Qatarul face apel la rațiune și dialog

0 166

Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani (foto), a făcut vineri un apel la dialog în primul său discurs televizat de la instituirea blocadei a patru state arabe împotriva țării sale, relatează DPA.

“Sperăm să rezolvăm disputele prin dialog și negocieri”, a declarat emirul, apreciind eforturile de mediere ale Kuweitului și ale altor țări. Fără a se exprima provocator — după aprecierea DPA — el a insistat asupra suveranității Qatarului și a respins ideea “impunerii unei tutele” din afară.

De menționat faptul că din data de 5 iunie, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul și Egiptul au rupt relațiile diplomatice cu guvernul de la Doha și au impus sancțiuni comerciale dure împotriva Qatarului, sub acuzația de finanțare a terorismului.

Al Thani a denunțat “calomnierea răuvoitoare” a Qatarului printr-o campanie plănuită din timp și a apreciat că asediul s-a reflectat negativ asupra imaginii în lume a statelor din Golf. El a insistat că viața în emirat decurge normal și și-a lăudat poporul pentru modul în care apără suveranitatea țării.

Cu o zi înainte, emirul emisese un decret de modificare a legii împotriva terorismului, inclusiv prin definirea termenilor “terorist”, “crimă”, “acte teroriste”, “entități teroriste”, “înghețarea fondurilor” și “finanțarea terorismului”.

În ultimele două săptămâni, mai mulți diplomați europeni au vizitat țările din Golf, încercând să dezamorseze criza inter-arabă. Și secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a făcut apel la vecinii Qatarului să reia negocierile, să ia măsuri pozitive și să renunțe la blocadă.

De la declanșarea conflictului diplomatic, Turcia și Iran au trimis frecvent în Qatar mii de tone de produse alimentare, apă dar și alte produse de larg consum.

Leave A Reply

Your email address will not be published.