Armata siriană a recucerit de la Statul Islamic câmpuri petroliere

0 189

Armata siriană, cu sprijin aerian puternic din partea Rusiei, a forțat sâmbătă luptătorii Statului Islamic să se retragă din jurul mai multor sonde de petrol din provincia Raqqa, transmite Reuters. Jihadiștii își apără acum ultimele teritorii controlate în Siria.

Televiziunea de stat Ikhbariyah citează surse militare potrivit cărora armata a preluat controlul câmpurilor petroliere de la Wahab, al Fahd, Dbaysan, al-Qseer, Abu al Qatat și Abu Qatash și al unor sate din deșertul din sud-vestul provinciei Raqqa, la sud de orașul Rasafa. Acesta a fost eliberat luna trecută de sub ocupația militanților jihadiști.

În ultimele luni, trupele guvernamentale siriene, alături de miliții sprijinite de Iran, au avansat la est de Alep și au recucerit de la Statul Islamic teritorii întinse la vest de Eufrat. În capitala lor de facto, Raqqa, islamiștii luptă acum împotriva unor forțe susținute de Statele Unite.

Următorul obiectiv al armatei siriene este orașul Sukhna, cheia către provincia Deir Zor din est, de la frontiera cu Irakul, și probabil ultimul bastion al Statului Islamic după ce va pierde Raqqa.

Chiar și după victoria împotriva ISIS, Rusia își va mențoine în Siria contingente importante de militari pentru menținerea stabilității în zonă.

”Nu mai avem încredere în așa zisa luptă împotriva terorismului dusă de SUA. Vom lua soarta acestei dispute în propriile mâini”, spun oficiali de la Moscova.

Peste 200.000 de victime a făcut ISIS în Siria, proftând și de luptele duse de armata de stat împotriva așa zișilor rebeli înt-un război civil nimicitor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.