniind că interferențele Rusiei constituie “un obstacol semnificativ” în relațiile dintre cele două țări.

Putin afirmă că a discutat cu Trump despre Ucraina, Siria, combaterea terorismului, securitatea cibernetică și chestiuni bilaterale

Președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au abordat vineri la Hamburg în prima lor întrevedere față în față situația din Siria și Ucraina, lupta împotriva terorismului și securitatea cibernetică, relatează Sputniknews.

”Am avut o discuție foarte lungă cu președintele Statelor Unite, au fost multe chestiuni (abordate), precum Ucraina, Siria, alte probleme, unele chestiuni bilaterale”, a spus Putin la începutul unei întrevederi cu premierul japonez Shinzo Abe, desfășurată, la fel ca și cea cu Trump, în marja summitul G20.

”Am revenit asupra chestiunilor privind combaterea terorismului și securitatea cibernetică”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Întrevederea Putin-Trump a durat mai mult de două ore, mult peste timpul alocat inițial. Cei doi președinți au dat scurte declarații presei înaintea începerii întâlnirii și într-o pauză pe parcursul ei.

”Este o onoare să fiu cu dumneavoastră”, a spus Trump înaintea reuniunii adresându-se omologului său rus.

”Sunt încântat să vă întâlnesc și sper că (…) această întâlnire se va încheia cu un rezultat pozitiv”, a reacționat Putin.

În pauza întrevederii, Trump a spus în fața ziariștilor prezenți că discuția cu omologul său rus este ”foarte bună” și că se așteaptă ca această întrevedere să aducă ”lucruri foarte pozitive” pentru SUA, Rusia și lumea întreagă.

Din rândul ziariștilor a fost întrebat în mod repetat și gălăgios dacă va discuta cu Putin și chestiunea presupusei imixtiuni a Rusiei în scrutinul prezidențial din SUA, dar președintele american a evitat să răspundă.

De altfel, aflați sub tirul întrebărilor ziariștilor, cei doi șefi de state au preferat să zâmbească ironic și să își continue discret discuțiile.

Președintele rus a ținut să menționeze în fața presei că până în prezent a vorbit de mai multe ori cu Trump la telefon despre ”chestiunile bilaterale și internaționale importante”, dar a apreciat totodată că astfel de discuții ”nu sunt niciodată îndeajuns” și că ”dacă vrem relații pozitive” trebuie ca liderii să se întâlnească față în față.

Leave A Reply

Your email address will not be published.