Hamburg, gazda summit-ului G20, sub un adevărat asediu

0 190

(Astfel de scene au fost văzute des în zilele desfășurării summit-ului G20. Protestatarii au manifestat împotriva globalizării, migrației necontrolate și islamizării Europei)

Gazda summit-ului G20, orașul german Hamburg s-a transformat pentru câteva zile într-un adevărat câmp de luptă. Vehemenții contestatari ai globalizării dar și tabere violente de anarhiști au vandalizat la propriu orașul: magazine vandalizate, maşini incendiate, pagube de milioane de euro. După ce, o zi şi o noapte au părut depăşiţi complet de situaţie, poliţiştii au reuşit astăzi în zori să preia controlul.

Actele de vandalism dar și seria de proteste au fost anunțate cu mult timp înainte de către protestanți lansând chiar sloganul ”Hamburg va deveni un Iad, bine ați venit aici””

Zeci de mașini au fost incendiate, geamurile sediilor de bănci au fost sparte, s-au vandalizat zeci de magazine și s-au purtat adevărate lupte cu forțele de ordine.

Primele estimări indică pagube de cateva zeci de milioane de euro și peste 200 de polițiști răniți. Vineri noapte, Hamburg a fost învăluit într-un nmor negru de fum de la zecile de baricade ridicate de protestatri pe străzile orașului.

(Poliția germană a folosit tunuri de apă și a operat zeci de arestări din rândul protestatarilor)

Reuniunea G 20 se încheie astăzi: gazda, cancelara Angela Merkel, i-a avut ca invitați la micul dejun pe noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, și pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Încă se lucrează la declarația finală ce va fi semnată de cele 19 țări puternice ale lumii plus Uniunea Europeană.

Există consens în privința chestiunilor comerciale – cu angajamente concrete de luptă împotriva protecționismului. Lucrurile însă stau diferit la capitolul schimbări climatice.

Poliția germană a făcut uz de gaze lacrimogene și de un tun cu apă pentru a împrăștia protestele violente.

(Oficialii Poliției Germane s-au declarat șocați de violența și amploarea protestelor din ultimile zile)

Abia astăzi în zori, poliţiștii  au reuşit sa calmeze lucrurile. Orașul e împânzit de forțe speciale, cu polițiști înarmați.

Într-o clădire, 13 persoane au fost arestate, a anunțat poliția sâmbătă dimineața, adăugând că zona Schanzenviertel, unde se află strada Schulterblatt și unde au fost concentrate protestele, a devenit mai liniștită. Cu toate acestea, câteva autoturisme au fost incendiate, se spune într-un comunicat al poliției.

Poliția a subliniat că a fost atacată de demonstranți înarmați cu sticle și pietre de mari dimensiuni, iar un supermarketul a fost vandalizat și jefuit de circa 500 de oameni, care ulterior i-au dat foc.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Timo Zill, s-a declarat șocat de violența protestelor care au început joi. “Nu am mai văzut un asemenea nivel de ură și violență”, a declarat el pentru Bild.

Violențele, care au început joi în timpul protestului “Welcome to Hell”, s-au intensificat vineri.

Potrivit poliției, peste 200 de ofițeri au fost răniți, unii dintre ei grav. Deocamdată, nu există cifre exacte privind numărul de protestatari răniți.

Leave A Reply

Your email address will not be published.